ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да проверите дали сте задлъжнели?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:24 / 10.01.2022Коментари (0)16631
©
Банките осигуряват ликвидността на икономиката в страната и позволяват развитието на бизнеса, който е пряко зависим от достъпа до финансови инструменти. Нормалното функциониране на пазарната икономика е в пряка зависимост от стабилността на банковата система, която пък се влияе от броя на лошите кредити. Ако банките системно отпускат кредити на лица, които нямат финансовата възможност да ги погасяват или имат несериозно отношение към задълженията си, това би затруднило тяхното функциониране, а от там биха последвали и щети за икономиката. Ето защо банковите финансови институции, както впрочем и небанковите финансови институции, проверяват кандидатстващите за кредит и имат достъп до Централния кредитен регистър, съдържащ чувствителна финансова информация за всеки кредитополучател, задлъжнялостта му, поведението му като потребител на кредити.

ЦКР е създаден от БНБ, за да позволи на финансовите институции да получат информация за кредитополучатели, неизпълнили своите задължения, непогасили своите кредити, за да се предпазят от отпускането на лоши кредити. Проверката на кредитното ви досие при кандидатстване за кредит е неизбежна. Чистото кредитно досие е основно изискване за отпускане на кредит. Ако възнамерявате да кандидатствате за заем, важно е да извършите проверка на задължения към банки, за да се уверите, че досието ви е чисто, което означава, че имате шанс да получите одобрение на молбата ви за кредит.

Къде и как да проверите кредитното си досие?

Физическите лица имат достъп до кредитното си досие, съхранявано в ЦКР, по законовия ред, установен в Наредба № 22 за Централния кредитен регистър. Предоставени са две възможности за справка – по електронен път и на хартия.

Как да проверите наличието на задлъжнялост по електронен път?

За да получите електронен достъп до кредитното си досие, е задължително притежавате квалифицирано удостоверение за квалифициран електронен подпис (КУКЕП), издадено от регистриран доставчик на удостоверителни услуги по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Получаването на справка по електронен път в 14-дневен срок е безплатно за физическите лица, но в случай, че не разполагате с толкова време и информацията ви е нужна в по-кратък срок, дължите такса в размер от 1 до 10 лв. според срока. Ако желаете получаването на справката да бъде осъществено в срок от 7 работни дни, таксата е 1 лв., при срок 24 часа – 5 лв. и при срок 4 часа – 10 лв. В случай, че заявката за справка е получена след края на работното време, сроковете започват да текат от следващия работен ден. Ако използвате платена бърза услуга, имайте предвид, че плащането се осъществява предварително. Наличните опции за плащане на таксата са дебитна и кредитна карта, както и чрез виртуално терминално устройство ПОС, налично на интернет страницата на БНБ. Не очаквайте да получите справката на електронна поща. Може да я потърсите след изтичане на срока на специално предназначената за целта страница на БНБ (Проверка на статус/Получаване на резултат) и да я изтеглите от там.

Как да проверите кредитното си досие и да получите справката на хартиен носител?

Получаването на подобна справка в 14-дневен срок е безплатно за физическите лица. В случай, че справката ви е нужна по-рано, имайте предвид, че не се предлагат в момента заради Ковид ограниченията срокове от няколко часа и че най-краткият възможен срок е 3 дни. Сумата, която трябва да заплатите в този случай, е 8 лв. Важно да знаете, че доставката на справката чрез пощенска услуга ще отнеме още време в зависимост от населеното ви място. Таксата може да се заплати на касите на място или по банков път, като адресът на институцията и банковата сметка са налични на електронната страница на БНБ.

Какви други документи ще са ви нужни за получаване на справка за задлъжнялостта ви?

Освен документ за платена такса, която се изисква предварително, ако е дължима такава, се изискват още: заявление по образец, документ за самоличност, ако лицето подава заявлението лично, или пълномощно, издадено, за да послужи пред ЦКР, в оригинал или в нотариално заверен препис, ако представител на лицето извършва подаването вместо него.

Каква задлъжнялост може да проверите освен тази към банки?

В ЦКР във вашето кредитно досие се съхранява информация не само за задлъжнялостта ви към банкови финансови институции, но и за тази към небанкови финансови институции – т.нар. фирми за бързи кредити, задължения към някои доставчици на плащания и лизинг компании. Налична е и следната информация – вид на кредита, срок на договора, срок до падежа, остатък от кредита и други.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1543) 16%
Спас Гърневски (1339) 14%
Д-р Иван Чомаков (914) 10%
Славчо Атанасов (2475) 26%
Иван Тотев (2444) 26%
Здравко Димитров (830) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: