ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Майката на Грета Тунберг разказва за детството й: Тя спря да яде и да говори с нас
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 19:00 / 23.02.2020Коментари (4)6854
©
Майката на Грета Тунберг, оперната певица Малена Ерман, разказва в нова книга за детството на дъщеря си, описвайки трудностите, с които е трябвало да се сблъска шведската екоактивистка, преди да започне движението за климата, пише "Гардиън“, цитирайки откъси от книгата "Нашият дом в пламъци: сцени от едно семейство и една планета в криза."

В книгата Ерман описва проблемите, с които момичето се е сблъсквало в детството си: "Постепенно изчезна, оттегляйки се в някакъв мрак. Тя спря да свири на пиано. Тя спря да се смее. Тя спря да говори. И тя спря да яде."

На 11-годишна възраст Грета бе "почти няма“ и през деня се съгласяваше да хапне само мъничка шепа ориз, авокадо и ньоки.

Почти стига до хоспитализация, когато момичето губи тегло от десет килограма за два месеца. Връщайки се в училище, Грета се сблъска с тормоза. "Училището не прояви съчувствие. Те имат различно разбиране за ситуацията. Вината е у самата Грета, смятат от училището", пише Ерман.

По-късно лекарите диагностицират Грета с високо-функционален аутизъм, който Ерман описва като синдром на Аспергер и обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР), допълва Нова тв.

Грета се заинтересува от екологичните проблеми, след като гледа филм за пластмасата в Тихия океан, показан по време на урок в училище. Филмът, обаче, не предизвикал интерес у другите деца.

"Тя видя това, което всички останали не искаха да видят. Изглежда, сякаш можеше да види нашите емисии на въглероден диоксид с просто око", пише Ерман.

Шведската екоактивистка Грета Тунберг през 2018 г. в петък, вместо да отива на училище, започна да посещава шведския парламент с искания към властите да засилят мерките за борба с изменението на климата. Нейната инициатива се превърна в международното движение за действие в областта на климата в петък, "Петъци за бъдещето“. През декември активистката бе определена за "Личност на годината 2019“ от "Тайм“. Главният редактор на списанието, коментирайки избора, отбеляза, че момичето е най-младият човек, получил това отличие в 92-годишната история.

Синдромът на Аспергер е често срещано разстройство на психичното развитие, характеризиращо се със сериозни трудности в социалното общуване. Точните му причини не са установени и все още има много нерешени въпроси относно различните аспекти на синдрома. По-специално, не е известно дали този се различава от високо-функционалния аутизъм.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.02.2020 г.
0
 
 
На кой по дяволите, му пука за грета, мрета и майка и.. Лелката използва случая да 'издаде книга' и да натрупа малко повече състояние. Много ме е дерт, че щерка и хапвала 'шепа ориз, ньоки и авокадо'.. Пък в България, някои дечица, а и възрастни хапват само по някой изхвърлен къшей хляб. БЕЗ ньоки и БЕЗ авокадо..
0
 
 
А заразен ли е /синдрома/? Щото гледам Сулю и Пулю са зели да се правят на интересни за ФПЧ-то?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
Спортен риболов
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: