ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Борис Джонсън: Великобритания напуска ЕС на 31 октомври
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:01 / 02.10.2019Коментари (0)2363
©
Британското правителство публикува предложенията си към ЕС Правителството публикува предложенията си за Брекзит към ЕС, включително и плановете за изключване на пропусквателни пунктове по ирландската сухопътна граница.

Министър-председателят на страната Борис Джонсън отправи обещание към гражданите, че Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври, "каквото и да става" - със или без споразумение.

"Това, което целият свят иска, е да се приключи с този въпрос и да преминем към нещо друго. Затова ние ще излезем от ЕС на 31 октомври, каквото и да става. Да осъществим Брекзит. Можем, длъжни сме и ще го направим", заяви Джонсън в реч по време на годишната конференция на Консервативната партия в град Манчестър.

"След три години и половина хората започват да имат усещането, че ги правят на глупаци. Те започват да подозират, че в тази страна има сили, които просто не искат Брекзит изобщо да бъде осъществен. А ако се окаже, че тяхното подозрение е правилно, тогава смятам, че ще има сериозни последици за доверието в нашата демокрация", каза той.

Той представи изпратените на Брюксел предложения за обновяване на сделката за Брекзит като конструктивни и разумни. Джонсън обяви също така, че това е голям компромис от страна на Великобритания и призова европейските лидери от своя страна също да направят компромис.

Планът на премиера стъпва върху постигнатата от предшественичката му Тереза Мей сделка, но в него предпазният механизъм за ирландската граница е премахнат и заменен с нов план, наричан "две граници за четири години".

В него е заложено Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври с преходен период до 31 декември 2020 г. Така от 1 януари 2021 г. страната ще се изтегли от всички институции и структури на ЕС, включително съдебните структури и Съда на ЕС както и митническия съюз. Напускането на страната ще означава и изтеглянето й от всички споразумения в сферата на отбраната, сигурността, както и за споделянето на данни.

Северна Ирландия също ще напусне митническия съюз на 31 декември 2020 г., но ще продължи да спазва регулациите на ЕС, включително и свободното движение на хора на остров Ирландия за четири години до 2025 г.

Идеята за проверките по границата между Ирландия и Северна Ирландия е те да стават по електронен път, без да има изграждане на контролнопропусквателни пунктове. От британското правителство все пак оставят вратичка за малък брой физически проверки. Стоките, доставяни в Северна Ирландия, също ще трябва да бъдат проверявани, за да се установи дали отговарят на стандартите на ЕС, които ще се прилагат на острова.

Това е и въпросният компромис, за който говори Джонсън - въпросът беше червена линия, наложена от Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия, но след разговори с британския премиер оттам са се съгласили на компромис в името на общото споразумение.

Ако Северна Ирландия продължи да спазва стандартите на ЕС за храните, стоките и свободното движение, няма да са необходими проверки на ирландската граница. Заради това Джонсън смята, че ще спечели.

През 2025 г. вече местният парламент на Северна Ирландия трябва да реши дали да продължи да действа по правилата на ЕС, или да се върне към британските регулации, които към този момент вече ще се различават значимо.

Главното, което го отличава от новото, ограничено във времето предложение на Лондон, е, че той е безсрочен. При липса на споразумение между Лондон и Брюксел, Северна Ирландия автоматично ще остане в състава на единния пазар и на митническия съюз на ЕС, за да не се допусне поява на "твърда" граница, разделяща острова.

"При никакви обстоятелства няма да има проверки на или близо до границата в Северна Ирландия. Ние ще уважаваме мирния процес и споразумението от Разпети петък", заяви премиерът в Манчестър.

Предложението първо трябва да бъде одобрено от парламента в Северна Ирландия. В рамките на 10 дни Европейската комисия ще трябва да вземе решение относно проекта на Борис Джонсън.

Самият Джонсън заяви, че или ЕС ще приеме офертата му, или на 31 октомври Великобритания ще излезе от ЕС без сделка.

Правителствените източници, цитирани от BBC коментират, че вярват, че могат да влязат в интензивен 10-дневен период на преговори почти веднага с блока, с цел постигане на окончателно споразумение на Съвета на ЕС в средата на месеца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: