ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Корабът "Орион" ще прелети до Луната
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:32 / 21.11.2022Коментари (0)1009
© NASA
Днес корабът "Орион“ от програмата "Артемис 1“ ще прелети до Луната. НАСА ще излъчва събитието на живо в YouTube, съобщава на сайта си НАСА.

"Орион“ ще прелети на около 130 км от лунната повърхност. Това би трябвало да се случи около 15 часа българско време. Корабът се нуждае от ускорение, за да достигне далечната ретроградна орбита. Така той ще орбитира в обратна посока спрямо околоосното въртене на Луната.

Пет дни след 25,5-дневната мисия Артемида I, Орион продължава своята траектория към Луната. Полетните контролери в Бялата контролна зала на космическия център Джонсън на НАСА в Хюстън заснеха допълнителни изображения на Луната с помощта на оптичната навигационна камера. Събирането на изображения на Земята и Луната на различни фази и разстояния ще предостави подобрен набор от данни, за да удостовери неговата ефективност като помощ при определяне на местоположението за бъдещи мисии при променящи се условия на осветление.

"Орион“ завърши третото си корекция на изходящата траектория в 6:12 часа , задействайки спомагателните тласкащи двигатели за продължителност от 6 секунди със скорост от 3,39 фута в секунда, за да ускори "Орион“ и да коригира пътя на космическия кораб по време на пътя към Луната. Степента на промяна на скоростта определя кой от двигателите на сервизния модул на "Орион“ – контрол на реакцията, спомагателна или система за орбитално маневриране – да се използва за конкретна маневра.

Космическият кораб навлезе в лунната сфера на влияние в 13:09 часа, което прави Луната, вместо Земята, основната гравитационна сила, действаща върху космическия кораб. През нощта "Орион“ ще извърши четвъртото изгаряне на корекцията на изходящата траектория преди изгарянето на изходящо задвижвано прелитане. Полетните контролери ще проведат изходящо задвижвано прелитане, като задействат двигателя на орбиталната система за маневриране за 2 минути и 30 секунди, за да ускорят космическия кораб, да впрегнат силата от гравитацията на Луната и да го насочат към далечна ретроградна орбита отвъд Луната.

Изходящото задвижвано прелитане е първата от двойка маневри, необходими за влизане в далечна ретроградна орбита около Луната. НАСА ще отразява маневрата на живо от 7:15 ч EST на уебсайта на агенцията, телевизията на НАСА и приложението на НАСА. Изходящият задвижван полет ще започне в 7:44 сутринта, като най-близкият подход на Орион към Луната е насочен към 7:57 сутринта, когато ще премине на около 80 мили над лунната повърхност. Инженерите очакват да загубят комуникация с космическия кораб, докато той преминава зад Луната за приблизително 34 минути, започвайки в 7:26 сутринта. Наземната станция Голдстоун, част от Deep Space Network на НАСА, ще придобие космическия кораб, след като той излезе отзад на Луната.

Ръководителите на мисии в момента имат два активни екипа за разрешаване на аномалии. Екипите за разреш
аване на аномалии са стандартна част от управлението на мисията чрез обединяване на екип от технически експерти, които да се съсредоточат върху конкретен проблем чрез изследване на данни, за да разберат последиците в конкретна система. Активирането на отделен екип за тази работа позволява на инженерите и ръководителите на полети да продължат да се фокусират върху командването и наблюдението на космическия кораб и оценката на напредъка на полетния тест.

Един екип в момента разглежда системата за проследяване на звезди, за да разбере редица грешки в паметта с произволен достъп, които са били успешно възстановени с цикли на захранване. Втори екип анализира няколко случая, при които един от осемте модула, разположени в обслужващия модул, който осигурява захранване от слънчева решетка към модула на екипажа, наречен блок за кондициониране и разпределение на захранването, ограничител на заключващия ток на пъпа, се отваря без команда. Пъпната тръба беше успешно затворена всеки път и нямаше загуба на мощност, протичаща към авиониката на космическия кораб. И двете системи в момента функционират според изискванията и няма въздействия на мисията, свързани с тези усилия. Анализирането на данните за тези системи и разбирането на поведението им по време на активен полетен тест, докато хардуерът е в средата на дълбокия космос, ще подобри операциите на мисията на Artemis I и бъдещите мисии.

В 13:25 часа на 20 ноември Орион беше изминал 232 683 мили от Земята и беше на 39 501 мили от Луната, движейки се с 371 мили в час.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (895) 16%
Спас Гърневски (805) 14%
Д-р Иван Чомаков (549) 10%
Славчо Атанасов (1473) 26%
Иван Тотев (1505) 26%
Здравко Димитров (489) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: