ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Европейските правителства съгласуват безпрецедентни интервенции на енергийния пазар
Автор: Иван Христов 14:28 / 11.09.2022Коментари (0)1183
©
Европейските енергийни министри подкрепиха мащабни интервенции на енергийните пазари на континента, за да се намалят растящите цени на електроенергията и газа, с цел ограничаване на икономическите щети, нанесени от хода на Москва да намали доставките на газ за континента, пише Wall Street Journal.

На извънредна среща в петък министрите поискаха от Европейската комисия, изпълнителната власт на Европейския съюз, да изготви планове за ограничаване на приходите, спечелени от ядрени, възобновяеми и други негазови производители на електроенергия, и да преразпредели парите към бизнеса и потребителите.

Министрите също така искат план за връщане на част от печалбите, направени от нефтените и газовите компании.

"Трябва да работим бързо и да подготвим координирано решение“, заяви Йозеф Сикела, министър на индустрията и търговията на Чехия, която е ротационен председател на ЕС.

Министрите поискаха от комисията да анализира тавана на цените на газа. Служители на Комисията подкрепиха таван на цените на горивото, внасяно от Русия. Някои страни от ЕС искат блокът да ограничи цената на целия газ, но представители на Комисията предупреждават, че това може да застраши усилията за осигуряване на доставки извън Русия.

Други мерки, подкрепени от министрите, включват помощ за комуналните услуги, които са изправени пред финансова криза, и план за намаляване на търсенето на електроенергия в блока. Очаква се комисията да представи предложения следващата седмица.

Правителствата в целия ЕС затягат хватката си върху цените на енергията в региона, стигайки до извода, че европейските либерализирани пазари за търговия с електроенергия и газ се огъват под напрежението от съкращенията на доставките от Русия.

Длъжностните лица се стремят да разработят извънредни политики, които да се прилагат в целия 27-членен блок, от разчитащата на ядрена енергия Франция до шепа страни в Централна Европа, които все още консумират много руски газ. В центъра на дебата е Германия, най-голямата икономика в ЕС, която в продължение на десетилетия разчиташе на руския газ, за ​​да поддържа фабриките си в движение. Решението на Москва да затвори за неопределено време тръбопровода "Северен поток“, главната артерия за доставки на природен газ, накара множество фабрики на континента да спрат работа заради скока на цените на газа и електроенергията.

Кризата накара правителствата да обмислят политики, които доскоро се смятаха от много служители за нереалистични. Предложението за преразпределяне на неочакваните приходи на компаниите, например, "беше лудост през юни, беше маргинално през юли и беше масово през август“, каза Вацлав Бартушка, специален пратеник за енергийната сигурност на Чешката република.

Европейският енергиен пазар третира електроенергията като други стоки: най-скъпата доставка, необходима за задоволяване на търсенето, определя цената, получавана от всички производители. Сега газът е най-скъпото гориво за производство в Европа и по този начин определя цената на електроенергията. Европейските правителства искат да отслабят тази връзка, позволявайки на потребителите да плащат цена, която отразява по-добре генерирането на по-ниски разходи от ядрени централи, водна енергия, вятърни турбини и слънчеви панели.

В петък също останаха въпроси за това къде трябва да бъде определен потенциален таван за приходите на енергийните компании, как ще бъдат събрани парите и как ще бъдат преразпределени. Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, пусна горна граница от 200 евро за мегаватчас, което е доста под текущите цени в Западна Европа, които могат да нараснат над 400 евро за мегаватчас по време на пиковите периоди на употреба. Длъжностни лица казаха, че нивото на тавана и неговите подробности ще бъдат част от дискусиите в петък и следващите седмици.

Френски служител каза, че може би е по-добре да има различни тавани за електричество в зависимост от технологията, използвана за генерирането му. "Стойността, генерирана от френска ядрена централа, не е същата като стойността, създадена от германска лигнитна централа или испанска вятърна турбина“, каза служителят.

Друг проблем е кой ще реши как да се използват парите. В някои случаи може да не е ясно правителството на коя държава трябва да привлече допълнителните приходи или кои граждани и фирми трябва да се възползват от тях.

Подкрепата за идеята не беше всеобща. Министърът на енергетиката на Литва Дайнюс Крейвис в петък сутринта нарече идеята "абсолютно червена линия“ поради опасения, че ще наруши пазарите на електроенергия и ще доведе до неравномерни субсидии в целия континент.

Комисията внимава да избягва да нарича плана за неочаквани приходи данък, тъй като промяна в данъчната политика би изисквала единодушно съгласие от страните, според служители и дипломати на ЕС. Длъжностни лица смятат, че начинът, по който са очертали плана, ще му позволи да премине с квалифицирано мнозинство, което изисква подкрепата на 15 от 27-те държави-членки на блока, представляващи най-малко 65% от общото население на ЕС.

Страните от ЕС също така подкрепиха план за ограничаване на търсенето на електроенергия, особено в пиковите часове на потребление, когато цените са най-високи. Един проектодокумент, описващ предложението, изготвен от комисията и видян от The Wall Street Journal, предполага, че всяка страна трябва да работи за намаляване на общото си потребление на електроенергия с поне 10%. Правителствата също така трябва да определят набор от часове с пикови цени и да намалят потреблението на електроенергия средно с поне 5% през тези часове, се казва в документа.

По-рано това лято ЕС се съгласи с план държавите-членки да намалят общото си потребление на газ с 15% за период от осем месеца, с възможност целта да стане задължителна. Длъжностни лица казаха, че планът за спестяване на електроенергия може да бъде моделиран по по-ранния план, който беше фокусиран върху газа, с възможност за обвързващи цели за намаляване на електроенергията по време на пиковите часове на употреба, когато електроенергията е най-скъпа.


Още по темата: общо новини по темата: 194
16.02.2024 »
23.01.2024 »
11.11.2023 »
10.11.2023 »
01.11.2023 »
29.10.2023 »
предишна страница [ 1/33 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: