ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Представят изложба на испанския автор Игнасио Уриарте
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:20 / 11.03.2011Коментари (0)1376
©
Галерия Сариев, Пловдив представя изложбата на Игнасио Уриарте - Букви и цифри, съобщават организаторите. Самостоятелната изложба ще бъде открита на 15 март в присъствието на автора. 

Игнасио Уриарте е в България по покана на Галерия Сариев със съдействието на Посолство Испания.

През март и април 2011 Галерия Сариев - Пловдив представя испанския автор, живеещ в Берлин - Игнасио Уриарте със самостоятелна изложба, подготвена за Галерия Сариев, в рамките на която ще се проведе разговор и среща в Пловдив и София.

Поредицата от значими изяви на Игнасио Уриарте водят началото си не от престижни университети, а от чисто човешки занимания и артистични практики, както посочва Аарон Милтън в сатията си за първата изложба на Игнасио Уриате в Германия "9-5", Галерия Feinkost, 2009, Берлин: "Игнасио Уриарте започва професионалният си път в областта на бизнес администрацията, но осъзнава многобройните възможности за изкуство, които му дават офис пространствата и скоро сменя професията си. Може да се каже, че той носи офиса в себе си."

През 2010 година престижното списание за съвременно изкуство Frieze пише по повод на изложбата му "История на пишещата машина, рецитирана от Майкъл Уинслоу": "В чернобелите серии, видео анимациите и инсталациите си испанският художник използва най-обикновени канцеларски принадлежности като писалки, запалки и бележници. Цифровите му принтове са вдъхновени от таблиците на Microsoft Excel. Работите на Уриарте играят между бюрократичната наслада, угнетяващия ефект на офис ежедневието и серийното изкуство на Сол Люит."

За себе си Игнасио споделя: "Интересуват ме дребните моменти на креативност в работното ежедневие - като драсканиците, които несъзнателно правим, докато говорим по телефона - независимо, че "артистичната" стойност на тези моменти е абсурдно незначителна. Естетически, работите ми имат връзка с концептуалното и минималистичното изкуство от 60те и 70те години. През този период дематериализацията на произведенията на изкуството в артистичния свят върви почти ръка за ръка с постепенното заместване на продуктите с услуги - в света на бизнеса. Може дори да се каже, че съществува взаимна фетишизация, при която неоновата светлина и архивите започват да се използват като носител в изкуството, а произведенията на минимализма се превръщат в предпочитан офис декор."

Изложбата "Букви и цифри" на Игнасио Уриарте в Галерия Сариев, Пловдив анализира двата офис езика - на буквите и цифрите, по същество съвсем различни маркери на две абстрактни системи - математика и език, и ги хуманизира като изследва присъствито или отсъствието им в обществено-човешките определители - пространство и време. Пространството (листове А4 формат) и времето (60/1) от своя страна са подложени на анализ и функцията им на носител и означител е изопачена.

По време на изложбата "Букви и цифри" в Галерия Сариев е премиерата на "Арабски Цифри", (видео анимация, 10:00 мин., 2011), в която методът на събиране и изваждане на цифри е анализиран и представен чрез арабски цифри. Вторият аспект на анимацията е времевото й измерение. Тя отмерва време, но не като обикновен часовник в пропорция от 60/1, а в система, в която 1000 е равностойно на 10:00 минути. Всяка цифра е нарисувани на ръка като база е шрифтът Хелветика.

"Копиран Документ" поставя дигиталния феномен обратно във физичния свят, от където принципно е произлязъл. В дигиталния свят, когато отваряме поредица от файлове, прозорците се разполагат един върху друг, с леко отстъпване на долу и на дясно, което позволява на юзъра да види и да има в предвид всичко в едно и също време, "Копиран Документ" преповтаря този модел в аналогов вариант като насмешливо коментира названията "desktop" и "wallpaper". Работата е показвана в Галерия i8 в Исландия.
Инсталацията "Бележници" е деколаж върху 13 бележника. Всички страници на бележниците са със скъсани ъгли. Линиите на разкъсване на всяка страница следват линията на разкъсване на предишната. Инсталацията е представяна в пространство за проекти в Берлин Vierter Stock и на арт изложението art-o-rama в Марсилия.

Единствената "истинска" рисунка в предстатвянето на Игнасио Уриарте в Галерия Сариев е направена за изложбата "Букви и цифри" и е вид празeн лист с рисунка на рамка - игра между двуизмерно и триизмерно, реален и имагинерен документ. Тази рисунка e карт-бланш (carte blanche), въвеждащ в изложбата.

Игнасио Уриарте е роден през 1972 годена в Крефелд, Германия. ПРЕЗ 1997 година завършва "Бизнес администрация" в Мадрид и Манхайм. Между 1997 и 2002 година работи за корпорации (Siemens, Canon, Interlub и Agilent Technologies) в Германия, Испания и Мексико. Парaлелно учи аудиовизуални изкуства в Център за Аудиовизуални изкуства, Гуадалахара, Мексико. ОТ 2003 година се посвещава на така нареченото от него "office art" (офис изкуство). Живее и работ в Берлин от 2007 година.
През 2011 година неговата изложба "Историята за пишещата машина, рецитирана от Майкъл Уинслоу", през 2010 в Барселона, галерия Nogueras Blanchard, печели GAC награда за най-добра галериина изложба. Носител е на Наградата Луди куратори, биенале в Братислава, Словакия и Международна награда за изкуство "Роден 2", Галерия Касаброн, Антекера, Испания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Конфликт Израел-Газа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: