ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Безценни препоръки за всяка кръвна група! Коя е вашата?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:59 / 10.08.2019Коментари (3)56768
©
Много години учените отхвърляха идеята за някакво друго медицинско значение на кръвната група, освен при преливането на кръв. Напоследък обаче все повече изследвания разкриват начините, по които кръвната група влияе на податливостта към някои смъртоносни болести. Нещо повече – спрягат я като наръчник за това как трябва да живеем, пише puls.bg.

Кръвна група 0

Това е най-старата и най-често срещаната група. Хората с кръвна група 0 са универсални кръводарители. Те притежават силна имунна и храносмилателна система. Условно са наречени "месоядни“, тъй като трябва да се хранят предимно с животински протеини, умерено количество мазнини и да ограничат приема на въглехидрати.

Такива хора са екстровертни, силни, уверени, прагматични и обикновено се изявяват като лидери.

Препоръки за начина на живот

Съставете точен план с целите и задачите си като планирате ежедневието. За да бъдете по-енергични, редувайте работата с физическата активност. Хранете се бавно и спокойно. Дъвчете добре храната. Бъдете позитивни и си давайте награда при всяка изпълнена задача.

Чести дефицити и рискови заболявания

дефицит на витамини от група В, който причинява умствена свръхактивност и умора;

дефицит на йод – предразполага към заболявания на щитовидната жлеза;

дефицит на калций – причинява ставни заболявания и остеопороза;

дефицит на ензими, който води до чревни проблеми.

Хората с кръвна група 0 често се нуждаят от детоксикация срещу гнилостни процеси в дебелото черво – заболявания на стомаха и язва.

Хранителни препоръки

Имате свободата да хапвате разнообразни меса, но все пак избягвайте свинското и гъшето. Най-подходящите за вас риби са сьомга, хек и пъстърва. Не се препоръчват хайвер и ястия с октопод.

Изключително важно е да знаете, че всички млечни продукти са противопоказани за вас. Ако все пак имате апетит към такива, можете да консумирате в умерени количества продукти от козе мляко. Можете да ядете по 2-3 яйца на седмица, но нека бъдат рохки. Полезни за вас са лененото масло, зехтина и бобовите култури. Повечето зърнени храни имат неутрално отношение към вашето здраве, но все пак е добре да консумирате пшеницата и белите брашна възможно най-рядко.

Полезните за вас зеленчуци и плодове са чесън, броколи, лук, смокини и сини сливи. Ограничете картофите, карфиола, портокалите, мандарините и ягодите. Кафето, газираните напитки и концентратите са изключително вредни, така че пийте вода в колкото се може по-големи количества.

Подходящите за вас билки са зеленият чай, салвията, риганът, джинджифилът и куркумата.

Кръвна група А

Прародителите на тази кръвна група са били земеделци, консумиращи предимно плодове и зеленчуци. Поради растителния произход на генетичния им код, храната трябва да бъде предимно растителна.

Хората с кръвна група А са интровертни, емоционални и изобретателни.

Препоръки за начина на живот

Създайте си последователен дневен режим. Спете поне по осем часа на денонощие и си правете чести почивки по време на работния ден. Яжте малко и често. Спортувайте умерено и не потискайте емоциите и тревогите си. Бъдете решителни. Отделяйте време за усамотение и освобождаване от стреса.

Чести дефицити и рискови заболявания

Недостиг на ензими, което води до намалено отделяне на стомашна киселина и рак на стомаха;

на витамин Е, което причинява кожни проблеми и сърдечносъдови заболявания;

на някои витамини от група В, което обуславя лоша способност за овладяване на стреса;

дефицит на калций, свързан с умора и проблеми с костната система;

и на желязо, което е предпоставка за развитие на анемия и диабет.

Хранителни препоръки

Избягвайте месо, месни продукти и високомаслени продукти. Допустими са пуешкото и пилешкото месо 2-3 пъти седмично в малки количества и максимум по 4 яйца. Особено полезни за вас са зехтинът и лененото масло, фъстъците, тиквеното семе, елдата и ечемикът. Вие също трябва да избягвате пшеницата и белите брашна.

Яжте големи количества листни зеленчуци, ряпа, моркови, тиква, краставици и лук, както и много плодове. Най-подходящите за вас са кайсии, череши, смокини и сливи. Не се препоръчват банани и цитрусови плодове.

На хората от кръвна група А добре влияят кафето и виното. Избягвайте бира, концентрати и газирани напитки. Полезните за вас билки са лайка, риган, женшен и гинкобилоба.

Кръвна група В

Това е кръвната група на щастливците. Такива хора са се появили преди около 15 хил. години пр. н.е. Заради множеството миграции условно са наречени "чергари“.

Това е малко по-специфична кръвна група и тя е характерна за независимите, свободомислещи, творчески личности.

Препоръки за начина на живот

Следвайте биологичния си режим на сън и бодърстване. Хранете се често, в умерени количества. Намалете захарта. Изберете спорт с по-малко натоварвания. Работете в екип и общувайте само с приятни за вас хора. Намирайте време за творческа дейност и визуализирайте целите си.

Чести дефицити и рискови заболявания

дефицит на магнезий - изразява се в честа умора и депресия;

дефицит на цинк - води до нисък имунитет срещу вируси и инфекции;

на витамини от група В - може да причини стресов дисбаланс, депресия;

недостиг на ензими- причинява храносмилателни проблеми, язва;

на хром- води до инсулинозависим диабет.

Хранителни препоръки

От месните продукти препоръчителни са агнешкото, телешкото и дивеч. Избягвайте свинско и пилешко месо. Най-полезните морски храни са сьомга, хек и пъстърва, като не се препоръчват калмари и раци. С изключение на синьото сирене и рокфора всички останали млечни продукти, както и яйца могат свободно да се консумират.

От бобовите и зърнените култури най-полезни за тази кръвна група са ориза, просото и овеса. Да се избягват ръж, пшеница, леща и нахут.

Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове, като най-добрите за вас са зеле, патладжан, пипер, краставици, картофи, банани, грозде, ананас и сливи. Избягвайте домати, царевица, кокосови орех и нар.

Можете да пиете разнообразни напитки, но избягвайте газираните и концентратите. Подходящите за вас билки са зелен чай, магданоз, бъз, лецитин, гинко билоба и гъбите Рейши и Шейтаке.

Кръвна група АВ

Това е най-младата кръвната група, възникнала преди около 2000 години, след придвижване и смесване на хора от кръвни групи А и В. Хората от тази кръвна група са консуматори на смесена храна. Те са интуитивни, дружелюбни, емоционални и страстни.

Препоръки за начина на живот

Планирайте ежедневието си. Разнообразете работния си ден с физическа активност. Изберете своя собствен спорт, хоби, занимание. Храненето често и на малки порции ще подобри храносмилането ви, като закуската при вас е кралицата на храненията.

Работете в дружелюбна обстановка и избягвайте конкуренцията. Давайте си малки награди, когато постигате целите си. Даряването на кръв ще обнови кръвните ви клетки и ще увеличи имунните ви сили.

Чести дефицити и рискови заболявания

дефицит на витамин С, характеризиращ се с ниско ниво на стомашни киселини;

недостатъчно антиоксиданти като селен, цинк, хром - води до дегенерация на клетките, кисти, ракови образувания;

дефицит на магнезий, който води диабет и сърдечно-съдови заболявания;

дефицит на витамин D - чест причинител на aвтоимунни заболявания;

дефицит на ензими и пробиотици, който причинява алергии.

Хранителни препоръки

Препоръчителните за вас меса са агнешкото, заешкото и пуешкото. Избягвайте останалите. Рибните продукти, които се препоръчва да консумирате са бяла риба, щука, сардина, пъстърва и шаран. Избягвайте октопод и раци.

Можете свободно да консумирате повечето млечни продукти, като избягвайте високомаслените. Консумирайте до 4 яйца на седмица. От растителните масла избягвайте слънчогледово, сусамено и царевично, като замените със зехтин, фъстъчено и ленено масло. Яжте повече зърнени храни, най-полезните са бял и черен боб, просо, ориз, овес. Избягвайте пшеницата, царевица, елда.

Консумирайте големи количества зеленчуци и плодове. Най-препоръчителни са листните зеленчуци, чесън и карфиол, а от плодовете смокини, киви, череши, ананас и лимони. Онези, които трябва да избягвате са домати, маслини, портокали и нар. Кафето, чая, виното и бирата можете да приемате свободно, ограничете концентратите и газираните напитки. Подходящите за вас билки са зелен чай, чесън, бъз, джинджифил.

Вижте още:

Установиха коя кръвна група е най-малко податлива на рак


Още по темата: общо новини по темата: 1614
18.06.2021 »
21.05.2021 »
19.03.2021 »
21.02.2021 »
28.01.2021 »
17.09.2020 »
предишна страница [ 1/269 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (887) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (545) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1495) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: