ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Европейският парламент приема правила за равенство между половете в управителните съвети
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:07 / 22.11.2022Коментари (1)1058
©
Всички големи дружества, допуснати до борсова търговия в Европейския съюз, ще трябва да вземат мерки за увеличаване на броя на жените в техните ръководства. Мерките трябва да се вземат до юли 2026 година, информира пресцентърът на Европарламента.

Приемането на т.нар. директива относно "Жените в управителните съвети" във вторник идва десет години след като предложението бе направено за първи път. Тя има за цел да въведе прозрачни процедури за набиране на персонал в дружествата, така че до края на юни 2026 г. най-малко 40% от длъжностите за директори без изпълнителни функции или 33% от всички директорски длъжности да бъдат заети от по-слабо представения пол.

Съгласно новите правила, заслугите трябва да останат основният критерий в процедурите за подбор, които следва да бъдат прозрачни. Дружествата, допуснати до борсова търговия, ще трябва веднъж годишно да предоставят на компетентните органи информация относно представителството на половете в управителните съвети и, ако целите не са постигнати – планове за тяхното постигане. Тази информация ще се публикува на уебсайта на съответното дружество и ще бъде леснодостъпна.

Малките и средните предприятия с по-малко от 250 служители са изключени от обхвата на директивата.

Държавите членки трябва да въведат правила за ефективни, възпиращи и пропорционални санкции, като например глоби, за дружества, които не прилагат открити и прозрачни процедури за назначаване. Съдебен орган може също така да отмени избрания от дружеството управителен съвет, ако принципите на директивата са нарушени.

Евелин Регнер (С&Д, Австрия), съдокладчик, заяви: "Приемането на Директивата за участието на жените в управителните съвети десет години след нейното представяне е важна крачка напред в борбата за равенство между половете. Най-накрая даваме на жените справедлив шанс да заемат висши корпоративни длъжности и подобряваме корпоративното управление. Жените са иновативни, умни, силни и способни на много неща. Премахваме една от основните пречки пред жените да заемат "висши длъжности": неформалните мъжки мрежи. Отсега нататък компетентността ще има по-голямо значение в процедурата за подбор, отколкото когато и да било преди, както и прозрачността."

Лара Волтерс (С&Д, Нидерландия), съдокладчик, добави: "През десетте години, в които тази директива се отлагаше, управителните съвети оставаха предимно мъжка сфера. В страните, в които бяха въведени задължителни квоти, обаче, бяха назначени значително повече жени. С този закон тези страни вече няма да бъдат изключение и равновесието между половете в управителните съвети на регистрираните на борсата дружества ще стане норма в целия ЕС."

След като Парламентът и Съветът официално одобриха споразумението, директивата ще влезе в сила 20 дни след публикуването ѝ в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще трябва да приложат правилата в срок от две години.

Европейската комисия за първи път представи предложението си през 2012 г., а Европейският парламент прие преговорната си позиция още през 2013 г. Досието беше блокирано в Съвета за почти десетилетие, докато министрите по заетостта и социалните въпроси най-накрая постигнаха съгласие по позиция през март 2022 г. Преговарящите от Парламента и Съвета се споразумяха през юни.

През 2021 г. само 30,6% от членовете на управителните съвети на най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в ЕС, са били жени, като разликите между държавите членки са значителни (от 45,3% във Франция до 8,5% в Кипър). Дори и с увеличаването на представителството в управителните съвети, през 2022 г. по-малко от 1 на 10 от най-големите дружества, допуснати до борсова търговия в страните от ЕС, имат жена председател или главен изпълнителен директор.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всъщност налагането на квоти за жени говори не за равноправие, а за даване на предимство. А защо се налага да се дава предимство е друг въпрос. Следващата квота ще бъде за хора с различна ориентация. Ще видите след 10 години.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (883) 16%
Спас Гърневски (791) 14%
Д-р Иван Чомаков (539) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1479) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: