ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да сварим великденските яйца без да се спукат? | ||||||
| ||||||
За да е изпълнена мисия варене на яйца успешно, много домакини използват различни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники. Чували ли сте от вашите майки, че яйцата трябва да се варят, когато са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят). Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите. Извадете яйцата от хладилника поне 1-2 часа, за да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята. След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят. Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода. Тя трябва да покрива около един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им поставяне от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания. Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара. Не претъпквайте с яйца съда, в който ще ги варите. При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също е добре съдът да не е прекалено голям. И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата. Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука. При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще "подскачат" и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура. Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла. Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути. От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца. Най-добре използвайте специални таймери. Друг метод, от който можете да се възползвате, е не да варите, а да "изпечете" яйцата във фурната. Температурата не трябва да е висока. Можете да ги сложите във формичка за мъфини, а вкусът се запазва същият като при варенето, пише ladyzone.bg. |
Още по темата: | общо новини по темата: 208 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/35 ] следващата страница |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
08:18 / 28.04.2024
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
08:12 / 28.04.2024
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
15:44 / 28.04.2024
Шофьорка от "Кючука" отмъсти за неправилно паркиране
07:37 / 28.04.2024
Как да взимаме по-висока пенсия?
08:40 / 28.04.2024
Старото великденско яйце - ето какво да го правите
16:42 / 28.04.2024
На рождения си ден Лили Иванова отишла в хоспис
15:53 / 28.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета