ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Известен български певец от Пловдив слиза от голямата сцена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:52 / 07.09.2020Коментари (0)17745
©
Христо Кидиков е роден на 16 октомври 1946 г. в Пловдив. Още от дете избира музиката. Влиза в специално училище за пеене в родния си град. Попада в един клас с Митко Щерев и Мими Иванова. Женен е, има трима синове. От 2016 година той е почетен гражданин на Община Пловдив. Ето какво каза той пред "България днес".

- Г-н Кидиков, в края на лятото сме. Къде прекарахте горещи дни тази година?

- Под карантина, както целият свят. Жегите и лятото изкарах в планината на вилата ми. Там имам всичко – градина, пълна с домати, краставици, боб, имам сонда за вода. Не се оплаквам. КОВИД-19 удари много жестоко нашия бранш. Нямаме участия. Отменяме постоянно. Дано се оправят нещата. Аз не съм за оплакване. Вече съм почти 50 години на сцената. Предстоят ми последните по-големи концерти. Планирам едно голямо турне догодина, когато ще навърша 75 години. Ще пея в София, Пловдив, Варна и други големи градове. След това спирам. Няма да издавам нови албуми. Ще пея само на частно, стига да съм във форма. На моите години е чудно, че ми няма нищо. Здрав съм като бик.

- Няма ли да отскочите и до морето?

- Ще ида след седмица. Заминавам за Поморие. Ще бъда в компанията на близки приятели. Жалко, че не успяхме да пътуваме с жена ми. Всяка година се пускаме до място, което не сме посещавали. Предни години ходихме на море в Турция, Малта, Италия, Испания. Тази ще отидем на нашето море. Мен си ми харесва родното.

- Как минаваше ежедневието ви, докато всички бяхме затворени по домовете си?

- Пишех автобиография. Още малко ми остава и съм готов. В книгата ще има много интересни случки от моя живот. Не съм спестил нищо. Комичните истории са доста. Книгата ще излезе на пазара заедно с новия ми диск навръх двойния ми юбилей - 75 години и 50 на сцена.

- С какво ще изненадате вашите почитатели в последния ви албум?

- Ще има много дуетни парчета с мои известни колеги. От няколко години работя с млад екип, начело на който е Камен Николов. Той е композитор. Лично Тончо Русев го призна за свои наследник. Преди години ги запознах. Тончо бе удивен от неговия талант. Приживе Русев ми каза, че спокойно може да си отиде от този свят (б.а - това се случва две години преди Тончо да почине), след като изслуша внимателно Камен.

-Страхувате ли се отново да ни затворят и да бъдем като заложници в домовете си?

- Новият министър на здравеопазването обеща, че няма да стига отново до КПП-та. Дано си държи на думата. Моля се горе на господаря да се смили над България и да не ни смаже коронавирусът. Повечето хора в нашата страна са открили правилната ваксина против всеки вирус - гроздомицин (смее се). И аз не пропускам да си "инжектирам" от този еликсир по една чаша всяка вечер.

- Поддържате ли връзка с вашите колеги и приятели Марги Хранова, Орлин Горанов и другите звездни музиканти?

- О, да. Чуваме се редовно. Няма как да си разваля приятелството с тях. Все ги каня на вилата ми край Елена. Да седнем под дебелата сянка на ореха и да изпием по една чашка, а те ми отказват. Все били заети. Но нищо. И това ще се случи. Всеки си има задачи и ангажименти. 

-Мустафа Чаушев, ваш много близък приятел, преди дни се обърна към министъра на култура Боил Банов с питане защо пенсията му е 212 лева, въпреки че е прославил България из целия свят. Вашата по-различна ли е от неговата?

- Той е с най-ниската пенсия от всички нас. Мустафа е започнал със 138 лева. Моята бе 169, сега е 270 благодарение на последните надбавки за пенсионери. Това е подигравка. Мислят ни за бита карта и чакат да си отидем. Плащал съм си всичко. И накрая ми се присмиват с тази мизерна пенсия.

- България се тресе от протести. София доскоро бе блокирана. Трябваше ли да се стига дотук?

- Не се прави така! Преживял съм редица протести. 90-те години и ние искахме промяна. Правихме концерти. Пеехме из цялата страна. На сцената ние представяхме новите лица, които да влязат в политиката. Хората не ги познаваха. А нас ни знаеха. От нас ги научиха и Иван Костов, и Надежда Нейнски. Против насилието съм. За мен повечето на площада са провокатори. Плащат им, за да стане напечено и да има агресия. Ето след няколко месеца има избори. Нека да си изберат когото искат. Тези, които не гласуват, защото има и много такива, нямат право да искат оставката на кабинета. Дано нещата се оправят. Политиката е най-мръсната дума според мен.

- Вие сте от Пловдив. Местният "Локомотив" изтегли мечтан жребий в Лига Европа - падна се срещу английския гранд "Тотнъм". Вълнувате ли се още от футбол?

- Аз съм ботевист. Въпреки това се радвам за другия отбор от Пловдив. Половината ми семейство е от "Локомотив", а другата част са от "жълто-черните". Надявам се пловдивският отбор да продължи напред. Независимо че "Тотнъм" струват много повече пари. Топката е в женски род. Не се знае нищо. Преди много години ходих по стадионите, бях фен, но вече кракът ми не стъпва на футболен мач. Там е страшно. Може да те убият тези озверели фенове. Сега гледам тенис. Ставам посред нощ, за да гледам Гришо. А вече и Цвети Пиронкова. Това са хората, които прославят страната ни из целия свят.


Още по темата: общо новини по темата: 3169
15.05.2023 »
17.05.2022 »
01.04.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/529 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (882) 16%
Спас Гърневски (786) 14%
Д-р Иван Чомаков (537) 10%
Славчо Атанасов (1442) 26%
Иван Тотев (1472) 26%
Здравко Димитров (484) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: