ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Екстрите в колата, без които вече не можем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:52 / 21.02.2023Коментари (0)1613
©
Автомобилите продължават да се развиват и това е добре, защото в противен случаи в наши дни щеше да има само коли като VW Beetles. В същото време някои от много скъпите екстри, които виждахме преди година и които се предлагаха само на луксозните модели, вече са част от стандартното оборудване дори на малки коли.

Разбира се, в ценовите листи на новите автомобили все още има предостатъчно опции, чиято цел, поне на пръв поглед, е да донесе по-голяма печалба на производителя. Има обаче и много смислени функции. Изданието Motor1 посочва 10 от тях, без които потребителите (или поне по-голямата част от тях) вече не могат.

Apple CarPlay/Android Auto (плюс Bluetooth/USB порт/цифрово радио)

Дълго време инфотейнмънтът на колата изглеждаше така - радио, FM, вероятно MW и четири бутона за станции. Освен това, в зависимост от десетилетието, се предлагаше касетофон или CD. Последните няколко години, от друга страна, донесоха голям скок напред. Започвайки с DAB цифрово радио, с което всеки може да намери станция според музикалния си вкус. Или музика през USB-памет. 

В допълнение, има Bluetooth за лесно и безпроблемно свързване на телефона. И накрая - след въвеждането на големите сензорни екрани, приемането на съдържанието на смартфона за навигация, интернет-радио, поточно предаване на музика и много други. Така колата може да се превърне в подвижен офис - ако искате, разбира се.

Подгряване на волана/подгряване на седалките

Някои не виждат смисъл в това, но всеки, на които му се е налагало да сяда на ледената кожена седалка през зимата, ще оцени тази екстра. Същото се отнася и за отоплението на волана. След като разполагате с него, спокойно можете да свалите ръкавиците в студеното време. Двата нагревателя често се предлагат в пакет.

Камера

Едно време шофьорите се учеха да паркират без звукови сигнали, така че по-възрастните и по-оптитните от тях нямат нужда нито от камери, нито от парктроник. Въпреки това, почти всеки е причинявал удар или драскотина. Първите системи за помощ при паркиране се появиха през 90-те години на Mercedes-Benz S-Class, но сега вече са стандартни за повечето нови модели. 

Това е добре, защото никога не се знае дали зад колата не стои дете или невнимателни минувачи. Точно в такива случаи камерите често се предупреждават, като издават и акустичен сигнал. Наличието на тази полезна екстра (особено 360-градусов изглед от птичи поглед) обаче не означава, че не трябва да се използват огледалата.

Отопляемо предно стъкло

В много държави по света работещата на празен ход кола става причина за глоба. А това често се случва през зимата, когато шофьорът пали двигателя и слиза, за да изстърже леда от предното стъкло. Далеч по-лесно е това да стане с помощта на система за подгряване, каквато Ford, например, предлага от много време.

Автоматична скоростна кутия

ЕС забранява новите автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., което означава идване на добри или лоши електромобили. Всички те обаче ще бъдат с автоматична скоростна кутия. Дори сега дялът на автоматиците при новите автомобили вече е 60%. Самите автоматични скоростни кутии са доста подобрени през последните 20 години, като помагат за намаляване на разхода и на вредните емисии. 

Сред предимствата им е и това, че улесняват значително човека зад волана. Да, ръчните скоростни кутии са по-забавни за каране, като доказателство за това са модели като Mazda MX-5 или Honda Civic Type R.

Предупреждение за мъртва зона

В автомобилни школа инструкторите учат своите курсисти да гледат през рамо, но в реални условия малцина го правят. Причините са натрупано самочувствие през годините или по-слаба подвижност заради възрастта на шофьора. Затова и предупреждението за мъртвата зона във външното огледало е разумна идея. Благодарение на тази функция са избегнати много инциденти на пътя и са спасени животите на пешеходци или велосипедисти.

Навигация

Най-големият принос на тези технология е, че е предотвратила огромен брой спорове и скандали между возещите се в автомобила заради посоката на пътуване. За съжаление, някои фабрични предложения все още са много скъпи, но пък вече има добри и евтини алтернативи – като Google Maps, например, които работят чрез сдвояване на смартфон.

Автоматични дълги светлини

Някои хора не смеят да включат дългите светлини, защото може да забравят да ги изключат отново. Други го правят и не се притесняват, че могат да причинят инцидент, тъй като заслепяват идващите насреща. Следователно тази интелигента система, която често е с LED-фарове, върши отлична работа. Единственият недостатък е, че някои автоматични светлини затъмняват твърде късно.

Адаптивен круиз-контрол

Дори класическият круиз контрол е нещо добро, особено на магистрала. Още по-добри са адаптивните системи, които използват радар, за да измерват разстоянието до автомобила отпред и да го коригират, ако е необходимо. Това означана комфорт при маршрути на дълги разстояния, но внимавайте - не трябва да разчитате сляпо на такава система.

Разпознаване на пътни знаци

Тази система стана задължителна в новите автомобили след юли 2022 година. Това означава и сляпо доверие, което крие някои рискове, защото понякога самата система не работи така, както е проектирана. Например, тя показва 30 при зона с 50 км/ч (или път обратното). Затова и с нея трябва да се внимава, като сляпото доверие не е препоръчително.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (905) 16%
Спас Гърневски (809) 14%
Д-р Иван Чомаков (550) 10%
Славчо Атанасов (1489) 26%
Иван Тотев (1519) 26%
Здравко Димитров (504) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: