Изложба "... а да са сватиме, а да са сродиме..." гостува в Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:27 / 11.11.2014
1337
Регионалният исторически музей в Пловдив Ви кани на гостуваща изложба от РИМ - Шумен "...а да са сватиме, а да са сродиме..." (Сватбените обреди на етносите в Шумен).

Изложбата включва сватбени обредни реквизити и костюми на българи, турци, арменци, евреи и роми, разкрива традициите и обичаите на отделните общности. От векове българи, турци, евреи, арменци, татари и роми живеят в Шумен задружно, мирно, тихо и толерантно. От векове те си спазват своите характерни обичаи и традиции, но и празнуват заедно празниците.

Самото заглавие на изложбата: "...а да са сватиме, а да са сродиме...", е малко двузначно. Изразът е от българска народна песен, свързана със сватбите в България и подсказва, че няма разлика в това, кой с кого ще се сродява - дали българи с турци, арменци с евреи или евреи с турци. 

Такива смесени бракове е имало, има и в момента, ще има и в бъдеще. Самата изложба разкрива чрез специални табла, отделни моменти от сватбената обредност при различните етнически групи. Описано е най-характерното, малко по-различното и общото, което е свързано със сватбените обреди на етносите.

Изпълнена с множество развлекателни елементи, сватбената обредност при всички етнически общности цели да осигури на младите дълъг и щастлив семеен живот. 

Затова при евреите свекървата ги посреща с огледало да запомнят завинаги този ден, когато младите са най-щастливи и усмихнати, а в българската къща са посрещнати с пита с малко сол и много мед, за да е такъв и животът им. 

Интерес предизвикват и българските восъчни сватбени венчета от началото на ХХ в., арменските дарове и сватбени подаръци, еврейските брачни договори (кетуби), турските дарове, къносването при турците и ромите-мюсюлмани. Заедно с това са експонирани и различни сватбени костюми и други ценни артефакти от различните общности.

На 13 ноември от 18:00 ч. ще представим изложбата в Регионален етнографски музей - Пловдив, в града, който заслужено ще стане европейска столица на културата, спечелил това звание с мотото: "Заедно".


Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Знаете ли къде предлагат най-добрата пица "Маргарита" в света?
Рафи издаде нещо интересно за финала на "Капките"
Блатечки: На Великден бях в "Дисниленд" и не се майтапя
Една от най-обичаните пловдивчанки се завръща ударно
Лекарка от Пловдив разкри защо не сваляме килограми дори и да гла...
Течността от натрошен охлюв се използва от древни времена


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).