ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Какво да проверите по автомобила си преди да тръгнете на дълъг път?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:54 / 25.03.2022Коментари (0)4463
©
За да може да пътувате спокойно и безопасно е важно да знаете какво и как да проверите по автомобила си преди да потеглите. Когато добиете навика да проверявате отделните елементи и течности ще забележите колко по-рядко ви се налага да отбивате от пътя поради някаква повреда. Обръщайте внимание и на промяна в шума на двигателя, показателните лампички за повреда или предупреждение, които са на таблото. Не забравяйте и да зареждате повече гориво, за да сте спокойни.

Проверете охлаждащата течност и маслото!

Както знаете това е течността, която има пряка отговорност за живота на двигателя, затова е важно да я проверявате често. Някои от радиаторите, които се срещат по-често са снабдени с индикатор, който да ви посочва минимума и максимума на течността в момента. Това определено улеснява проверката и лесно може да досипете при нужда. Ако развъртите капачката при работещ и загрял двигател ще се изгорите, затова винаги го правете преди да запалите колата.

Ако нямате достатъчно масло, това също би могло да нанесе големи щети по време на пътя и въобще на вашия двигател. Винаги носете от маслото, което използвате. Когато извадите мерителната пръчка е важно да я забършете добре, след това я върнете отново в казанчето, когато я извадите ще видите нивото.

Щателна проверка на гумите!

За да сте сигурни, какво точно трябва да проверите и на какво налягане е добре да са гумите ви може да прочетете в упътването в Интернет или на книжката на автомобила. Важно е да се съобразите с него, за да запазите живота на гумите си за по-дълго време, а и за безопасност. Най-добре е да проверите налягането им на бензиностанцията ден преди да потеглите, за да може да разберете, ако има някакъв проблем, извън нормалното напомпване. Грешното налягане може да е износило гумите твърде много, да доведе до по-голям разход и дори да имате затруднен контрол над колата си.

Много ще бъде неприятно, ако спукате гума на пътя и установите, че резервната  я няма или не може да я употребите вече. Затова не забравяйте да проверите нейното качество, дали имате необходимите инструменти, за да я смените. Също така обърнете внимание на състоянието на крика си, както и дали пожарогасителят ви е в срок.

Проверка на всички светлини

За да може да потеглите спокойно е добре да проверите всички светлини няколко дни преди да потеглите. Не че е гаранция, че когато са проверени няма да изгорят на същия ден, но е различно, когато го имате предвид. Ако все пак установите, че има някакъв проблем е добре да се насочите към едрогабаритни авточасти онлайн и да поръчате това, от което имате нужда.

Бърза проверка на спирачките

Винаги е добре да проверите спирачките, защото те са в основата на безопасното спиране. Вижте накладките, спирачните дискове и дали нещо от тях има нужда от подмяна. Също така гумите могат да бъдат причина за не добро сцепление, затова им обърнете внимание при прегледа.

Всичко друго, което да проверите преди път!

Проверете багажника и всички кутии, които съхранявате там, изхвърлете ненужното, защото може да си мислите, че имате всичко, а срокът на годност отдавна да е изтекъл.

Забележете работата на акумулатора, съединителя, въздушния филтър и накрая се насочете към течността за чистачки, която често се подценява.

Винаги обръщайте внимание на автомобила си и ако се налага или не можете да проверите всичко сами се доверете на специалист, който да извърши прегледа вместо вас. Залагайте на качествени части и винаги следвайте показателите спрямо колата и модела, който сте избрали. Лек и безавариен път!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: