Няколко съвета за здравословна и вкусна закуска

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:07 / 03.05.2025
760
Често чувате, че закуската е "най-важното хранене за деня“ (истина е, че всички хранения са важни за управлението на диабета). Тя може да бъде и най-объркваща за хората с диабет. Традиционно закуските могат да включват храни с високо съдържание на въглехидрати и ниско съдържание на фибри, като зърнени храни, палачинки или мъфини.

Изследвания потвърждават, че закуската като цяло е добра идея – тя може да помогне за контролирането на теглото, чувството за по-голяма ситост през целия ден и поддържането на кръвната глюкоза (кръвна захар) в целевия диапазон.  

Имайте предвид, че само защото закуската е важно хранене, не означава, че трябва да бъде сложна. Тя може да бъде нещо просто, като парче пълнозърнест препечен хляб с пюре от авокадо или фъстъчено масло, сирене и шепа ядки, или твърдо сварено яйце и парче плод. Нека разгледаме друг вариант за закуска, която е подходяща за управление на диабета. 

4 съвета за приготвяне на здравословна закуска 

Това, което е подходящо за вас за закуска, ще зависи от вашия личен хранителен план, предпочитания за храна, здравословни цели, график и бюджет, но ето няколко съвета за приготвяне на здравословна закуска: 

1. Бъдете внимателни с въглехидратите. Въглехидратите имат най-голямо влияние върху кръвната захар. Общото количество въглехидрати, което трябва да приемате на закуска, ще зависи от вашия личен хранителен план, лекарствата за диабет и тенденциите в кръвната захар (които помагат да се определи как тялото ви се справя с въглехидратите сутрин). Много традиционни храни за закуска съдържат въглехидрати, така че е важно да следите колко ядете. Зърнените храни, млякото и плодовете съдържат въглехидрати и могат да се натрупат бързо, когато се комбинират. А един геврек може да съдържа до 50 г! Проследяването на кръвната ви захар преди и два часа след хранене ще ви помогне да вземете решение за най-добрия избор на храна за закуска. 

2. Избирайте пълнозърнести храни. Ако решите да закусвате със зърнени храни, прочетете етикета с хранителни стойности за размера на порцията и общия брой въглехидрати и фибри. Избирайте храни, които са пълнозърнести и с високо съдържание на фибри. Добрият източник на фибри е равен на 2,5–4,9 грама на порция, а отличният източник на фибри е равен на 5 грама или повече на порция.  

3. Избирайте здравословни мазнини. Мазнините могат да ви помогнат да се чувствате сити за по-дълго време, но избирайте мъдро. Беконът, наденицата и яйцата, пържени в масло, са богати на наситени мазнини, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания. Вместо това използвайте спрей за готвене, за да покриете тигана, в който да пържите яйцата си, и изберете пуешки бекон или пилешка наденица вместо свинските им еквиваленти.  

4. Включете постни протеини и фибри. Една от основните цели на закуската е да ви държи сити до обяд. Протеините и фибрите се усвояват бавно и отблъскват хормоните на глада, така че да се чувствате сити за по-дълго време. Закуска, богата на протеини и фибри, може да помогне за намаляване на апетита преди обяд и да поддържа кръвната захар в нормални граници, пише diabetesfoodhub.org. 

Опции за постно протеиново хранене: 

Яйца: 
Можете да приготвяте яйцата по много начини, включително твърдо сварени (което е чудесен вариант за носене), поширани (чудесен начин за готвене без добавяне на мазнина) и бъркани или пържени (приготвени със спрей за готвене вместо масло). 

Кисело мляко: Купете обикновено неподсладено кисело мляко и добавете свои собствени овкусители - ядки или качествен въглехидрат като пресни плодове.  

Извара: Яжте нискомаслена извара, чиста или гарнирана с пресни плодове за нещо сладко. Не забравяйте да преброите количеството въглехидрати в порцията си плодове. Ако търсите нещо солено, добавете нарязан домат, краставица и щипка копър към изварата си. 

Ядки: Добавете ядки към киселото мляко, намажете препечен хляб с масло или потопете резенчета ябълка в любимото си ядково масло. 

Опции с високо съдържание на фибри: 

Овесени ядки и други пълнозърнести хлябове или зърнени храни. 

Плодове, особено горски плодове, ябълки, круши и авокадо. 

Семена като чиа. Добавянето на една до две супени лъжици към смути, зърнена закуска или кисело мляко е лесен начин да увеличите приема на фибри в закуската си. 

Рецепта за закуска, подходящи за хора с диабет: 

Препечени филийки с яйца и авокадо
- Само 240 калории, но са пълни със здравословни мазнини, протеини и фибри, които ще ви засищат до обяд. 

1. Внимателно чукнете едно яйце във вряща вода, като се уверите, че е напълно потопено. Изчакайте белтъкът да стегне, а жълтъкът започне да се втвърдява, но все още е мек (не течен).

2. Препечете хляба и намажете всеки резен с 1/4 от намачканото авокадо.

3. Поръсете авокадото със сол (по желание) и черен пипер. Отгоре сложете по едно поширано яйце върху всяка филийка хляб. Залейте яйцето с 1 с.л. кисело мляко.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Тези тримата ще водят финала на Капките на стадиона
Тръмп със снимка на джедай на официалната страница на Белия дом: ...
Министърът на културата Мариан Бачев отбеляза 24 години, откакто ...
Легендарният Оракул от Омаха се пенсионира на 94 години
Честито на Кубрат Пулев!
Осуетиха бомбен атентат на концерт на Лейди Гага


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).