ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Европейският парламент може да блокира бюджета на ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:06 / 23.07.2020Коментари (0)1422
©
Европейският парламент гласува с голямо мнозинство искания за промени в проекта на многогодишната финансова рамка на ЕС, одобрен от 27-те държави-членки, съобщават АФП и БГНЕС. В гласуваната в края на днешното извънредно заседание резолюция се отправя предупреждение, че депутатите в ЕП няма да одобрят спорния текст и призоваха за преговори за "подобряване на предложението". Предложението беше гласувано с 465 гласа срещу 150.

В рамките на дебата с председателите на Съвета и на Комисията Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, сделката, постигната на неотдавнашното заседание на Европейския съвет относно фонда за възстановяване, беше определена от много членове на ЕП като "историческа", тъй като за първи път държавите-членки се съгласиха да емитират съвместен дълг от 750 милиарда евро. Повечето евродепутати обаче, изразиха недоволство относно съкращенията в многогодишната финансова рамка (МФР).

"Прекалено честото придържане към националните интереси и позиция застрашава постигането на общи решения в общ интерес", се казва в резолюцията. И още - лидерите на ЕС "не успяха да се справят" с въпроса как заемът за финансиране на плана за спешно възстановяване на вируси ще бъде изплатен от бюджета.

Изразява се съжаление за намаляването на здравните и изследователските програми на ЕС, както и за подкрепата на образованието и цифровите иновации.

"Смятаме, че тя не дава правилни отговори на предизвикателствата през следващите седем години", заяви Манфред Вебер - лидер на десния парламентарен блок. "Не сме готови да преглътнем хапа за МФР", каза той.

Лидерът на социалистите и демократите Ираче Гарсия, също изрази несъгласието си със съкращенията с аргумента, че, "не можем да ги приемем в момент, когато трябва да засилим стратегическата си автономия и да намалим различията между държавите-членки".

Голяма част от евродепутатите подчертаха, че въпросът за изплащането на дълга не е решен. Те настояха, че тежестта не трябва да пада върху гражданите и че за изплащането му трябва да се гарантира със стабилна система от нови собствени ресурси, включително цифров данък или налози върху въглерода, която да бъде въведена по задължителен график. В допълнение много от тях подчертаха, че "ЕС не е машина за пари за националните бюджети", изтъквайки, че "пестеливите" страни не желаят да плащат цената за облагите от единния пазар, и настояха, че никакви средства не трябва да отиват за "псевдодемократични" правителства, които не зачитат върховенството на закона и ценностите на ЕС.

Подчертано беше, че ЕП е готов за бързи преговори, за да бъдат направени необходимите подобрения в общата позиция на Съвета.

Гласуваната резолюция трябва да послужи като мандат за предстоящите преговори с германското председателство на Съвета на ЕС.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: