ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Генерал Михаил Забродски: Перспективите за зимната кампания на войната
Автор: Иван Христов 19:18 / 01.11.2022Коментари (0)1719
©
Първият заместник-ръководител на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада, генерал-лейтенант Михаил Забродски дава професионална оценка от страна на Киев за перспективите за ВСУ през предстоящата зимна кампания на войната с Русия в материал, предаден в цялост от Укринформ и представен без редакторска намеса от Агенция "Фокус":

Вече повече от година динамиката на събитията от Отечествената война ежедневно изисква бързи и по възможност безпогрешни решения. Въздушните удари по енергийни обекти, ядреният шантаж на противника, ежедневните жертви на фронта и в тила съвсем естествено ни принуждават да се съсредоточим върху текущите задачи. Следователно постоянното появяване на нови предизвикателства не позволява да се гледа в бъдещето. Това обаче не ни освобождава от необходимостта да обобщаваме, анализираме и обмисляме следващите стъпки в нашата конфронтация.

Какво ще повлияе на хода на войната в близко бъдеще

Вероятното развитие на ситуацията през следващите месеци се определя от три доста разнородни фактора.

Първо, това е перспективата руските войски да загубят или да се изтеглят от оперативния плацдарм на десния бряг на река Днепър.

Второ, доста илюзорната днес, но не напълно изключена възможност за операции на сухопътните сили на противника от територията на Република Беларус.

Трето, настъпването на зимния период, което оказва значително влияние върху динамиката на военните действия, особено в централните и северните райони на Украйна.

Всеки от тези фактори има своята тежест и свои характеристики.

Оттеглянето на руснаците от плацдарма при град Херсон по принцип е логично и дори целесъобразно за тях по ред причини. Първата от тях, разбира се, е цялата трудност да се осигурят действията на групировката на плацдарма при оперативно отделяне от войските на левия бряг. Използването на пулсиращи фериботни преходи може да се разглежда като изход за определен период от време. Но това определено не решава пълноценното осигуряване на 18-20-хилядна военна групировка и пълноценното функциониране на окупационната администрация на областния център, особено в студения сезон.

Вторият е свързан с областта на оперативното изкуство. Обяснението се крие в отговора на прост, на пръв поглед, въпрос. Защо е нужен плацдарм? Няма смисъл да се повтарят руските информационни мантри за евентуална предстояща атака срещу Николаев и Одеса. Днес, както се казва, те ще се "впуснат" само с личния състав на окупационните войски, които не са взискателни по отношение на наборната повинност. За решаване на проблеми от такъв мащаб руската страна няма нито сили, нито средства и най-важното - увереност в успеха и желание. Друг проблем може да бъде използването от противника на войски, "освободени“ от десния бряг в друго оперативно направление.

Третият фактор е неоспоримото оперативно предимство на противника при изграждането на отбрана по левия бряг на река Днепър. Освен всички предимства на отбраната на голямо водно препятствие, остава и възможността за блокиране на икономическото използване от Украйна на Днепър в долното течение като транспортен маршрут и гарантиран контрол над хидротехническите съоръжения на Севернокримския канал.

За съжаление е невъзможно напълно да се премахне стратегическата заплаха от сухопътно нахлуване от територията на Република Беларус чрез споразумения и двусмислени изявления на самопровъзгласилия се президент. Така че вероятността от появата на нов фронт с дължина до хиляда километра продължава да бъде сериозно предизвикателство за страната ни.

И накрая, за зимата. Логично е да се предположи, че принудителната вероятна стратегическа пауза до края на това време на годината ще бъде много полезна и за двете страни, разбира се, доколкото може да се говори за ползите от войната като цяло. Използването на два-три зимни месеца за попълване, формиране и подготовка на войските за по-нататъшни действия също е съвсем логично. Това в никакъв случай не означава прекратяване на военните действия или замразяване на конфликта, прогнозирано от някои експерти, съчетано с политически натиск или склонност на украинското ръководство към преговори при руски условия.

Това време е необходимо и на руското командване, за да използва по план и с максимална ефективност всички предимства на частичната мобилизация, разгърната преди близо два месеца. При диспропорцията в броя на въоръжението, бойната техника и броя на обучения и мотивиран личен състав, дълготрайното, по военновременните стандарти, обучение е единственият начин да се осигури фронта на "специалната военна операция" с нови порции от минимум по някакъв начин подготвен договорно пушечно месо. В този смисъл попълването на военните части на фронтовата линия с мобилизирани наборници и професионални "туристи“ от частни военни компании може да се разглежда само като временна мярка за известно стабилизиране на ситуацията и принуждаване на украинските въоръжени сили към преразход на ресурси , по-специално средства за поражение.

Що се отнася до собствените ни намерения и планове за близкото бъдеще, отговорът не е толкова очевиден. Единственото, което е безусловно, е необходимостта от допълнителен набор от сили и средства за решаване на по-нататъшните задачи за отблъскване на руската агресия. Но отговорът на въпроса какво точно и къде точно ни трябва от гледна точка на сухопътните групировки е невъзможен без сериозен анализ на възможното развитие на стратегическата обстановка.

Какво може да планира врагът

Като цяло трябва да се признае, че броят на вариантите за развитие на събитията, особено за следващата година, днес са десетки. По своето съдържание те могат условно да се разделят на оптимистични и катастрофални за нас. И според установената военна практика най-сложният и опасен за нас сценарий заслужава приоритетен анализ.

В резултат от краткия период на формиране и подготовка, както и прехвърлянето на руските войски, изтеглени от Херсонския плацдарм, могат да бъдат създадени две мощни ударни групи. Едната от тях може да бъде дислоцирана в Запорожие, другата – в Сумско направление. Задачата на групировките може да бъде нанасяне на два концентрични удара от северно и южно направление. Вероятно северната група може да действа в посока Суми - Полтава - Днепър, южната - Запорожие - Днепър. Задачата на войските на източния фронт в този случай ще бъде само да сковават групировката на украинските въоръжени сили и да изключат използването на военни части и формирования на други застрашаващи направления. Крайната военна цел на операцията може да бъде желаното стратегическо обкръжаване на групировката на украинските въоръжени сили на левия бряг на река Днепър. В същото време безспорният решаващ политически резултат за Руската федерация може да е да принуди Украйна да преговаря от позиция на натиск, подобна на условията от март тази година.

Колко нова и неочаквана е тази идея за нас? Разбира се, изобщо. Вероятно такъв план е бил разглеждан от командването на въоръжените сили на РФ като вариант за развитие на ситуацията тази пролет. Противникът дори се опита да приложи отделните му елементи.Отделен въпрос е, че наличието на допълнителни новосъздадени групировки и текущата конфигурация на линията на сблъсък, при условие че остане непроменена, дава на този план "втори живот". В същото време грешките на руското командване през пролетта, по-специално неуспешните опити за превземане на големи населени места, могат да бъдат сравнително лесно взети под внимание. В допълнение, задачата за превземане на пет големи града с общо население от около два милиона души може изобщо да не бъде поставена, тъй като основата на вероятния план е да се отрежат пътищата за доставка на групировката на украинските войски на Изток, например широколентови магистрали E-50 и M-03.

Какво можем да противопоставим на действията на врага

Логично е да се започне с изграждане и изграждане на стабилна отбрана в посочените направления. Реципрочни стъпки вече са предприети и продължават да се предприемат. В същото време трябва да се отбележи, че изпълнението от противника на плана за стратегическо покритие с цел обкръжение изглежда по-реалистичен именно на северния фронт. Освен това отбраната на големите административни центрове на Днепър и Запорожие без надеждна подкрепа на десния бряг на Днепър може да постави нашите войски в положението, в което врагът се намира днес на Херсонския плацдарм, с всички проблеми при снабдяването и поддръжката.

Въпреки това, стабилната отбрана в този случай е начин за директно противодействие на врага.

В допълнение към горното, перспективно е създаването на нови мощни оперативни групировки. На юг - в района на изток от Запорожие, на север - в района на Суми. В допълнение към осигуряването на стабилността на отбраната, такива групировки, ако врагът успее, биха създали значителна флангова заплаха за него и биха осигурили гарантирана възможност за пробиване на вероятното обкръжение. По-конкретно за изпълнението на тези задачи е необходимо да се създадат две оперативни формирования, всяко от които да се състои от 4-5 общовойскови, 2-3 танкови и 1-2 артилерийски бригади. Като цяло - до 600 танка, до 1100 бронетранспортьора / бойни машини на пехотата и до 500 оръдия и РСЗО. Като се вземат предвид планираните доставки на оръжия и военна техника от партньори и възможностите на местните ремонтни предприятия, такива показатели са напълно реалистични.

Освен това, като се има предвид, че става дума за най-опасния вариант, със сигурност е необходимо да се предвиди готовността на групировката на украинските въоръжени сили на Изток в настоящия състав за възможни дългосрочни автономни бойни действия и операции. На първо място, това се отнася за осигуряването на продоволствие, гориво и боеприпаси. Продължителността на тази автономност ще се определя от ситуацията и евентуално ще се измерва в седмици и месеци. Действията на източната групировка не могат да се ограничават до отбрана по съществуващата линия на съприкосновение. При определени условия ударите например срещу Луганск и Мариупол могат коренно да променят оперативната обстановка, както вече беше доказано от дръзката успешна операция на Изток през септември.

Най-целесъобразният начин за решаване на въпроса в Полеското и Волинското направление е създаването на отделно формирование за действия в гористите и блатисти райони на този регион. В допълнение към стандартния набор от 3-4 комбинирани оръжейни бригади, такова обединение трябва да има "усилен" артилерийски комплект. Надеждното огнево прикритие на няколко района за навлизане в дълбочина на територията на Украйна ще даде възможност за изграждане на отбрана на широк фронт.

Това се разглежда като възможен вариант само за противодействие на врага, което е класически пример за възможни реактивни решения. При запазване на стратегическата инициатива пред украинската страна се откриват съвсем различни оперативни и стратегически перспективи. С други думи, в случай, че следващата пролет руснаците ще трябва да продължат да играят според украинския сценарий и да продължат да отговарят на нашите действия.

По очевидни причини нямаме възможност да обсъдим открито и подробно тези планове. Може само да се отбележи, че традиционно ключов фактор за нас ще бъде времето. Най-атрактивният от гледна точка на сезонните промени в терена е кратък метеорологичен "прозорец" в края на февруари - началото на март, както показват събитията от миналата пролет. Изпреварването на противника в разгръщането на групировките ще означава, че именно украинското командване ще определи кога и къде, според своето решение, ще настъпи "пролетта“ на 2023 г.

Михаило Виталиевич Забродски е украински военачалник и политик. Народен депутат от Върховната Рада на Украйна от IX състав от август 2019 г. Командващ Високомобилните десантни сили на Въоръжените сили на Украйна (2015-2017 г.), командир на Десантно-щурмовите сили на Въоръжените сили на Украйна (2017-2019 г.). Герой на Украйна (2014), генерал-лейтенант (2016).

Славата си дължи на проявите през лятото на 2014 г., когато 95-та бригада под командването на Забродски направи рейд в тила на врага. За две седмици, изпълнявайки бойни задачи, Забродската бригада измина 470 км от Славянск до Мариупол, след това по руско-украинската граница и се върна в Славянск през Луганск. Според американския експерт Филип А. Карбър това е най-дългият рейд на въоръжена формация в новата военна история.


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба от автомобил край Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1543) 16%
Спас Гърневски (1340) 14%
Д-р Иван Чомаков (916) 10%
Славчо Атанасов (2477) 26%
Иван Тотев (2453) 26%
Здравко Димитров (833) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: