ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Кой е измислил 8-часовия работен ден?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:21 / 24.08.2023Коментари (2)2784
© Plovdiv24.bg
Швеция отбеляза новото хилядолетие с голяма иновация: 6-часов работен ден. Една мечта, наречена "от 9 до 3". Моделът на 8-часовия труд обаче все още е актуален в света, така че възниква въпросът откъде идва 8-часовият работен ден?

Повечето компании позволяват гъвкавост през определени часове от деня. Представете си – ставане сутрин, разходка с кучето, закуска, ходене на басейн например. Или просто спане до по-дълго. След това отивате на работа освежени и точно когато мислите, че цялата концентрация е изчезнала, поглеждате часовника – и това е! Можеш да излезеш навън.

В офисите най-критичен е периодът от 15:00 до 17:00 часа. Но много отдавна - по-точно преди век, осемчасовото работно време е било лукс и идея, която е променила всичко в съзнанието на тогавашния работник.

Битката е дълга и тежка 

Годината е 1817 г., а с мижавите си заплати хората работят най-вече колкото им държат краката и си осигуряват основното съществуване – хляб и покрив над главата. Дълго време те работят от изгрев до залез слънце, шест дни в седмицата. Тогава се появява човек, който се осмелява да предложи невероятното: съкратен работен ден от 17 на 10 работни часа, включително двучасова почивка за закуска и обяд.

Името му е Робърт Оуен, а по-късно Маркс и Енгелс по-късно възприемат идеята.

Войната за работния ден обаче не мина без проблеми. Свикнали с прикрита феодална система, собствениците на фабрики и другите работодатели не се отказват съвсем. Оуен, добавя още искания към списъка си като забрана за работа на деца под 10 години.

През същата година Оуен стартира кампания под следния лозунг:

"8 часа работа, 8 часа почивка, 8 часа сън!"

Такава драстична идея, разбира се, среща съпротива, но и съчувствието на мнозина. През 1847 г. мнозинството приема правило, забраняващо на жените и децата да работят повече от 10 часа. Отнема още 40 години на Британския конгрес на профсъюзите да приеме крайната визия за осемчасов труд под натиска на Осемчасовата лига, водена от Томас Ман, друг британец и борец на индустриалната революция, който позволява на визията на Оуен да продължи да живее .

Народът печели

Експлоатацията на хора обаче все още е законна и едва през ХХ век тези правила и защитата на работниците са поставени на хартия.

Първата стъпка е направена от Ford Motor Company, която не само стандартизира работното време на осем часа, но и удвоява дневните заплати. Производителността и ангажираността на работниците нарастват толкова много, че в рамките на няколко години годишната печалба на компанията също се удвоява. Примерът оживява, а останалото е история. Много компании започват да следват модела на Ford.

Повече от век след първата инициатива на Оуен - по-точно 120 години по-късно - осемчасовият работен ден се стандартизира в западния свят. Работната седмица вече официално е 40 часа, а извънредният труд се заплаща допълнително (или поне така казват). Голяма победа.

Но от този момент измина цял век, а ние все още сме на същия модел на работа, въпреки че технологиите са се развили до степен, в която производството днес и в края на 19 век нямат никаква прилика. Какво ни казва това? Швеция предложи отговор. Сега се нуждаем само от утопист, за да го продължим напред, пише bTV.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Амбар
премахни филтъра

+1
 
 
Чудесно звучи, но днес може да отнеме повече от 120г. Важното е, че началото е поставено, но за съжаление ние няма да го доживеем.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: