Внимавайте със зимнината, всеки буркан може да се окаже смъртоносен

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (6)
15:53 / 15.10.2014
12150
Врящите тенджери и казани при подготовката на зимнина отново станаха обичайна гледка. Няма лошо човек да затвори няколко консерви по стара семейна рецепта. Има обаче едно много важно условие - внимавайте как подготвяте зимнината, защото всеки буркан може да се окаже смъртоносен. Става въпрос за ботулизма, който, макар и рядко срещан, не е чужд на варненските лекари.

"Темата отново е актуална и затова е добре хората да си припомнят добрите правила за консервиране", коментират пред "Народно дело" специалисти от варненската инфекциозна клиника. Те посочват, че пациенти с ботулизъм за последно са лекувани успешно през 2011 г. През юли са били приети в клиниката съпруг и съпруга, които се нагостили с приготвено от тях месо в буркани. По-късно, през есента, постъпва и мъж, който е транспортиран по спешност от шуменско село. "И тримата пациенти за щастие оцеляха, макар че смъртността при тази болест е над 50 процента", коментират варненските лекари.

Бактерията Clostridium botulinum, отговорна за болестта, може да се завъди както в месните консерви, така и в тези с плодове или зеленчуци. Съветът на медиците е категоричен - по-добре не варете буркани, а си ги купувайте готови от магазина. Причината е, че фабрично произведените консерви се приготвят при по-висока температура и налягане, които ликвидират бактерията. И все пак, ако твърдо сте решили, че зимата ще ядете лютеница по рецепта на баба ви, обърнете наистина сериозно внимание на хигиената и технологията на консервиране - варете зимнината достатъчно дълго, за да се предпазите. И не се лъжете, преглеждането и дегустирането на зимнината в момента на отварянето на буркана няма да ви помогне. Заразените консерви обикновено не се разпознават - нито цветът на храната е променен, нито нейният вкус. Ако искате да си гарантирате пълна безопасност, например ако са ви подарили някое бурканче със зимнина, можете да го преварите след отварянето на буркана, за да унищожите евентуалните бактерии.

Самата болест представлява отравяне с токсин, произвеждан от ботулиновата бактерия. Той въздейства върху нервната система, причинява парализа първо по лицето, като с времето засяга дишането и причинява смърт. Токсинът е една от най-мощните отрови, затова неслучайно тя е използвана и при разработването на биологични оръжия.


Виж коментарите (6)
Още новини от Любопитни новини:
Младеж изненада Карбовски на улицата
Победителка в "Мастършеф" шокира с изказване: Изпих парите от наг...
Джон Бон Джоуви отбелязва 40 години на сцената
Ивет Лалова с първи снимки на бебето
Нети публикува твърде любопитни снимки, мрежата прегря
Ново лице се присъединява към "Тази събота и неделя"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).