ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Учени: Стоунхендж не е бил гигантски календар
Автор: Рени Томович 14:51 / 28.03.2023Коментари (0)2288
©
Стоунхендж е едно от най-емблематичните исторически места в света и британска културна икона, но дебатът защо и как е бил остроен преди около 5000 години далеч не е приключил, пише британското издание Daily Mail.

Нова статия твърди, че "развенчава“ теорията, предложена миналата година, че монументът е служил като слънчев календар, помагайки на хората да проследяват дните в годината.

Италианските и испанските експерти твърдят, че това е "напълно необосновано“ и се основава на "насилствени интерпретации, нумерология и неподкрепени аналогии“.

Британският изследовател, който стои зад теорията, смята че големите пясъчни плочи на Стоунхендж, наречени сарсени, представляват един ден в месеца, което прави цялото място огромно устройство за отчитане на времето.

Той отвърна на новите критики на теорията си като я нарече "класическо словосъчетание без заключение“, което е "зле информирано“ и "забива в ъглите“.

Новият документ е автор на д-р Джулио Магли от "Политехническия университет“ в Милано и професор Хуан Антонио Белмонте от Universidad de La Laguna в Тенерифе.

"Стоунхендж е удивително сложен паметник, който може да бъде разбран само като се вземе предвид неговия пейзаж и хронологията на различните му фази през вековете“, казват те.

В неотдавнашен документ авторът предложи проектът на "сарсен“ фазата на Стоунхендж да е замислен, за да представи календарна година от 365,25 дни.

"Целта на настоящото писмо е да покаже, че тази идея е необоснована, тъй като се основава на поредица от натрапени интерпретации, нумерология и неподкрепени аналогии с други култури.“

Теорията за календара беше предложена миналата година от професор Тимъти Дарвил, който смята, че Стоунхендж би позволил на древните местни жители да проследят слънчева година от 365,25 дни, калибрирана от подравняването на слънцестоенията, черпейки вдъхновение от древен Египет.

Професор Дарвил нарече новопубликуваната оценка "класическо изказване без заключение“.

"Основното им несъгласие всъщност не е с моите идеи, а по-скоро с консенсуса на египтолозите, които цитирам в оригиналната си статия“, каза британският изследовател пред MailOnline.

"Лесно е да се твърди, че някой греши, но какви са неговите доказателства? И как точно тълкуват подредбата на камъните в Стоунхендж?

За своето изследване , публикувано в Antiquity преди година, професор Дарвил анализира броя и разположението на големите пясъчни плочи на Стоунхендж, наречени сарсени.

Сарсенс образуват всичките 15 камъка на централната подкова на Стоунхендж, стойките и преградите на външния кръг, както и външните камъни като камъка на петата, камъка на клането и камъните на станцията.

Стоунхендж, каза професор Дарвил, е "прост и елегантен" вечен календар, базиран на тропическа слънчева година от 365,25 дни.

Хората в Стоунхендж вероятно са отбелязвали дните от месеца, всеки от които е представен с камък, може би използвайки малък камък или дървено колче, каза той на MailOnline по това време.

Но италианският и испанският дует – които и двамата са астрономи – напълно отхвърлят тази концепция, като я наричат ​​"нумерология“ (псевдонаучно изследване на скритите връзки между числа и понятия).

Те също така посочват, че почти половината от камъните на кръга са изгубени и е "възможно те също да са били малки, като по този начин се нарушава магията на хипотезата“.

Вече е добре известно, че цялото оформление на Стоунхендж е разположено спрямо слънцестоенията или крайните граници на движението на слънцето.

"Наблюдателите в Стоунхендж по време на зимното слънцестоене, стоящи на входа на заграждението и обърнати към центъра на камъните, могат да наблюдават залеза на слънцето в югозападната част на хоризонта.“

Професор Дарвил смята, че обитателите на известния хенге са използвали не само за проследяване на часовете от годината, но и дните от месеца.

"Това, което те направиха според мен, беше просто да отбележат дните, представени от камъка“, каза той пред MailOnline.

"Имаме някои по-късни праисторически календари, където те изброяват дните и имат дупка до всеки, за да могат да ги маркират с колче.

"Мисля, че нещо подобно би се случило в Стоунхендж, може би с помощта на малък камък или дървено колче.“

Професор Дарвил също така смята, че календарът може да отбележи 12-те месечни цикъла от по 30 дни всеки – добавяйки до една година.

Но астрономите контрират това, наричайки устройството "неизвестно“ и казвайки, че 12-те месеца не са представени от паметника.

Професор Дарвил в крайна сметка смята, че новият документ "избива ъглите с поредица от твърдения, подкрепени само от съдържанието на техните собствени предишни публикации“.

"Те също така попадат в капана, който е хванал много археоастрономи – идеята, че праисторическите хора са работили на високо ниво на прецизност“, каза той пред MailOnline.

"Те не го направиха, те използваха наблюдения, стълбове и парчета канап – теодолитът и компасът тепърва трябваше да бъдат изобретени.“

Въпреки че никой не може да бъде сигурен защо е построен Стоунхендж, отдавна съществува школа на мисълта, че той е служил като древен календар, но британският експерт посочи как вероятно е функционирал.

Други теории включват, че е бил култов център за изцеление, храм, място, където са били почитани предците или дори гробище.

MailOnline се свърза с д-р Магли и професор Белмонте за всякакви теории, които биха могли да имат около целта на Стоунхендж.

Д-р Магли отговори: "Смятаме, че настоящата археологическа/археоастрономическа интерпретация на Стоунхендж като място, символично свързано с предците и със зимното слънцестоене, е правилна, така че нямаме нови теории сами по себе си.

"Любопитно е, че Даруил ни приписва да преувеличаваме точността на подравняването, докато е точно обратното; казваме, че не е било достатъчно точно, за да работи като настройка за календара, както той вместо това предложи.'








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: