ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ученичка измисли изобретение, спасяващо шофьорите от мъртвата зона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 13.11.2019Коментари (2)10209
©
Често се случва така, че водачът да не види как точно свети светофара или, което е още по-страшно, да не види приближаващ се пешеходец заради предните колони на автомобила. 

Мъртвите зони са основна причина за катастрофи. Заради невъзможността пълноценно да оцени ситуацията на пътя шофьорите предприемат действия, водещи до създаването на аварийни ситуации. 

14-годишната Алайна Гаслер представи на изложение своето ново изобретение, което спасява водача от слепите зони. 

Момичето е избрало тази тема за своя научен проект, който нарекла "Повишаване на автомобилната безопасност на пътя чрез отстраняване на слепите зони". 

То е създало прототип на система за защита с уеб камера, проектор и материали от 3D-печат, за да разшири зоната на видимост за водачите. Така вече нито един шофьор няма да има недостатъчно информация и обзор. 

Идеята зае първо място в националния конкурс в Уест Гроув в щата Пенсилвания и е получила наградата на Фонда Самуели.  За изобретението си момичето получило 25 000 долара, съобщава "Блиц".

Алайна монтирала уеб камера от външната страна на колоната от страната на пътника до водача, а след това излъчвала заснето върху вътрешната страна на колоната с помощта на проектор, закрепен за тавана над седалката на шофьора. 

За целта на момичето дори се наложило да напечата с 3Д-принтер специален компонент, за да може проекторът да се фокусира върху повърхност на толкова близко разстояние. 

Проблеми също имало с яснотата на изображението на вътрешната страна на колоната. Затова момичето решило да покрие въпросната повърхност със светлоотразителен плат. Също така момичето забелязало, че проектираното изображение било ясно за шофьора, но било размазано за пътниците. Излъчваната светлина от проектора също предизвиквала главоболие у пасажерите. 

Новият материал обаче решил този проблем. Откриването на слепите петна все по-често се превръща в норма на безопасността в автомобилите, наричана още "информационна система за слепите зони".

В новите модели светлина, шум или вибрация предупреждава шофьора за разположението на предмети в слепите им зони, отразявайки информацията на страничните огледала.


Ученичка измисли изобретение, което спасява водача от слепите зони







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тази система е доста опасна за шофьорите и хората и колите наоколо! Показаното на видеото отвлича вниманието на шофьора през цялото време на шофиране! Освен това, за да може да се вижда това, което е показано на видеото, шофьорът трябва да гледа към дясната А-колона от строго определено място, в противен случай ще има силно разминаване между това, което той вижда през стъклата и проектираното на А-колоната от прожектора! Друг проблем е и огромната разлика във фокусирането в далечните обекти навън и спрямо А-колоната. Четвъртият сериозен проблем е в триизмерния образ, който човек вижда, защото има две очи, докато прожектираното изображение е двуизмерно. Петият проблем се корени в разликата в яркостта и цветността на видимото през стъклата и това, което се прожектира по А-колоната. Тази разлика ще породи забавени реакции, тъй като на човешкото око му е необходимо време да фокусира от далечно към близко разстояние, както и да пригоди зеницата към различната осветеност.
+1
 
 
Тази новина не е от това десетилетие, заклевам се. Даже последните модели автомобили могат изцяло да създадат 3Д средата около тях. Само дето тия системи за сигурност струват бъбрек и се предлагат от шепа производители.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: