ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Вярно ли е, че пушачите са по-защитени от Covid-19 или това е подвеждащо твърдение?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:48 / 20.01.2022Коментари (2)5226
©
От началото на пандемията от Covid-19 пък и след това учените си блъскаха главите заради изненадващи резултати от проучвания, според които пушачите изглежда са по-защитени от заразяване с коронавируса.

През 2020 г. това бе съобщено първо на основата на наблюдения на пациенти в Китай, където първо бе за засечена инфекциозната болест, а след това за такъв "парадокс на пушачите“ съобщиха проучвания в Ню Йорк, Италия и Франция. 

В първите месеци на 2020 г. в Китай едно проучване показа, че пушачите в болници с Covid-19 са 1,4%, друго изследване откри 7 на сто, трето - 12,6%, което е доста по-малко от средния процент на пушачи в страната - около 26 на сто.

Проучване в Ню Йорк на хоспитализирани с коронавирус в Ню Йорк пък показа, че пушачите сред тях са 5,1% при близо 14 на сто средно за страната. Анализ на 441 пациенти в болници в Северна Италия констатира, че едва 5% са пушачите при 16% средно в страната.

Подобни бяха резултатите от изследване във Франция от април 2020 г., където от 340 пациенти в болница в Париж с Covid-19 пушачите се оказаха 5,4% при среден процент за страната от 25,4. В края на април 2020 г. бе публикуван анализ на испански изследователи, който прави преглед на 18 проучвания и констатира, че пушачите в болници с коранавирус в Китай са 7,7%, в САЩ - 2,3 на сто, а в Италия - 7,6 процента, след което прави извода, че пушачите е по-малко вероятно да бъдат хоспитализирани заради Covid-19, съобщава БНР в своята проверка.

Факт е, че тези проучвания са с малка извадка, а изглежда имаха и пропуски в методологията. Но въпреки критиките към методологията на едни и оттегляне на други, включително заради финансирани от тютюневата индустрия, твърдението, че пушачите са по-защитени от Covid-19 някак си не бе прието за категорично опровергано въпреки появата на други изследвания, които твърдяха обратното.

Като един метаанализ, публикуван на 20 март 2020 г. Той прави преглед на 5 проучвания в Китай с брой на пациентите от 41 до 1099. Резултатите сочат, че при пушачите рискът от тежки симптоми е 1,4 пъти по-голям и е 2,4 пъти по-вероятно да се наложи да бъдат лекувани от Covid-19 в интензивни отделения. Може да няма връзка с коронавируса и твърденията за по-добра защита на пушачите, но е факт, че в първата пандемична година в САЩ за пръв път от 20 години бе регистриран ръст на потреблението на цигари.

Данни на Федералната комисия по търговия за 2020 г. показват и увеличение на разходите за реклама и промоции на цигари. За ЕС няма обобщени данни за 2020 г., но проучване за един период на локдаун в Италия показа увеличение на консумацията на цигари с 9%.

Каква бе реакцията на СЗО?

На фона на придобиването на популярност на т.нар. парадокс на пушачите Световната здравна организация побърза да реагира.

На 23 април 2020 г. СЗО публикува пост във Фейсбук, в който написа: "Лобистите на тютюневата индустрия се опитват да манипулират политическите действия по Covid-19, като включат магазините за тютюневи изделия сред тези за продукти от първа необходимост и с предложението за безплатни доставки на карантинираните.

При пушачите е по-вероятно да се стигне до по-тежки симптоми, ако са заразени, и това да доведе до хоспитализация и преждевременна смърт. На 11 май 2020 година СЗО излезе със специално изявление, в което подчерта, че преглед на проучвания от здравни експерти, свикани от организацията, е стигнал до извода, че пушачите е по-вероятно да се разболеят тежко от Covid-19 от непушачите.

"Наличните проучвания показват, че при пушачите има по-висок риск от тежки усложнения и смърт. СЗО настоява изследователите, учените и медиите да бъдат внимателни при евентуално подсилване на недоказани твърдения, че тютюнът или никотинът ограничават риска от Covid-19. За момента няма достатъчно информация, която да потвърди, че каквато и да е връзка между тютюна или никотина в предотвратяване или лечение на Covid-19“, се подчертава в изявлението на СЗО.

Същият ден СЗО пуска на страницата си във Фейсбук съобщение, според което е 1,5 пъти (50%) по-вероятно пушачите да стигнат до тежко заболяване от коронавируса. 

Данни за поста на СЗО във Фейсбук изглежда се черпят от проучване в специализираното издание PLOS ONE. Проучването всъщност е метаанализ, който обобщава изследвания, свързани с пушенето, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и Covid-19. Прегледани били 123 изследвания, като на поставените научни критерии отговаряли 15, които обхващали 2743 пациенти с потвърден коронавирус. Резултатите показали, че е 1,45 пъти по-вероятно пушачите да получат тежки усложнения от Covid-19, както и че смъртността при тях е 38,5% по-висока от тази при непушачите.

През септември 2021 г. се появи мащабно британско проучване, извършило наблюдение и анализ чрез Менделова рандомизация (MR). То обхванало 421 469 души в страната, като до 18 август същата година от тях имало 1649 потвърдени инфекции, 968 хоспитализации заради Covid-19 и 444 смъртни случай свързани с коронавируса. Резултатите показали, че при пушачите рискът от хоспитализация е 80% по-висок от хората, които не са запалвали цигара никога, а рискът от преждевременна смърт е по-голям 2,1 пъти при пушещите 1-9 цигари дневно, 5,2 пъти за пушещите 10-19 цигари на ден и 6,1 пъти по пушещите по 20 и повече цигари дневно.

Освен това MR анализът на 291 105 бели британци показал, че при генетично предразположените да започнат да пушат рискът от заразяване е 45% по-висок, а от хоспитализация - 60%. А за генетично предразположените да станат закоравели пушачи рискът от инфекция бил 2,5 пъти по-голям, от хоспитализация - 6 пъти по-голям, а от преждевременна смърт - 10 пъти.

През декември 2021 г. бе публикувано мащабно проучване в Япония. То се базира на наблюдения на 17 666 пациенти в болници на възраст от 20 до 89 години. Те са разделени на непушачи, бивши пушачи и пушачи, а според тежестта на заболяването е въведена скала от 0 (не се налага допълнителен кислород) до 5 (смърт). Резултатите показали, че при бившите пушачи има по-висок риск от протичане на тежко заболяване, като за ниво 3 той е по-голям 1,5 пъти, за ниво 4 – 1,6 пъти, а за ниво 5 – 2,2 пъти.

При пушачите обаче не било наблюдавано значимо увеличение на риска от тежко протичане (нива 3,4 и 5). На базата на данните, с които разполагат, изследователите правят извода, че пушенето само по себе си не води до по-тежко протичане на Covid, а причината за това са заболявания, причинени от пушенето. И че, ако се спре пушенето, това ще бъде ключов фактор за предотвратяване на заболявания, които биха увеличили риска от тежко протичане на Covid-19.

В също време те обаче отбелязват, че за да бъдат проучени потенциалните причини защо рискът от тежък Covid се увеличава при бившите пушачи, а не при пушещите е необходим допълнителен анализ за взаимната връзка между Covid, комирбидността (едновременното наличие на едно или повече заболявания, освен основното - б. р.) и пушенето.

Изложените по-горе проучвания не дават достатъчно доказателства в подкрепа на твърдението че пушачите са по-защитени от Covid, поради което то е ПОДВЕЖДАЩО*. За да бъде оценено като невярно обаче са необходими още наблюдения и проучвания, не само статистически, но и лабораторни, за да се установи дали има връзка между тютюнопушенето и никотинът в предпазването или лечението на Covid-19.

Факт е обаче, че тютюнопушенето е вредно за човешкото здраве. Според СЗО тютюнопушенето носи отговорност за преждевременната смърт на над 8 милиона души годишно – над 7 милиона пушачи и още около 1,2 милиона пасивни пушачи. Това е доста повече от починалите с Covid-19 за две години – 5,5 милиона души. СЗО препоръчва на пушачите да вземат незабавно мерки за отказване от вредния навик, включително, за да се предпазят от заразяване, но и от по-тежко протичане на Covid.

Клонът на организацията в Европа освен това е събрал на едно място ресурси за връзката между употребата на тютюневи изделия и Covid-19. Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ посочват в съветите си към специфични групи от хора във връзка с Covid-19 следното: "Ако сте пушач или сте пушили, има по-голяма вероятност да се разболеете тежко от Covid-19. Ако пушите, откажете се. Ако сте пушили, не започвайте отново.

Ако не пушите, не започвайте“. Европейският център за контрол и превенция на заболяванията поставя пушенето и пушачите след рисковите фактори и групи за Covid-19.


Още по темата: общо новини по темата: 17015
28.03.2024 »
27.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/2836 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Айнщайн, и ти като онази мисирка си учил 6 години биология, но нищо не си запомнил. Разликата между микроб/бактерия и вирус е като между теле и тухла... ама чукча писател, чукча не читател и се излага :-))))
Aнонимен
на 20.01.2022 г.
-1
 
 
А бе не знам, ама преди 250г. когато в Русия внесли тютюна, Ломоносов прекарал един памук с микроби през тютюнев дим и микробите измрели...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (869) 16%
Спас Гърневски (776) 14%
Д-р Иван Чомаков (527) 10%
Славчо Атанасов (1424) 26%
Иван Тотев (1447) 26%
Здравко Димитров (477) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: