ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Д-р Джем Хакан Юртсевер: Само в 7% от случаите на лумбална и шийна херния се налага операция
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:00 / 08.01.2020Коментари (0)4571
©
Д-р Джем Хакан Юртсевер е завършил Хирургия на мозъчния нерв и гръбначния мозък в Медицинския факултет на Университета "Докуз Ейлюл“ и Медицинския факултет на Тракийския университет. Професионалната му кариера минава през работа в държавни и частни болници. Член е на Клуб "100 години Ротари“, "Ротари Интернешънъл“, Медицинската камара на Текирдаг, Турската организация по неврохирургия и Турската асоциация "Спина бифида“.

- Д-р Юртсевер, много хора страдат от болки във врата и кръста, но повечето не отиват на лекар, сами си поставят диагноза и си изписват лечение, тъй като се страхуват от операция. По Ваши наблюдения каква част от хората стигат до операция и в какви случаи се предписва класическо консервативно лечение?

- Вместо хората да си изписват собствена терапия, добре е да се консултират с лекар и той да им предпише лекарства. Само 7% от нашите пациенти са за операция. 93% от тях могат да се избавят от болките и да се върнат към нормалния си живот. Има случаи, които се нуждаят от спешна хирургическа намеса. Това са случаите, които не се повлияват от лекарствата.

- Зависими ли са от метеорологичната обстановка, т.е. има ли сезонност при зачестяването на тези оплаквания и кои хора са най-застрашени?

- Да, тези заболявания реагират на промяна на климатичните условия. Оплакванията от лумбална и шийна херния могат да се засилят при студено време. А през лятото, когато навън е горещо, болката се облекчава. Хората, които шофират дълго, работниците, които упражняват тежък физически труд, хората, които работят на бюро и поради това са обездвижени, са изложени на най-сериозен риск.

- Какви изследвания правите в частна болница "Чорлу Ватан“, за да диагностицирате шийна или кръстна херния?

- За да диагностицираме вярно заболяването, първо внимателно изслушваме оплакванията на пациента. След това назначаваме изследвания. Днес ядрено-магнитният резонанс  е златен стандарт за диагностициране на шийна и лумбална херния. В допълнение ние използваме томография и рентген за диагностициране на спинални фрактури и някои дегенеративни разстройства.

- След диагнозата какво лечение препоръчвате в онези случаи, в които не се налага операция?

- В случаите, в които не се налага операция, първо предписваме медикаменти и почивка. Ако и след това няма подобрение, препоръчваме физиотерапия. За някои пациенти, които не се повлияват и след това, препоръчваме лечение с лазер, а не открита операция.

- Какви оперативни методи практикувате при шийна и лумбална херния?

- В днешните условия, най-добрият метод за двата вида хернии – шийната и лумбалната, е микрохирургията. Препоръчваме операция под микроскоп с голяма степен на увеличение. Но в случаите, които позволяват, използваме радиочестотен и лазерен метод.

- Колко време е нужно за възстановяване на пациента след операцията?

- В случаите на микрохирургия, ние връщаме пациентите към нормален живот в рамките на седмица. Ако използваме лазер, те стават и продължават нормалния си живот в рамките на един ден.

- Как трябва да промени стила си на живот човек, претърпял операция от херния?

- След операция от
©
херния пациентите трябва да бъдат внимателни, следвайки своя стил на живот. Особено при лумбална херния, хората ще трябва да пазят здрави мускулите на кръста, гърба и мускулите на стомаха, което може да стане с ежедневни упражнения. Те трябва да предпазват и кръста и гърба в студено време с дебели дрехи и също така не трябва да вдигат тежести.

- Какви са последните тенденции в мозъчната хирургия? Има ли значим напредък при лечението на мозъчни тумори?

- Няма някакво значително развитие в последните години в сравнение с миналото, но ние натрупахме съществен опит с течение на времето, значителен напредък има и в апаратурата. В допълнение към това ефектът от лекарствата, които използваме за тумори, влияещи се от медикаменти, както и повлияването от радиотерапия съществено се увеличиха.

- Бихте ли дал съвет на хората как да се предпазят от поява на хернии и от мозъчен инсулт?

- За да се защитим от шийна и лумбална херния, на първо място добре трябва да познаваме своето тяло. Не бива да се натоварваме повече, отколкото са възможностите на тялото ни, трябва да поддържаме мускулатурата си в отлична форма, трябва да седим на работното си място в правилна позиция. Хубаво е да се ползват ортопедични легла. Пушенето обостря лумбалната херния, хората с оплаквания не бива да пушат и трябва да правят ежедневните си упражнения за стягане на мускулатурата.

Контакт с д-р Джем Хакан Юртсеверт потърсете ТУК.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: