ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Лявото полукълбо на мозъка отговаря за логиката, а дясното за креативността – вярно ли е?
Автор: Рени Томович 15:01 / 02.02.2023Коментари (0)5012
©
Широко разпространено е мнението, че някои хора имат по-развито дясно полукълбо, а други – ляво, пише ТАСС. Твърди се, че първите са по-творчески натури, разчитащи на интуицията, докато вторите се вслушват в гласа на разума и се ръководят от логиката. Разбрахме откъде идва тази идея и дали има доказателства за това.

Твърди се, че:

Дълги години се възприемаше почти като аксиома: лявото е отговорно за логиката, а дясното за емоциите. Смяташе се, че дясното полукълбо доминира в творческия човек, докато лявото полукълбо доминира в политиците и мениджърите.

А всъщност?

Представите за разликите между двете половини на тялото са известни още от древността. Вероятно, поне отчасти, те са се появили поради факта, че хората по правило са или десничари, или левичари. Мозъкът в тези разсъждения заема централно място в края на 18 век, измествайки душата. Един от първите, които отреждат ключова роля на нервната система, е френологът Франц Йозеф Гал. Той смята, че мозъкът е изграден от специализирани части и че тези части са дублирани в полукълбата.

До средата на 19 век става ясно, че полукълбата все още не са същите. Както отбелязва лекарят и анатом Пол Брока, нарушенията на говора - афазия - се появяват при пациенти с лезии от лявата страна. Брока вярва, че лявото полукълбо отличава хората от животните, някои раси от други и колкото по-малко симетрични са половините на мозъка, толкова по-съвършен е видът и индивидът.

През втората половина на 20-ти век работата на полукълбата е отделно изяснена от изследванията на Роджър Спери - за което по-късно ще бъде удостоен с Нобелова награда - и невропсихолога Майкъл Газанига. Те тестват епилептици, на които corpus callosum, мостът между полукълбата е бил разрязан, за да се предотвратят гърчове. Резултатите от експериментите потвъждават, че лявата половина е отговорна за речевите функции, а дясната - за невербалните и емоциите.

Още през 19 век идеята, че полукълбата се допълват взаимно, придобива популярност. Някои интерпретират произведенията на Спери и Газанига в същия дух. Един от най-известните примери е книгата от 1979 г. "Рисуване от дясната страна на мозъка“. В него учителката по история на изкуството и рисуване Бети Едуардс твърди, че дясното полукълбо е отговорно за креативността.

Всъщност различни области на мозъка са свързани с всяка способност, която може да бъде разположена както в лявото, така и в дясното полукълбо. Някои функции, като тези, свързани с езика и речта, наистина са по-зависими от едното полукълбо, но другото обикновено също не е неактивно. Съдейки само по увреждането на мозъка, това не винаги е забележимо, защото някои от тях са по-забележими от други.

Че творческата дейност е свързана и с двете полукълба е известно от документирани случаи на мозъчни увреждания при художници и скулптори. Независимо кое полукълбо е засегнато и каква е причината (травма, тумор, кръвоизлив и др.), техните умения и дори стил са запазени. Писателите, тоест тези, които се нуждаят главно от език, увреждането наляво може да ги лиши от способностите им.

Изглежда, че при хората по принцип не преобладава нито едното, нито другото полукълбо. През 2013 г. изследователи от университета в Юта анализираха резултатите от функционално магнитно резонансно изображение на повече от 1000 души. Грубо казано, този метод ви позволява да наблюдавате мозъка в действие. Данните показват, че латерализацията - "страничност" - е присъща на отделните мрежи, възли, връзки, но мрежите не доминират нито отляво, нито отдясно. Все още обаче има много неясноти относно това как е устроен и работи мозъкът.

Полукълбата на мозъка не се дублират взаимно, но очевидно няма лидер сред тях и двете са необходими за мислене и творчество. Като цяло, разсъжденията за полукълбата не е много продуктивно. Мозъкът не е просто две половини, а най-сложният обект, но за неговата структура и функциониране се знае много по-малко, отколкото ни се иска.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: