ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Традиционни рецепти за козунак от различни краища на света | ||||||
| ||||||
Италиански козунак "Панетоне" Първоначално този великолепен козунак бил известен единствено като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници. Продукти: 50 г тъмни стафиди 50 г светли стафиди 40 г прясна мая 700 г брашно 1 ч.л. сол 140 г захар 4 яйца 4 жълтъка 2 ванилии сокът от 2 лимона 400 г масло 100 г захарни портокалови кори 150 г бадеми Приготвяне: Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса. Гръцки козунак "Цуреки" Продукти: 50 г прясна мая 2 ч.ч. прясно мляко 8 ч.ч. пресято брашно 1 1/3 ч.ч. захар 1 ч.ч. смлени бадеми 1 ч.л. сол настърганата кора на 1 портокал 2 с.л. смлян анасон ¼ ч.ч. зехтин 5 яйца 1 жълтък Приготвяне: Размийте маята в затопленото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и ¼ ч.ч. захар, портокаловата кора и анасона. Направете кладенче в средата, сипете закваската, зехтина и разбитите яйца. Замесвайте тестото от центъра към краищата. Месете, докато тестото стане гладко и не лепне. Покрийте с кърпа и го сложете на топло за 2 часа. Намажете с разбит с мляко жълтък и поръсете с нарязани бадеми. Изпечете в загрята на 190 градуса фурна. Руски козунак "Кулич Продукти: 50 г мая 1 ½ ч.ч. прясно мляко 5 ½ ч.ч. брашно 10 жълтъка 1 ч.ч. захар 1 к.л. сол 1 ч.ч. краве масло 25 мл коняк 3 ч.л. ванилова захар 3 ч.л. настъргана лимонова кора ½ ч.ч. стафиди 25 г сушени плодове Приготвяне: Размийте маята в топлото мляко, добавете 1 ч.ч. брашно и я оставете да шупне. Разбийте жълтъците със захарта и солта, добавете маята, 4 ½ брашно и сипвайте по малко разтопено масло. Месете, докато тестото спре да лепне. Добавете коняка, лимоновата кора, ваниловата захар и оставете да втаса. Сложете в него ½ от стафидите и сушените плодове, оваляни в брашно и отново оставете да втаса. Разсипете тестото в цилиндрични форми за печене, като заеме ½ от обема си. Поръсете с останалите сушени плодове и отново оставете да втаса. Намажете с жълтък и печете в гореща фурна около 45 минути. |
Още по темата: | общо новини по темата: 76 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Lidl отваря първия си магазин за нехранителни стоки
10:37 / 23.04.2024
Отлагат строежа на новия огромен мол на Сточна гара
13:07 / 23.04.2024
Връхлита ни мощна магнитна буря
15:35 / 23.04.2024
Глория катастрофира, отменя участия
16:47 / 24.04.2024
Посочиха най-търсените професии у нас в момента
10:41 / 23.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години? | ||
Д-р Гарабед Томасян (1627) | 16% | |
Спас Гърневски (1432) | 14% | |
Д-р Иван Чомаков (975) | 10% | |
Славчо Атанасов (2646) | 26% | |
Иван Тотев (2604) | 26% | |
Здравко Димитров (894) | 9% |