ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Бизнесмен поиска да купи всички плочи на Тома Спространов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:32 / 05.12.2015Коментари (1)5570
©
Три кратки публикации в "24 часа" показаха благородната страна на обществото ни. Писахме, че радиоводещият Тома Спространов продава грамофонните си плочи, за да купува лекарства на музикалната редакторка на "Пулсиращи ноти" Гергана Лазарова, и доброто като лавина ги затрупа.

Още в първата събота пред пловдивския му дом чакаха хора със сакове да купуват плочи от извора. На Спространов се обадиха от клиника, че е пристигнал авангарден апарат за лекуване на паркинсон, от който страда Гергана. Той тъкмо събра от плочи 600 лв., колкото му искат за 14-дневната терапия, с него се свързаха от фирмата за наливна парфюмерия "Рефан".

"Не продавайте колекцията си,компанията ни ще я купи цялата, за да я запази, а вие ще аранжирате плочите тематично в централната зала на нашия офис." Към тази оферта шефовете на "Рефан" добавят и ежемесечната сума от 250 лв., които да превеждат за лекарства на Лергана Лазарова.

БНТ веднага направи интервю от дома на Спространов в Пловдив, за да покаже стената от винилови плочи.

"Показах много личните плочи, от които никога не бих се лишил. Те са около 20 на брой от хилядите, които имам. Сред тях е любимата ми соул певица Дъсти Спрингфийлд, във фенклуба на която съм отдавна.

А плочите от дискоерата и новата вълна спокойно мога да ги продам - не съм вечен, а и просто нямам време дори да ги чуя. Някои са почти нови, пускани веднъж-два в предаванията ми", казва Тома Спространов.

Статията в "24 часа" доведела още в 8,30 сутринта на другия ден колекционер от София. "Напълни два сака, остана и да доплаща. Оставих го един час да се рови, щях да закъснея за лекции", казва Томата, който от 10 години преподава в Пловдивската консерватория как се водят музикални радиопредавания.

Пловдивски диджей вече напазарувал плочи от колекцията. "Като се върнах вкъщи, на вратата ме чакат двама със сакове. Поискаха да си купят плочи - първия и третия албум на ФСБ, джаз, група "Тангра"...

Оставих ги да се ровят, защото удоволствието е голямо сам да ги откриеш, а не да ти ги дам. Изкараха страхотни плочи на групата "Джеферсън Еърплейн" и други любими неща. Двамата взеха да се карат, защото искаха една и съща плоча", продължава разказа си Тома.

Той уверява, че не слага надути цени. Учил е икономика и знае, че трябва да се предлага добра цена, иначе стоката ти си остава вечен подарък.

"Продавам българска плоча за 5 лв., а произведена на Запад - за 10. Сега спечелих 600 лв., точно колкото ми искат в нова лечебница с нов апарат срещу паркинсона на Гери. Тя все още може да се движи, прави по една-две малки разходки на ден, но повечето време е скована. Докторът се похвали, че имал страхотни резултати, премахвал треперенето и изправял болни на легло. Ще опитаме и при него..."

Гергана е почти неподвижна, ТЕЛК заключава, че музикалната редакторка е с 95% инвалидност, но без придружител.

"Как така без придружител - пита Тома. - Тя сама нищо не може да направи, трябва някой да я подкрепя. Пет пъти ме връщат за не знам какви си документи. Казват ми, че още съм работел, а аз съм пенсионер и водя предаване за 120 лв. хонорар на месец."

Решението му да продаде легендарната си колекция, която е събирал цял живот и е треперел над всяка плоча, среща лют отпор по фейсбук. Божидар Чеков - приятел от Париж, му се обажда: "Тома, това ти бе най-голямото богатство, не изпитваш ли болка?" И получава отговор: Да, това е скъпа част от живота ми, но даже ги продавам на ниска цена. Аз наближавам 75, имам 3 операции на крака, не знам колко ми е останало, но няма да ги нося със себе си.

Искам плочите да попаднат у хора, които обичат музиката, имат грамофон и ще продължават по наследство да доставят с музиката радост."

Тома поставя началото на знаменитата си колекция от музика още през 1961 година. Досега той е натрупал хиляди винилови плочи, много от които са вече световна рядкост. Повечето плочи са уникални и вечни, защото са най-първите записи. Антиквари в Лондон не вярват, когато Спространов им носи най-първия албум на "Бийтълс", купен някога в Англия. Тя била едва от третата матрица и му дали 150 лири, но всъщност тя струва поне пет пъти повече.

"Много хора ми се обадиха не само от България, но и от САЩ и Русия, след като "24 часа" разказа, че продавам стената си от плочи, за да купувам лекарства на болната от паркинсон музикална редакторка на "Пулсиращи ноти". От Москва питал как да ми помогне някогашният радиожурналист Петър Пунчев. Във фейсбук писал за благотворителната сметка и музикалният редактор от Би Би Си Андрей Владов", казва Тома.

Така някога посятото добро сега се отплаща с добро. Защото Спространов е единственият "музикален дисидент", който пуска "упадъчната" западна музика в социалистическа България и мнозина чакаха с магнетофоните си да запишат някое парче на "Бийтълс". Започва на 1 януари 1967 година в радио "Пловдив" с предаването "Любопитно петолиние", а от 4 януари 1979 г. "Хоризонт" включва "Пулсиращи ноти". И двете предавания не са прекъсвали до днес.

Колегите му в програма "Хоризонт" и в радио "Пловдив" също не са съгласни да разпродава колекцията си.

Наскоро разбрали, че за 8 предавания в месеца на легендарното предаване "Пулсиращи ноти" и на "Любими до болка" Томата получил хонорар от 120 лв. - два пъти по-малко от цената на лекарствата. И гилдията решава да помогне финансово, като откриват благотворителна сметка за музикалната редакторка. Целта е хем да се помогне на Гергана Лазарова, хем да се спаси колекцията от грамофонни плочи, която другаде ще обявят едва ли не за национално богатство.

Към идеята за помощ се присъединява все по-голяма част от музикалната гилдия - от рок и поп певците до хевиметъла в България. "Рокаджиите се обединяват за благотворителната кауза, тъй като Гергана дълги години е популяризатор на твърдия рок и хевиметъла", обяснява Спространов.

Мнозина меломани и почитатели на "Пулсиращи ноти" питат как могат да се включат в благородната инициатива - да се помогне на музикалната редакторка и да се спаси колекцията от грамофонни плочи.

Дарителска сметка, по която да се набавят пари за лекарствата на Гергана Лазарова е на името на Тома Спространов, тъй като музикалната редакторка.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Xemys
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бойни спортове
Лято 2024
Академично гребане и кану-каяк
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: