ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Европа опростява драстично митническите процедури за бизнеса
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:58 / 17.05.2023Коментари (0)858
©
Европейската комисия представи днес нови предложения за най-амбициозната и всеобхватна реформа на митническия съюз на ЕС от създаването му през 1968 г.

Предложените мерки ще опростят драстично митническите процеси за бизнеса, особено за най-надеждните търговци. Като част от цифровата трансформация реформата ще съкрати тромавите митнически процедури и ще замени традиционните декларации с по-интелигентен, основан на данни подход към надзора на вноса.

В същото време митническите органи ще разполагат с инструментите и ресурсите, от които се нуждаят, за да извършват правилна оценка на вноса и да спират вноса, който представлява реален риск за ЕС, неговите граждани и неговата икономика, пише БНТ.

Предложената реформа е отговор на големия натиск, под който функционират митниците в ЕС, в това число огромното увеличение на обема на търговията, особено на електронната търговия, бързо нарастващия брой стандарти на ЕС, които трябва да бъдат проверени на границата, и променящите се геополитически реалности и кризи. Тя ще направи митническата рамка пригодна за една по-екологична, по-цифрова ера и ще допринесе за по-безопасен и по-конкурентоспособен единен пазар.

С реформата се опростяват и рационализират митническите изисквания за отчитане, на които подлежат търговците, например чрез съкращаване на времето, необходимо за завършване на процесите на внос, чрез осигуряване на един-единствен интерфейс на Нов Митнически орган на ЕС ще упражнява надзор върху център за митнически данни на ЕС, който ще бъде двигателят на новата система.

С течение на времето центърът за данни ще замени съществуващата митническа ИТ инфраструктура в държавите — членки на ЕС, като по този начин ще им спести до 2 милиарда евро годишно от оперативни разходи. Новият орган ще спомогне също така за разработването на по-добър подход на ЕС към управлението на риска и митническите проверки.

В реформирания митнически съюз на ЕС предприятията, които искат да въвеждат стоки в ЕС, ще могат да регистрират цялата информация за своите продукти и вериги на доставки в една-единствена онлайн среда: новия център за митнически данни на ЕС. Тази авангардна технология ще събира данните, предоставяни от предприятията, и с помощта на машинно самообучение, изкуствен интелект и човешка намеса ще предоставя на органите 360-градусов преглед на веригите на доставки и движението на стоките.

В същото време предприятията ще трябва да си взаимодействат само с един портал, когато подават своята митническа информация, и ще трябва да подават само веднъж данни за множество пратки. В някои случаи, когато бизнес процесите и веригите на доставки са напълно прозрачни, най-надеждните търговци търговците със статус "Trust and Check“ ("доверените и проверени“ търговци), ще могат да освобождават своите стоки за обращение в ЕС без никаква активна митническа намеса. Категорията "Trust & Check“ укрепва вече съществуващата програма за одобрени икономически оператори (ОИО) за надеждни търговци.

Това ново партньорство с бизнеса е първо по рода си в света. То е мощен нов инструмент в подкрепа на предприятията от ЕС, търговията и стратегическата автономност на ЕС. Центърът за митнически данни на ЕС ще позволи в ЕС да бъдат внасяни стоки с минимална намеса на митническите органи, без да се прави компромис с изискванията за безопасност, сигурност или за борба с измамите.

През 2028 г. центърът за данни ще започне да се използва за пратки, обработвани в рамките на електронната търговия, а през 2032 г. и за другите вносители (на доброволен принцип), което ще донесе незабавни ползи и опростявания. Търговците "Trust & Check“ ще могат освен това да оформят целия си внос пред митническите органи на държавата членка, в която са установени, независимо от мястото на въвеждане на стоките в ЕС. През 2035 г. ще бъде извършен преглед, за да се прецени дали тази възможност може да обхване всички търговци, когато използването на центъра стане задължително през 2038 г.

Благодарение на предложената нова система митническите органи ще имат широк поглед върху веригите на доставки и производствените процеси на стоките, въвеждани в ЕС. Всички държави членки ще разполагат с достъп до данни в реално време и ще могат да събират на едно място информация, за да реагират по-бързо, по-последователно и по-ефективно на рисковете.

За анализ и наблюдение на данните и за прогнозиране на проблемите, преди стоките дори да са започнали пътуването си до ЕС, ще се използва изкуствен интелект. Това ще позволи на митническите органи на ЕС да съсредоточат усилията и ресурсите си там, където са най-необходими: да спират въвеждането на опасни или незаконни стоки в Съюза и да прилагат нарастващия брой законодателни актове на ЕС, с които се забраняват определени стоки, противоречащи на общите ценности на ЕС - например в областта на изменението на климата, обезлесяването, принудителния труд. Новият подход ще спомогне също така да се гарантира правилното събиране на митата и данъците в полза на националните бюджети и бюджета на ЕС.

За да се помогне на държавите членки да приоритизират и координират своите проверки и инспекции - особено по време на криза - информацията и експертният опит ще се обединяват и оценяват на равнището на ЕС с помощта на новия Митнически орган на ЕС, който ще действа въз основа на данните, осигурявани чрез центъра за митнически данни на ЕС. Новият режим ще подобри значително сътрудничеството между митниците и органите за надзор на пазара и правоприлагащите органи, както на равнището на ЕС, така и на национално равнище, включително чрез обмен на информация с помощта на центъра за митнически данни.

ЕК предлага онлайн платформите ще получат ключова роля при осигуряването на гаранции, че продаваните онлайн стоки в ЕС спазват всички митнически задължения. Това представлява съществена разлика с настоящата митническа система, при която отговорността пада върху отделния потребител и превозвачите. Платформите ще бъдат отговорни за това да гарантират, че митата и ДДС се заплащат при покупката, така че потребителите вече да не се сблъскват със скрити такси или неочаквана документация при пристигането на колета. Когато онлайн платформите са официалните вносители, потребителите в ЕС могат да бъдат уверени, че всички мита са платени и че техните покупки са безопасни и в съответствие със стандартите на ЕС в областта на околната среда, безопасността и етиката.

Същевременно с реформата се премахва настоящия праг, с който стоките на стойност под 150 EUR са освободени от мита и от който измамниците се възползват прекомерно. С цел да се избегнат вносните мита, до 65 % от тези колети се въвеждат понастоящем в ЕС със занижена стойност.

С реформата се опростява и изчисляването на митата за най-често срещаните стоки с ниска стойност, закупувани от държави извън ЕС, като хилядите възможни категории мита се намаляват до само четири. Това ще улесни значително изчисляването на митата за малките колети и както платформите, така и митническите органи ще могат да управляват по-добре достигащите на брой един милиард покупки, които се въвеждат в ЕС всяка година в рамките на електронната търговия. Така ще се премахне и потенциалът за измами. Очаква се новият, специално разработен режим за електронна търговия да донесе допълнителни митнически приходи в размер на 1 милиарда евро годишно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: