ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Червените ябълки може да изчезнат от пазара съвсем скоро | ||||||
| ||||||
Цветът на ябълката идва от нивата на определени гени в кората й, установиха учените. Дейвид Кейни, изследовател на растения и храни от Нова Зеландия, обясни, че наборът от ензими работи за превръщането на определени молекули в пигменти, наречени антоцианини. Нивата на тези ензими контролират транскрипционния фактор - протеин, който регулира експресионния ген - наречен MYB10, така че колкото повече MYB10 има, толкова по-червена е кората на ябълката. За да се получи ярко червена ябълка, температурите трябва да останат ниски. Защото ако се повишат над 40 градуса по Целзий, нивата на MYB10 и антоцианин падат. С повишаването на температурата е по-трудно да се получи червен цвят на ябълките, установяват фермерите. На пазара обаче често се използват добавки, които придават на ябълките изкуствен цвят |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Любопитни новини:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Тази вечер е регистрирано поредното силно земетресение
23:10 / 26.04.2024
Mокрите кърпички отиват в историята?
09:57 / 27.04.2024
Наш актьор е спечелил 3 млн. долара от появата си в холивудски продукции
08:26 / 26.04.2024
Лепят ни нов стикер на колата за ГТП, плащаме повече!
08:39 / 26.04.2024
Защо се стигна до бой за олио по магазините
09:09 / 27.04.2024
Изтеглят от пазара опасен сладолед
15:40 / 27.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета