ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Навършват се 68 години от деветосептемврийския преврат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:41 / 09.09.2012Коментари (18)2851
©
България ще отбележи паметта на жертвите от комунистическия терор. Навършват се 68 години от преврата на 9 септември 1944 година. Благодарение на окупационната съветска армия военни части свалят правителството на Константин Муравиев и на власт идва Отечественият фронт.

Още в първите дни бойни групи на комунистическата партия започват саморазправа със своите политически опоненти и представители на интелигенцията. По неофициални данни без съд и присъда са избити между 20 000 и 40 000 души. Незаконният Народен съд произнася 2618 смъртни присъди. Сред първите разстреляни са тримата регенти на малолетния Симеон ІІ - княз Кирил Преславски, който е брат на покойния цар Борис ІІІ, бившият министър-председател проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов.

На смърт са осъдени девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Така на практика комунистическата партия унищожава политическия, икономическия и културния елит на България. Народният съд произнася 1226 доживотни присъди. 946 души са осъдени на 15 години затвор. Голям брой от тях обаче умират непосредствено след произнасянето на присъдите от побой и изтезания в затворите.

За сравнение на Нюрнбергския процес, който изправя пред съда ръководителите на нацистка германия на смърт са осъдени 12 души, а трима са осъдени на доживотен затвор. След деветосептемврийският преврат в България се установява сталинистки режим, който откъсва за 45 години страната от европейските демокрации.

Тоталитарната власт изжгражда десетки концлагери, в които комунистическата партия изпраща своите опоненти. Близо 300 000 българи намират смъртта си по време режима, подчинил България на волята на Съветския съюз. Тяхната памет ще бъде почетена от Съюза на репресираните пред мемориала до НДК. На монумента са изписани имената на 13 477 жертви на комунистическия терор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на dentalexdo
премахни филтъра

+1
 
 
Преди това много дейци от съпротивата, далеч не само комунисти, са убити - някои малолетни и дори непълнолетни. И то не винаги със съд. Така че, каквото повикало, такова се обадило. Статията е написана тенденциозно - излиза, че за 6 милиона убити евреи (ако броим и други, стават много повече) са били екзекутирани само 12 души. Разбира се, това не е вярно, но и хич не звучи справедливо. Така че, случилото се в България има своето логично обяснение и оправдание. Благодарение на този преврат България си осигуриява границите и не губи територия след войната. Социализмът създаде една модерна и развита във всяко отношение държава - станадартът ни беше висок, спортът и науката имаха огромни успехи, макар че, сме малка страна. Преходът след 10 ноември започна при едни отлични показатели на икономиката, селското стопанство, инфраструктурата - а повече от 20 години по-късно цари пълна разруха в държавата. Вече почти е загубена югоизточна България, няма или не се спазват законите, мангалите важат повече от полицията, беднотия и безработица, едвам взимаме бронз на големи първенства, за учените ни никой не е чул нещо... Така че, 10 ноември е датата, от която трябва да се срамуваме. Защото, държавата направо се сгромоляса от тази дата насам. Не съм комунист, нито е имало в семейството ми комунисти, просто разсъждавам практично. Един обикновен човек живееше много по-добре преди 25 години, отколкото сега.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: