ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Жената, която пи чужди хапчета, оцеля и в потоп
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 30.12.2015Коментари (0)2482
© 24 часа
"Брей, каква корава баба! Цяла седмица гълта по една шепа чужди лекарства и нищо ѝ няма!".

Изумлението е на медици от голяма пловдивска болница, които размениха епикризата на 79-годишната Зота Петкова и в резултат на това ѝ объркаха лечението. Дългогодишната учителка по математика от с. Белозем продължава да се чуди как е оживяла. 

И не вярва, че човек може да е толкова издръжлив, след като оцеля и в потоп. Не един, а цели шест хапа приемала тя в продължение на седем дни.

Нейната история разтърси България, след като в. "24 часа" пръв я разказа. Сега пенсионерката гледа с насмешка на случилото се и казва, че почти го е забравила. 

Единствено бившите ѝ ученици продължават да се притесняват дали това не е дало отражение на здравето ѝ. "Как сте, госпожо?", "Има ли последствия за вас", продължават да я питат, щом я срещнат на улицата.

"Как да съм? Щом съм на крака, значи съм добре. Какво да кажа на тия години?", отвръща им тя.

Девет месеца след инцидента Зота Петкова се връща към него. 

"Сбъркаха ме тогава. Всички имахме вина - не само сестрата в болницата, която ми размени епикризата. Четирима души след нея - нашият фелдшер, аптекарят, селската ни медсестра, ние с мъжа ми - всички гледахме документа и не открихме, че е предназначен за друга жена", великодушна е математичката. 

Казва, че сега ѝ е неудобно да отиде в същата болница, ако ѝ се наложи да търси помощ.

"Вие ли сте тази, дето ни разнесе по медиите? Не са хубави тия работи", обидили се медиците, след като се разчу какво са направили. 

"А на мен добре ли ми беше, като ми дадохте лекарства, които не са за мен", отвръща пенсионерката.

Постъпила по спешност на 1 март т.г. в събота в прединфарктно състояние. Сложили я на системи. На петия ден ѝ направили коронарография, а на 7 март я пуснали да си ходи вкъщи с чужда епикриза. Мъжът ѝ дядо Петко се шегува, че нейният случай трябва да влезе в учебниците и да я показват на студентите по медицина. "Абе издържах, но на два пъти аха да се гътна.

По едно време ми стана много зле. Нещо започна да ме стяга, задушавах се. Наложи се да викаме по спешност джипито д-р Тодор Иванов", спомня си тя.

Всъщност семейният лекар на село открил, че епикризата с предписаните медикаменти не е на Зота, и наредил веднага да прекрати приемането на хапчетата. Тогава съпругът на пенсионираната учителка се обадил по телефона в болницата. Вместо извинение оттам го смъмрили. 

"Вие защо не четете какво ви даваме? Бързо вземете епикризата с лекарствата и елате!", изкомандвали от отделението.

Синът на математичката светкавично пристигнал в болницата. Сестрите гледали и не вярвали на очите си. Две от тях се скарали пред Стоян и започнали да се разправят коя е допуснала грешката. Той занесъл на майка си истинската епикриза с верните медикаменти - зилт, бизогама, кандесартан, розвера и ацетизал. Те са коренно различни от онези, които преди това е пила.

Слава богу, сега на външен вид Зота Петкова изглежда чудесно за годините си. Преди дни ѝ мерили кръвното: 120 на 80 - като на спортистка, казало джипито. Преди месец получила лека пареза от лявата страна на лицето. Стояла на течение и се схванала. Изписали ѝ медикаменти и се оправила.

"Изпращам една сравнително добра година. Тъкмо се повъзстанових след сгрешените лекарства и ни връхлетя бедствие през пролетта. Цялото село беше под вода. Дворът ни заприлича на езеро. Водата започна да нахлува вкъщи. 

Две седмици плувахме. Притеснихме се много. Бършим, подсушаваме, спасяваме стоката - прасе, кокошки, кози", връща лентата Зота. 

Но всяко зло за добро. Водата се оттеглила постепенно, земята поизсъхнала и стопанката засадила двора с царевица, цвекло, фъстъци и домати - общо 4 дка.

"Цяло лято съм копала. Педя празно място не оставих. Работя, работя един час и влизам вкъщи да отдъхна. После пак стана и грабна мотиката", описва пенсионерката. 

Двамата ѝ синове са семейни, имат деца, но живеят в Казанлък и Стара Загора. И работата по градината пада изцяло на родителите им.

"Каква реколта само отгледах! Царевицата избуя до 3 метра, не мога да я стигна. Върза мамули по 30 см. Викам си: "Тя искала вода, горката!" Напълних чувалите с фъстъци. Прибрахме и цвеклото за животните. Направих зимнина за три къщи", доволна е математичката.

Синовете дойдоха по Коледа, за да заколят 200-килограмовия шопар и да отпразнуват избавлението ѝ. Петкова и мъжът ѝ изпълняват частично заръката на Бойко Борисов.

"Премиерът каза да не пием ракия, да не пушим и да не ядем мазно. Ние с дядо Петко не пием, не пушим, ама нявга-нивга си хапваме сланинка. Като деца сме израснали с нея. Едно време, като идех на полето, си слагах в торбата едно парче, малко хляб и домат. И така сме изкарали. Как да се откажем от сланинката", пита Зота.

С мъжа ѝ всичко си произвеждат на село. 

"Купуваме само хляб, сирене, олио, брашно и захар. Другото си го изкарваме. Иначе с тези пенсии заникъде", казват двамата. 

Нейната е 200 лева и преди дни взела коледна надбавка от 40 лева. А дядо Петко бил богат - получавал 310 лева и за него няма бонус.

"Не съм вярвала, че 24 години ще получавам пенсия", признава учителката. 34 г. преподавала математика, през нея са минали хиляди ученици. И сега продължават да я търсят внуците на нейните възпитаници. 

"Все още се намират деца, които идват преди класни и контролни да им помагам.

Още държа, не съм забравила таблицата!", шегува се математичката. Наскоро я потърсила деветокласничка, закъсала с квадратните уравнения.

"Елементарни задачи, но в училище не им ги обясняват добре. А и сегашните учебници са написани сложно и децата не могат да разберат нищо", казва бившата преподавателка.

Според нея нишката се къса в 7-и клас. "Не научават формулите за съкратено умножение и разлагането на многочлена. Ако не знаят това, край с алгебрата!", разсъждава тя. Бързо грабва лист и химикал и за нула време решава квадратно уравнение. Но докато пише, го обяснява достъпно.

"Бях взискателна учителка. Не тормозех децата да учат наизуст дефиниции и правила, а гледах да им предам така материала, че да го разберат още в час", казва Петкова.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежко ПТП с жертви на бул. "Руски" в Пловдив
Бюджет 2024
Космическа надпревара
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: