ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Ето как да поискате увеличение на заплатата от шефа си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:49 / 18.11.2019Коментари (0)6550
©
Получаването на заплащането, което смятате, че заслужавате, е важна част от всяка работа, но договарянето на повишение може да бъде както стресиращо, така и неудобно.

Ако смятате, че трябва да бъдете по-добре компенсирани, от вас зависи да дадете убедителни аргументи за това. 

Правилното изследване може да ви помогне да влезете подготвени в разговор по темата, което ще подобри шансовете ви да представите сериозно случая на вашия мениджър.

Ето и пет съвета, представени от CNN:

Намерете подходящия момент

Преди да започнете разговор за повишаване на заплатата, помислете за по-голямата картина и какво се случва на работното ви място.

Когато дадена компания има финансови затруднения или е в разгара на голям преход, вероятно не е подходящият момент да поискате повишение. Ако вашият шеф се занимава с неща като съкращения или преструктуриране, ще е по-добре да изчакате, докато нещата се успокоят малко.

"Може би в такъв момент е по-добре да покажете съпричастност, изграждайки основа за доверие", каза Оливия Ярас, основател на Salarycoaching.com. 

"Това би могло да постави основата за преговори след няколко месеца, което може да бъде по-благоприятно за вас".

Напишете си домашното

Дали ще получите повишение или не, ще се определя от няколко различни фактора. Някои ще бъдат извън контрола ви, но извършването на ваше предварително проучване ще подобри шансовете ви.

Преди да влезете в разговор за повишение, трябва да проверите пулса на пазарната си стойност. Разберете как текущото ви заплащане се сравнява с пазарната ви стойност, как се представяте по отношение на вашите колеги и каква е философията за обезщетение на вашата компания.

Кариерните сайтове са добра отправна точка за данните за заплатите на позиции, подобни на вашата.

Преглед на автобиографията ви и разглеждане на описанието на длъжността, за което сте били наети, също може да ви даде яснота за работата ви и кариерното развитие. Вашите отговорности може да са се увеличили от деня, когато сте били наети, или може да сте придобили други умения.

"Ако сте придобили умения и квалификации, които имат значение за вашата позиция, как ги оценяват от вашата компания? Това са вид отметки в полза на получаването на повишение", каза Ярас.

Разберете гледната точка на шефа си

След като се въоръжите с цялата информация, от която се нуждаете, може да сте подготвени за разговор по същество. Но сега е моментът да разгледате постиженията си от гледна точка на вашия мениджър. Какви причини евентуално би имал шефът ви да каже "не“ на въпрос за повишение на заплатата? И как да се обърнете към него/нея?

Разбирането за мотивите на отсрещната страна и евентуалните резерви, които той/тя има, ще ви помогне. Един от начините за това е да помислите за 3-4 причини вашият мениджър евентуално да каже "не".

"Ако смятате, че причините да получите отговор "не" наистина са разумни, то тогава най-вероятно ще чуете "не", казва Дебора Колб, автор на "Преговори на работното място: Превърнете малките печалби в големи печалби". 

"Но когато предвидите какво ще се случи, ще сте подготвени да се справите с това."

Запазете темата на професионално ниво

Вашите аргументи винаги трябва да са рационални, така че избягвайте да включвате лични аргументи. Влизането в лични теми при преговори - като например, че трябва да изпратите децата си в университет или че сте разбрали, че колегата ви печели повече от вас, не е добра идея.

Тези неща може да са причината да искате повишение, но те не са обвързани с работата ви. Нещо такова може да ви спечели минимално повишение, но няма да е добър резултат като цяло. Това, което трябва да направите, е да покажете на шефа си как сте допринесли за компанията.

Мислете дългосрочно

Преговорите за заплата не винаги вървят по план и трябва да сте готови да се справите с резултат, който не сте очаквали. Но получаването на отговор "не“ не трябва да се смята за поражение и ако се справите с него по правилния начин, може да се постави основата за бъдещо повишение.

Може да сте разочаровани от лошите новини, но винаги приключвайте разговора с положителна нотка. Укрепването на идеята, че сте развълнувани от продължаване на работата си за компанията и разширяване на приноса ви, може да запази вратата отворена за бъдещ диалог.

"Трябва да гледате стратегически на това как провеждате тази дискусия“, казва Алекс Туверски, съосновател на Resume Deli, фирма за кариерно развитие. "Не може да сте твърде взискателни или твърде настоятелни. Трябва да сте професионални, търпеливи и градивни".

Това би могло да бъде и възможност да попитате за обратна връзка и да помислите какви умения можете да подобрите, за да имате повече шансове занапред за увеличение на заплатата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: