ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Археолози откриха 49 амулета в древноегипетската мумия на "златното момче"
Автор: Рени Томович 17:14 / 25.01.2023Коментари (0)2134
© Frontiers in Medicine
Египетски археолози за първи път осветиха мумията на "златното момче", намерена в началото на 20-ти век, с помощта на компютърен томограф, което им помогна да открият вътре в нея 49 амулети, изработени от различни скъпоценни материали. Констатациите на учените са публикувани в списанието Frontiers in Medicine.

"Нашият анализ показа, че тялото на мумията е украсено с 49 амулета наведнъж, които са елегантно подредени в три реда вътре в погребалния саван, както и вътре в тялото на погребания млад мъж. Много от тези амулети са направени от злато , фаянс и различни скъпоценни камъни. Тези амулети трябваше да защитават собственика си и да дават сила на тялото му в отвъдния живот", каза Сахар Салим, професор в университета в Кайро (Египет), цитиран от пресслужбата на списанието.

Мумията на "златното момче" е открита през 1916 г. в едно от древните египетски гробища, датиращо от края на епохата на Птолемеите в историята на Египет. Възрастта й е около 2-2,3 хиляди години, което прави тази находка на археолозите една от последните древноегипетски мумии от древната епоха, която е изготвена в съответствие с основните правила и религиозни обреди на древните египтяни. В началото на 20 век не е открита, в резултат на което мумията се съхранява в оригиналния си вид в Египетския музей в Кайро и до днес. Професор Салим и нейните колеги се възползваха от това, като активно използваха методите на компютърна томография, за да изследват съдържанието на мумиите и да разкрият историята на живота на хората, погребани по този начин.

Уникална мумия от епохата на Птолемеите

Както се оказало, вътре в мумията имало тяло на тийнейджър на възраст 14-15 години, починал от ненасилствена смърт. Той беше един от представителите на благородството от епохата на Птолемеите, както се вижда от доброто състояние на зъбите на младия мъж, липсата на фрактури на костите и други наранявания, свързани с тежък физически труд, както и богатата украса на неговия ковчег и самата мумия.

По-специално, 49 амулета, изработени от злато, различни полускъпоценни камъни, фаянс и глина са открити вътре в плащеницата на мумията, както и в тялото на самия млад мъж. Учените успяха да идентифицират много от най-важните символи на древната египетска вяра върху изображенията от томографите, включително "окото на Хор", "възела на Изида", както и амулет под формата на бръмбар скарабей който замени сърцето на починалия.

Според вярванията на древните египтяни всички тези артефакти, според учените, са защитавали тялото на починалия и неговия дух по време на пътуването му до отвъдното, а също така са му давали сила и са му помагали да преодолее изпитанията на боговете на път към древния египетски рай. Според професор Салим и нейните колеги наличието на голям брой скъпоценни амулети, както и цялостното високо качество на работата на мумията, показва, че древните египтяни са ценели високо децата си.

Както отбелязват изследователите, те са използвали получените томографски изображения, за да подготвят триизмерни копия на някои от амулетите, скрити в савана на мумията. Скоро те ще бъдат изложени заедно с мумията на "златното момче" в централния павилион на Египетския музей в Кайро.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: