ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Как да избера подходяща косачка за моята градина?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:17 / 14.04.2022Коментари (0)3136
©
Косачката за трева е една от най-често използваните и важни градински машини. Нейната функция е от основно значение за поддръжката на двора -  за да постигнете красива и подредена градина, първото нещо, което трябва да направите е да окосите израсналата трева.

Косачките се използват предимно за обработване на градини, морави или малки ливади, като гарантират много добра поддръжка и равномерен растеж на тревата.

За да си осигурите най-добри резултати обаче трябва максимално да съобразите параметрите и функциите на машината с терена, който ще обработвате. Препоръчително е да сте добре запознати с различните видове косачки и техническите им спецификации преди да купувате.

Ако търсите косачка за трева, но не знаете към какъв модел да се насочите - в тази статия ще откриете информация, която може да Ви бъде много полезна в избора на подходящата машина.

Видове косачки

Трите основни вида косачки за трева, които се предлагат на българския пазара са електрически, бензинови и акумулаторни.

Електрически косачки

Тези машини се захранват от електрическата мрежа, което им осигурява неограничено работно време и добра ефективност. Те са по-леки от другите видове градински косачки, което ги прави по-лесни за избутване и транспортиране.

Косачките на ток осигуряват постоянно и надеждно захранване за разлика от акумулаторните, които изискват често презареждане на батериите. Също така не отделят вредни емисии като бензиновите машини.

Единственият недостатък на електрическите косачки е ограничаването на работния обхват, заради електрическия кабел. Той е причината и за леките трудности при заобикаляне на препятствия по терена.

Цената на електрическите косачки обикновено е доста по-ниска от тази на акумулаторните и бензиновите машини, което ги прави и най-популярните модели на пазара.

Бензинови косачки

Бензиновите машини са най-мощният вариант за градинска косачка. Те са предназначени за ефективно обработване на по-големи площи.

Всички моторни косачи са свободни от кабел, който да ограничава мобилността им. С тях можете да косите по-големи терени без да се налага да чакате презареждане на батерията.

Повечето бензинови косачки се изработват от качествени, здрави материали, което им осигурява дълъг експлоатационен живот. Могат да се използват за косене на неравни терени или такива с по-голям наклон.

Цените на бензиновите косачки обикновено са доста по-високи от тези на електрическите.

Акумулаторни косачки

Акумулаторните косачки за трева са много подходящи за използване на отдалечени от електрическата мрежа места, заради своята автономност. Те са по-леки от бензиновите модели, което ги прави по-удобни, а и не отделят вредни емисии.

Голямо предимство на акумулаторните косачки е, че не изискват много поддръжка, понеже разполагат с по-малко движещи се части. Липсата на кабел позволява пълна свобода на движенията.

Недостатък при безкабелните косачки е ограниченото работно време - батерията трябва да се зарежда, което значи, че не могат да се използват за по-продължителна работа.

Важни технически спецификации

Ширина на косене

Работната ширина на косачката е най-важната нейна характеристика. Машините с по-голяма ширина на работа са по-производителни и със сигурност ще свършат определената задача много по-бързо.

Затова при определянето на ширината на косачката е важно да вземете предвид и размера на градината, която ще обработвате.

- За малки и средни дворове работната ширина може да бъде от около 30 до 33 см. Машини с такава ширина на косене обикновено са по-леки и компактни. Имат добра мобилност и са лесни за съхранение.

- За средно големите градини косачка с ширина от 38 до 40 см обикновено върши добра работа.

- За големи и много големи тревни площи работната ширина трябва да бъде над 40 см.

Мощност

Мощността също е много важен параметър. При електрическите косачки тя се измерва най-често във ватове (W), а при бензиновите в конски сили (к.с.) Колкото по-малка е тревната площ, толкова по-малка мощност е нужна за нейното обработването.

Производителността също трябва да бъде съобразена с размера на градината. За по-малки градини и дворове една електрическа косачка би свършила добра работа, но за площи над 800 м² се препоръчва използване на бензинова.

Регулируема височина на косене

Повечето косачки имат възможност за регулиране на височината на работа, което осигурява контрол на разстоянието между ножовете и земната повърхност. Благодарение на тази функция, машината може да подрязва тревата на точно определена височина.

Някои машини позволяват свободно задаване на желаното разстояние, а други имат набор от стандартни височини. В повечето случаи косачките могат да се регулират в 6 - 7 степени. Колкото повече настройки на в
©
исочината поддържа машината, толкова по-голяма гъвкавост осигурява.

Кош за трева

Някои модели косачки не разполагат с кош за събиране трева, а изхвърлят окосения материал настрани или зад себе си. След като сте работили с такава машина трябва да съберете ръчно отпадъчната трева, което може да отнеме време, ако градината е голяма.

Затова, когато избирате косачка е важно да сте наясно дали имате нужда от кош за тревата и какъв обем на коша Ви е необходим. Колкото по-малък е капацитетът на контейнера, толкова по-често трябва да се изпразва.

Функция за мулчиране

Повечето косачки поддържат няколко режима, свързани с изхвърлянето на тревата - странично изхвърляне, задно изхвърляне и събиране в коша. Мулчирането е полезна допълнителна функция, която обаче не всички косачки притежават.

Самото "мулчиране“ представлява смилане на окосената трева на фин компост, който бива разпределен равномерно по терена и разграден естествено в почвата. Компостираният материал обогатява и подхранва.

Как да подходя?

След като сте се запознали с основните видове косачки и техните спецификации, вече можете много по-ясно да си представите какъв модел Ви е необходим. Както вече споменахме - най-важното е да съобразите размера на градината с мощността и работната ширина на косачката.

- За малки дворове и градини до 400 м² една електрическа косачка с работна ширина 30 см и мощност около 1000 W би свършила много добра работа. Такъв модел е Hecht 1233 с ширина на косене 33 см, производителност 1200 W и компактни размери, позволяващи удобна работа между цветни лехи и храсти.

- За средно големите градини (от 400 м² до 800 м²) отличен вариант би била електрическата косачка Raider RD-LM33 с мощност 1800 W и ширина на работа 38 см. Тази машина е изключително удобна, като поддържа и лесно регулиране на височината на косене.

- За големи тревни площи над 800 м² можете да си вземете бензинова косачка с параметри като на Honda HRG 466 SKEP. Този модел притежава мощност 3.7 к.с., работна ширина 46 см, корпус от здрава стомана и функция за мулчиране.

Ако нямате време да разглеждате на място, можете да се възползвате от предимствата на онлайн пазаруването. В сайта на onlinemashini.bg например ще намерите изключително широка гама косачки за трева на много достъпни цени. Също така ще получите безплатна доставка за поръчки над 70 лв., до 3 години гаранция, възможност за връщане в срок от 14 дни, опция за покупка на лизинг, както и изключително бързо обслужване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1550) 16%
Спас Гърневски (1350) 14%
Д-р Иван Чомаков (921) 10%
Славчо Атанасов (2496) 26%
Иван Тотев (2469) 26%
Здравко Димитров (841) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: