ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Криза на беларуската граница
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:21 / 12.11.2021Коментари (0)1133
© TASS
Опасенията, че авторитарният беларуски лидер използва мигрантите и бежанците в тактиката си за "хибридна война", за да подкопае сигурността на ЕС, отново подлагат на изпитание ценностите и законите на 27-членния блок, съобщава Дарик.

Кризата по източните граници на Литва, Латвия и Полша стана повод за призиви Евросъюзът да финансира изграждането на съоръжения, каквито никога не е искал да строи: огради и стени по границата.

Идеята прозвуча тази седмица на церемония по случай падането на една от най-печално известните стени в европейската история - Берлинската.

Кризата по границите с Беларус назрява от месеци. Според висши европейски официални представители дългогодишният авторитарен лидер на Беларус, президентът Александър Лукашенко, примамва хиляди бежанци и мигранти в Минск с обещанието, че ще им се помогне да отидат в Западна Европа.

Беларус отрича да ги използва като пионки, но ЕС поддържа тезата, че Лукашенко си отмъщава за санкциите, които съюзът наложи на режима му след президентските избори, оспорени от беларуската опозиция. На тях той спечели шести мандат и това доведе до антиправителствени протести и репресии срещу несъгласните с Лукашенко.

Кризата пламна с пълна сила, след като неотдавна големи групи от търсещи убежище се струпаха на граничния пункт с Беларус в района на полското село Кужница. Варшава засили мерките за сигурност там, изпращайки полицейски части за борба с безредици, които да връщат тези, които се опитват да режат оградата с бодлива тел и да се промъкват през нея.

Полските депутати въведоха извънредно положение и измениха имиграционното законодателство на страната. До критичната зона достъп имат само военните, което обезпокои агенциите за закрила на бежанците и европартньорите на Полша. Литва взема сходни мерки и започна да удължава граничната си ограда.

Европейската комисия смята, че стените и загражданията не са ефикасни и засега не реагира на призивите да ги финансира, въпреки че ще плати за инфраструктура за наблюдение - камери и други технически средства.

Със засилване на заплахата за сигурността възможно е тези нагласи да се променят.

"Свидетели сме на безмилостна, хибридна атака срещу нашите граници. Беларус се възползва по циничен и ужасяващ начин от страданията на мигрантите", каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на събитие в Германия във вторник, в деня на 32-та годишнина от падането на Берлинската стена.

"Започнахме дебати за финансиране от ЕС на инфраструктура по границите. Трябва бързо да бъде намерено решение, защото полските и балтийските граници са граници на Евросъюза. Един за всички, всички за един", заяви Мишел.

Този подход и други тактики за опазване на границите будят безпокойство. В сряда, обръщайки се към евродепутатите, върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди призова Европа да изиграе водеща роля и съюзът да не допуска "занижаване на стандартите" в миграционната политика.

"Тези предизвикателства просто не оправдават първосигналната реакция, на която станахме свидетели на някои места: безотговорното ксенофобско говорене; стените и бодливата тел; насилствените изтласквания, които включват биене на бежанци и мигранти, които понякога биват събличани голи и хвърляни в реки, или оставянето им да се издавят в морето; опитите да се избегнат задълженията в областта на предоставянето на убежище чрез плащане на други държави да поемат твоите отговорности", каза Гранди.

"Европейският съюз, съюз, който почива на върховенството на закона, трябва и може да се справя по-добре", заяви той.

Около 8000 мигранти са влезли от Беларус тази година, а граничната охрана е предотвратила 28 000 опита за преминаване, сочат данни на ЕК.

Моник Париа, висш представител на Еврокомисията в областта на вътрешния ред и сигурността, каза, че повечето от тях са иракчани или сирийци, пристигнали в Минск със самолет от Ливан, Йордания, Турция, Сирия или Обединените арабски емирства. Те плащат доста пари на държавна туристическа компания, а тези пари влизат "в джоба на Лукашенко", заяви тя.

Това е последното, което европейците искат да виждат. Влизането през 2015 г. на над 1 милион души, повечето от които бягащи от конфликти в Близкия изток, предизвика една от най-трудните за решаване политически кризи в ЕС.

Преди шест години на предната линия бяха Гърция и Италия. През последните години към Италия също имаше засилен наплив на търсещи убежище. Сега е ред на Литва, Латвия и Полша.

Мнозина в Европа смятат, че руският президент Владимир Путин подкрепя Лукашенко в действията му срещу Европа.

"Те прекрасно знаят, че това е въпрос, който разделя държавите членки на ЕС. Трябва да разберем, че да се караме помежду си, означава да играем тяхната игра", каза Изабел Визелер-Лима, консервативен европейски депутат от Люксембург.

На среща на върха миналия месец лидерите на блока наредиха на комисията "да предложи необходимите промени в правната рамка на ЕС и конкретни мерки, придружени от адекватна финансова подкрепа, които да гарантират подходящ незабавен отговор".

Няколко седмици преди това 12 членки - Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия - поискаха ЕК да направи изменения в правилата за Шенгенската зона за безвизово пътуване.

Те искат "по-засилена охрана на границите" и нови средства за избягване на "тежките последствия от претоварването на мигрантските и бежански центрове и изчерпването на капацитета за настаняване", които могат да накърнят общественото доверие в способността на ЕС да действа решително.

Въпросът е дали тези средства биха включвали "изтласкване" - отказ за допускане на хора, често пъти със сила, без да им бъде дадена каквато и да е възможност да кандидатстват за убежище, което е незаконно според международните спогодби за бежанците и европейското право.

Европейски официални представители и агенции на ООН вече се притесняват, че Полша отказва достъп до района на границата си с Беларус, където хиляди хора не са допуснати да влязат и то при обстоятелства, които не могат да бъдат проучени чрез независима проверка. Осем души загинаха в ничията земя на границата между двете държави.

Комисията проверява неотдавнашните изменения в полското законодателство за правото на убежище, "което в този случай изглежда не е гарантирано", каза говорителят Адалберт Янц.

С покачване на напрежението мерките за сигурност се затягат и отново се предпочитат старите методи.

Европа трябва да пази външните си граници и времето показа, че най-ефективното решение са физическите бариери, за да може европейските граждани да бъдат предпазени от масиран наплив на незаконни мигранти, написа унгарският премиер Виктор Орбан в писмо до комисията от миналата седмица, искайки възстановяване на средствата, които правителството му е похарчило за гранични заграждения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (885) 16%
Спас Гърневски (794) 14%
Д-р Иван Чомаков (541) 10%
Славчо Атанасов (1447) 26%
Иван Тотев (1482) 26%
Здравко Димитров (486) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: