ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
С какво да се храним след прекаран COVID-19?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 23.11.2021Коментари (0)1708
©
Според специалисти, храните и напитките, които консумираме, може да имат ключова роля в по-бързото ни възстановяване след COVID-19.

Както при всяка инфекция, тялото ни има завишени нужди от енергия и течности, както и от допълнителен протеин за възстановяване на клетките и тъканите. Но както вече разбрахме, коронавирусът не е "обикновено грипче", затова има някои специфики, с които е добре да сме наясно, за да ускорим връщането си в релси.

Имунната ни система е мрежа от органи, клетки и химикали, борещи се с инфекциите по различни начини - като белите кръвни телца, антителата и други, които унищожават патогените и възстановяват увредените клетки и тъкани.

В етап на активна инфекция протеините се изтеглят от мускулите и се разграждат до аминокиселини, които имунната система използва за производството на нови протеини. По тази причина много хора отслабват по време на боледуването и се забелязва мускулна слабост.

Именно затова след преболедуване се нуждаем от по-големи от обичайните количества протеин, с помощта на който да възстановим увредените тъкани. Това важи в още по-голяма степен, ако сме били на болнично лечение и дълго време сме били обездвижени, предава BBC.

И докато мускулите искат повече протеин, тялото ни като цяло се нуждае от повече енергия, за да възстанови нормалния си ритъм. Имунната система изразходва много, когато се среща с патоген и се бори за неговото неутрализиране. И след това се нуждае от наваксване.

Затова е важно в периода на възстановяване да консумираме храни с високо съдържание на въглехидрати като овес, хляб и макаронени изделия, както и богати на енергия и на протеини като пълномаслено кисело мляко, яйца и ядки. Те ще ни дадат необходимото, дори ако все още нямаме особен апетит за големи порции. 

Разбира се, нуждаем се и от големи дози витамини, минерали и есенциални мастни киселини. Част от тях играят ключова роля във възстановяването и правилното функциониране на имунната система. А най-лесно и ефективно си ги набавяме чрез храната. 

Това, което ни трябва, са витамини A, C, D, E, B6, B9 (фолиева киселина), B12 и минералите цинк, мед, селен и желязо. Никое от тези вещества не може да ни гарантира магически ефект, но всяко има своята важна функция и заедно успяват да ни вдигнат на крака много по-бързо.

Ако се храним разнообразно и консумираме разноцветни плодове и зеленчуци, както и месо, яйца и млечни продукти, не е трудно да си набавим всички изброени вещества. Въпреки това, може би ще имаме нужда и от някоя добавка като например витамин D през зимните месеци, когато не получаваме достатъчно от слънцето.

Не бива да забравяме и полезните мазнини, които се намират в зехтина, мазните риби и авокадото например. Те също са важни за синтеза на енергия и възстановяването на клетките и тъканите. Омега-3 мазнините трябва да са силно застъпени е менюто ни, за да подпомогнат процеса.

Именно това е и една от причините специалистите по хранене да определят средиземноморската диета като перфектна за постковид периода. Този тип хранене с много плодове, зеленчуци, ядки, семена и варива, както и малко мазна риба и здравословни масла ни дава всичко, от което се нуждаем.

По отношение на протеина, добре е да комбинираме различни източници - както месо, така и от растителен произход. Много е важно храната ни да е богата и на фибри, за да се възстанови чревната флора, която със сигурност е повлияна както от самия вирус, така и от неговото лечение. Важен е и периодът на захранване, в който да приемаме по малко храна на често, за да не се създава стрес. Могат да се приемат и пробиотици като добавка.

Ако апетитът ни още не се е върнал, както и силите и желанието ни да си готвим, можем да си набавяме допълнителни калории и чрез различни напитки - например мляко с какао или пък смутита и шейкове.


Още по темата: общо новини по темата: 17024
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/2838 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Електротранспорт в Пловдив?
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: