ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Промени в гаранционните срокове на продуктите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:09 / 23.04.2024Коментари (2)4207
©
Едно устройство, било то телефон, телевизор или перална, се поврежда точно след две години и е по-евтино да си купите ново, отколкото да го ремонтирате? Нов закон на ЕС трябва да промени това.

Правото на ремонт има за цел да помогне за стимулиране на кръговата икономика в ЕС и да разчисти планините от отпадъци. Според изчисления на Европейската комисия всяка година се генерират около 35 милиона тона отпадъци, защото продуктите се изхвърлят твърде рано, вместо да бъдат ремонтирани.

"Ние правим ремонтите по време на законовия гаранционен период по-привлекателни, като удължаваме законовия гаранционен период с една година“, каза пред ARD евродепутатът от SPD Рене Репаси.

Дори след като гаранцията е изтекла, потребителите трябва да могат да извършват прости и ремонти, когато това е възможно. Това означава, че ако предадете повреден уред за поправка дори и в последната седмица от гаранцията, тя ще бъде удължена с още една година от датата на ремонта.

"Създаваме и иск към производителите, че трябва да ремонтират продукт дори след изтичане на гаранционния период и и искаме всички държави-членки да насърчават ремонтите на техните територии“, каза Репаси.

Дори допълнителни стимули имат за цел да направят ремонтите по-привлекателни в бъдеще, като позволят на продавачите и търговците да дадат назаем устройство за смяна по време на ремонта или да предложат обновен модел, ако даден продукт не може да бъде ремонтиран отново. В бъдеще нови ремонти вече не могат да бъдат отказвани за продукти, които вече са ремонтирани.

Новите правила засягат тежки домакински уреди като хладилници, съдомиялни машини, но също и смартфони, таблети и велосипеди. Списъкът обаче може да бъде разширен през следващите години. Потребителите, които искат да поправят своята счупена прахосмукачка, в бъдеще ще могат да го направят по-лесно и в независими сервизи. В бъдеще производителите ще трябва да разполагат с резервни части и инструкции за очаквания живот на продукта.

Също ще бъде създадена европейска онлайн платформа, която трябва също да показва на потребителите най-бързия път до сервиза за ремонт.

Новите правила също така ще улесняват гражданите, които са сръчни в ръцете и предпочитат сами да ремонтират продуктите си. Производителите са длъжни да гарантират, че продуктите са лесни за ремонт, т.е. че няма вградени пречки в софтуера или хардуера, които да затрудняват отварянето на устройствата със стандартни инструменти.

След приемането на тези правила, държавите от ЕС ще имат две години, за да включат правото на ремонт в националните си закони.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Квото Такоа
премахни филтъра

+3
 
 
Досега не се е виждало държавен чиновник, който да мисли за народа. Пак ще е някаква пародия, която да увеличи печалбите на големите компании за сметка на хората.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: