ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Историята на "Братската могила“ в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:05 / 04.09.2016Коментари (14)26531
©
Мемориалният комплекс "Братска могила" се намира в парка "Отдих и култура" в Пловдив. Силуетът му наподобява тракийска могила. А погледнат отгоре напомня стилизиран венец. Във вътрешното пространство на монумента са разположени 19 скулптурни композиции с обща дължина над 90 метра. Те пресъздават сцени от Априлското въстание, Руско-турската освободителна война, Съединението на България, Септемврийското въстание, партизанската борба и посрещането на Съветската армия в България. Сред изработените от камък и бронз фигури се открояват образите на Васил Левски и Райна княгиня, а в центъра на композицията е разположена фигура на Септемвриеца. Зад нея се намират урните с костите на загиналите антифашисти от Пловдивския регион, между тях са и тленните останки на членовете на ЦК на РМС Йорданка Чанкова и Лиляна Димитрова. В средата на мемориала гори "вечен огън", обграден с бронзов венец "символ на народната признателност", а на входа му са изписани думите на Христо Ботев "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!"

Идеята за построяване на Братска могила в Пловдив датира още от средата на 50-те години, но проектът е одобрен едва през 1968 г., след поредица от неуспешни конкурси. Строителните работи започват през 1971 г., като паралелно в ателието на Любомир Далчев в София се изработват скулптурните композиции. Планирало се е и изграждането на широк булевард, който трябвало да свързва Братската могила с "Альоша" и да позволява извършването на "тържествени ритуали".

Монументът е открит на 3 септември 1974 г. от председателя на Държавния съвет и първи секретар на ЦК на БКП Тодор Живков, в навечерието на 30-годишнината от "победата на социалистическата революция в България". Събитието е белязано с тържествен митинг, на който според тогавашната преса присъстват повече от 40 000 души.

До края на 1989 г. пред Братската могила ежегодно се провеждат поклонения по случай Деня на Ботев и 9 септември, а поднасянето на цветя пред фигурата на Септемвриеца става традиционен ритуал за младоженците. В дните преди всеки официален празник на почетна стража пред монумента застават ученици в сини униформи и автомати в ръце. С тази "привилегия" се ползват само членовете на Комсомола с отличен успех.

В края на 1979 г. плочата с имената на авторите е свалена, след като скулпторът Любомир Далчев емигрира в САЩ.

След 1989 г.Братската могила е запусната и разграбена. Изчезват част от бронзовите елементи на скулптурите, плочите с имената на антифашистите и нощното осветление. "Вечният огън" угасва завинаги, а стените на монумента са покрити с графити. Днес вратите на рушащия се мемориал са заключени, а съдбата му за напред остава неясна.

Източник: Forget Your Past








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Всички, които обясняват как трябвало да си помним комунистическата история или не са наясно колко история са унищожили простаците комунисти или са наясно, но са ужасно нагли както обикновено. Например някой питал ли е някого навремето, когато е трябвало са унищожили голямата, здрава, стабилна сграда на центъра, подарък на града от Кудоглу, там, където в момента "цъфти и връзва" грозния "паметник на историята" Централна поща, построена в архитектурен стил "трансформаторен пост"? А защо не са питали? А защо въобще са я съборили? Да не би да е било за да заличат спомена за свободните хора, създавали и допринасяли за обществото преди "народната власт"? Мили червенушки, поне половината от "паметниците" построени по ваше време са или за пълно заличаване, или за събиране в специален резерват някъде, където и вие да им се радвате на спокойствие, и ние да си живеем без да се налага да ви помним простотиите. Въпреки, че последния вариант е далеч по-щедър от това, което вие сте дали на хората преди вас... :)
+2
 
 
На мен си ми харесва, но проблемът е, че се вършат некултурни неща вътре и е станало като дупка с боклуци, благодарение на общинските такива.
-3
 
 
Отдавна трябваше да направят една красива площадка за децата на нейно място
-1
 
 
Мястото на "Альоша" е до "братската"могила.Двата символа ще се допълват и за почетателите им ще са с лесен достъп.Би било добре да се помисли за това и да се освободи върха на хълма от "символи".То си има паметник на Освободителите там,скромен и хубав,няма нужда от друг-натрапен ТАМ.Колкото до могилата...не знам за кого е братска,но загиналите за България не бива да се обвързват с чужди държави и режими.Може просто да се именува-монумент с вечен огън за загиналите за Свободна България,пък всеки да си отдава признателност.
+9
 
 
Идва времето, когато Пловдив ще е европейска столица на културата.Братската могила е часто от живота и културата на Пловдив и България.Включете я в програмите си , това ще помогне за много неща свързани с живота ни!!!Бъдете уверени!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: