ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Алианс Франсез чества 20-годишен юбилей
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:16 / 10.06.2011Коментари (0)1268
©
Тези три важни събития ще се случат на 23 юни от 19,30 часа в зала "Пловдив" на Новотел Пловдив в присъствието на Министъра на Външните работи на Република България г-н Николай Младенов и Н.П. г-н Филип Отие - Посланик на Република Франция у нас, както и на много други официални гости.

Няма по подходяща дата и повод от този 20-годишен юбилей, когато директорът на Алианс Франсез, г-жа Теофана Брадинска, да всъпи във функциите си на Почетен консул на Република Франция в Пловдив. По този повод тук пристигат и ръководители от цялата европейска мрежа на Френските Алианси. За да уважат церемонията, тук ще присъстват и някои от предишните Генерални представители на Алианс Франсез Париж за България като първият директор, възстановил мрежата на Френските алианси у нас, г-н Жан - Никола Люфиол, г-н Бернар Руо, основател на фестивала "Златен ключ" и Кавалер на Ордена на академичните палми. 

Международният фестивал за франкофонска песен "Clef d'Or"- 2011 е отново под почетния патронаж на българския министър на външните работи г-н Николай Младенов и на Н.П. Филип Отие, Посланик на Реп. Франция в България. В рамките на три дни - 23, 24, и 25 юни, ще станем свидетели на един невероятен музикален спектакъл, много изненади, приятни емоции заедно с изпълнителите от държави от Европа и Азия, любители и професионалисти. Към досегашните традиционни, чужди участници, за първи път тази година, се присъединява и лауреатът на фестивала от град Острава, Чехия.
Както на всеки рожден ден се правят подаръци, така и нашите колеги от чужбина също са се приготвили.

Рециталът на известната професионална изпълнителка Александра Фитс, която е с румънски корени, получила първа награда през 2007 година лично от ръцете на Жорж Мустаки, ще бъде подаракът от нашите партньори Алианс Франсез Брашов.
Както на всеки рожден ден, тук също ще има и голяма торта, истинско произведение на изкуството, и предизвикателство за нашия дългогодишен партньор Сладкарница "Скалата".
Втората вечер, 24 юни, петък, отново от 19,30 часа, пак в зала "Пловдив" на Новотел Пловдив е финалът на националния конкурс, в който ще вземат участие българските изпълнители, като публиката ще може да гласува за своя фаворит. Тази година те са 12 на брой, като от Пловдив са трима, а останалите идват от различни градове на страната.
Гала-вечерта е на 24 юни, събота, от 19,30 часа в зала "Пловдив", Новотел Пловдив, когато ще е официалното връчване на наградите и изпълнение на лауреатите и чуждестранните участници. Тази година чуждото участие се отбелязва с едно друго забележително участие на холандския изпълнител Гуидо Ван Де Мийнт, лауреат на фестивала в Амстердам от 2008 година. Той се придружава от г-жа Франсез Граманд - Ван Пантелеон, Баронеса Ван Ек.
По традиция ще бъдат раздадени 3 награди: участие на фестивал в Европа; златна гривна, авторска изработка на майстора-бижутер Тодор Кузмов, и награда на публиката, която ще даде възможност на отличения да участва на фестивал в Азия.

Тази година организаторите са предвидили за чуждите гости разнообразна съпътстваща програма. Ще има ателиета за български народни танци, за да може всеки наш гост да научи стъпките на един от най-красивите български танци "Ръченица" и да отнесе със себе си късче от нашето духовно културно наследство. Алианс Франсез, носител на френския дух предлага и ателиета с опция "Салонни танци", където желаещите ще могат да упражнят вечните стъпки на танго, валс, румба, самба, фокстрот и джайв.

Тези събития изцяло се вписват в междукултурния диалог, тъй като сам по себе си фестивалът "Clef d'Or" е своеобразен кръстопът на различни култури от Европа и Азия. Всеки един от участниците носи своята собствена културна идентичност, която се преплита с българския дух и културно-историческо наследство. Амбицията на екипа на Алианс Франсез Пловдив, ръководен от г-жа Теофана Брадинска, както и на доброволците от ОМГ "Акад. Кирил Попов", е да се създаде идеалната организация, като в рамките на 4 дни гостите и участниците да могат да се докоснат чрез френския език и до магията на българската култура, а всеки отпътувал доволен гост на нашия град е най-добрият посланик на страната ни по света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1532) 16%
Спас Гърневски (1335) 14%
Д-р Иван Чомаков (909) 10%
Славчо Атанасов (2458) 26%
Иван Тотев (2431) 26%
Здравко Димитров (826) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: