ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Българките домакинствали по 4.7 часа на ден
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 13.10.2011Коментари (7)2073
Тази година жените-кандидатки имат по-голям шанс на изборите в България - теоретично. Според нов доклад на Световната банка за равнопоставеността на мъжете и жените, последните 10 години са променили значително вижданията на българите за това кой е по-подходящ за политически лидер: мъжете или жените. В началото на хилядолетието цели 61 процента от българите са предпочитали мъжкото управление, в момента обаче само 48 процента мислят, че мъжете са по-пригодни за политически лидери. Теоретично, съвсем теоретично, при това положение шансът българите да изберат жена за политически лидер е почти 50 процента.

Практиката обаче изглежда другояче. Същият доклад на Световната банка отчита, че отношението, демонстрирано в анкетите, може и да се променя, но това няма особено влияние върху реалността. Доказателството: вече 20 години процентът на жените в Народното събрание си остава непроменен. През 1990 година жените са били 21 процента от всички народни представители, през 2010 година цифрата е същата.

Не само в политиката - жените се срещат по-рядко и по другите управленски етажи в България. Процентът на жените-ръководители в частния сектор е доста нисък. А заплатите на работещите българки си остават с 13-14 процента по-ниски от тези на мъжете, дори когато става дума за еднакви позиции. Работещите жени също са по-малко като процент от работещите мъже - нищо, че българските жени са мнозинство от населението.

Никой не се изненадва от тези данни. Преди няколко месеца и Европейската комисия би тревога по същия повод. Нова - без да ни изненадва - е констатацията на Световната банка, че краят на комунизма е върнал назад часовника на женските права и привилегии в Източна Европа. България не представлява изключение. Участието на жените в трудовия пазар навсякъде в региона е намаляло след 1987 година, намаляло е и парламентарното им представителство, гарантирано преди от квоти.

В България, казва Световната банка, сред причините за слабото участие на жените в управлението e предизвиканият от ниската раждаемост повик за връщане към по-консервативни социални модели: жените да си стоят у дома и при семейството, да си гледат "женските работи". Освен това работодателите в новата посткомунистическа ера предпочитат мъже, твърди световната институция.

Интересни са данните за "женските работи". Според доклада България почти се равнява с Пакистан по брой на часовете, прекарвани от жените в домакински труд. В тези уж просветени времена българките домакинстват по 4.7 часа на ден, а мъжете-българи отделят за същото едва 2.6 часа на ден. Дори когато работят и носят по-големия доход в семейството, българките мъкнат на гърба си 50 процента от домакинските задължения. Забележително малко време българите отделят на децата си - мъжете се занимават с тях по 0.1 час на ден!

При всичкото това пране, готвене, гледане на деца и ходене на нископлатена работа, какви са шансовете българските жени да се насочат към по-амбициозна роля в обществото? Може би шансовете са в това, че като цяло те са по-образовани от мъжката част на населението: според доклада на Световната банка българките стигат по-далеч в образованието си от българите.

Но и извън политиката и управлението жените биха могли да играят много важна икономическа роля. Навсякъде те живеят по-дълго от мъжете; в България с цели 7 години по-дълго. Световната банка смята, че включването на образованите и дълголетни жени в трудовия пазар би решило някои проблеми, свързани с катастрофалното застаряване на населението в Европа. По данни на банката до 2040 година Старият континент ще изгуби 24 милиона работници. Ако обаче жените се включат по-масово и за по-дълго, Европа ще изгуби само 3 милиона работници.

Със сигурност математиката за България е също толкова смайваща, само че кой и как ще мотивира жените да излязат от домовете си и да останат на трудовия пазар с по 10 години по-дълго? Може би ниските им сегашни пенсии, отразяващи по-ниските им целоживотни доходи? Или някоя внезапна изборна победа на жена, която да вдъхнови женското население на България да запретне поли и да изрине натрупаните хималайски планини от български мъжки провали?








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на matafaka
премахни филтъра

Aнонимен
на 13.10.2011 г.
0
 
 
matafaka - Ако това е мнението за жените, ясно е защо си сам... и май такъв и ще си останеш :) Интересно дали ще си на същото мнение, ако ти се наложи и едно дете да отгледаш.
+1
 
 
Айде бе,това майчинство какво го правите,използвате го да се видите с някоя приятелка на кафе и да попушите цигарките ли?Аз как от години се оправям сам чистя,готвя,пера си сам,никоя жена не ми помага,какво да се оплаквам и аз ли?Простотии говорите вие жените само,ей,освен да се оплаквате от живота,работата,децата друго не правите.Като вървя по улиците нали виждам на какъв хал сте,мъжете ви гледат децата,вие седите умно и пушите някоя друга цигарка,почоплите семки и това ви е.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
Електронно таксуване в градския транспорт
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: