ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
5 причини за проблеми при забременяването
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:00 / 29.06.2021Коментари (0)5299
©
В последните години все повече двойки изпитват трудности по пътя към успешното зачеване. Причините за неуспеха могат да са много и различни, и да се крият както в жената, така и в мъжа. Често проблемът се крие в нетърпението на двойката бързо да се сдобие със своя рожба. Успешното зачеване обаче невинаги е лесен и бърз процес. Напротив! Истината е, че около 80% от двойките по света се радват на успех едва след шест месеца активни опити.

Дори при по-младите двойки на възраст под 35 години, без установени проблеми, шансовете за забременяване на всеки цикъл са между 25 и 30%. А ето и кои са петте основни причини, които възпрепятстват опитите за зачеване на останалите двойки.

Яйчников резерв

Понятието яйчников резерв е термин, който специалистите използват за определяне способостта на яйчника да осигури годни за оплождане яйцеклетки. Зад него, на практика се крие количеството яйцеклетки в женското тяло, към момента на тяхното изследване. Колкото по-голямо е то, съответно толкова по-големи са шансовете за скорошно зачеване.

Тъй като, за разлика от мъжете, жената се ражда с определен брой яйцеклетки, които с всеки изминал цикъл намаляват и не се регенерират при следващия такъв, яйчниковият резерв е един един от основните фактори за успешно зачеване. Възрастта е основният фактор, който влияе върху намаляването на яйчниковия резерв. Затова и с нейното напредване правопропорционално намаляват и шансовете за зачеване. Обратно на това, шансовете за възникване на спонтанен аборт пък, се повишават.

Постепенното намаляване на яйчниковия резерв неизбежно води и до неговото пълно изчерпване. То е генетично предопределено, но обикновено настъпва около 40-годишна възраст. Тогава броят на яйцеклетките започва да намалява все по-бързо, докато достигне до нула.

Това разбира се, в никакъв случай не означава, че забременяването след 40-годишна възраст е невъзможно. С напредването на медицината все повече жени се радват на своята рожба именно тогава.

Състоянието на своя яйчников резерв към момента, можете да разберете чрез изследване на Антимюлеровия хормон – единственият му пряк измерител. Когато стойността му е прекалено ниска , това е потенциален знак за изчерпване на яйчниковия резерв и намаляване шансовете за естествено зачеване.

Хормонален дисбаланс в женското тяло

При много двойки, хормоналният дисбаланс при жената се оказва основна спънка по пътя към успешното зачеване. В женското тяло присъстват редица хормони, които променят своите нива в различните фази на месечния цикъл. Отговорни за производството на основните женски полови хормони са яйчниците. Тяхното неправилно функциониране дава отражение върху хормоналния дисбаланс и редовността на месечния цикъл.

Когато всички тези хормони се произвеждат в правилно съотношение, месечният цикъл и съответно овулацията са редовни, а шансовете за зачеване са високи. Когато обаче, нивата на един или няколко от основните полови хормони са извън своята норма, много процеси в женското тяло не протичат правилно. Това влияе върху редовността на месечния цикъл и съответно върху шансовете за успех.

Най-често срещаната причина за хормонален дисбаланс в женското тяло е Синдромът на поликистозните яйчници. Причината за появата на това състояние е прекомерното производство на мъжкия полов хормон тестостерон. В резултат на това, се понижава здравословното съотношение между нивата на фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормони. Възможна е и появата на инсулинова резистентност. В следствие на всички тези фактори, настъпването на овулацията става невъзможно.

Освен Синдромът на поликистозните яйчници съществуват и други фактори, които влияят върху хормоналния дисбаланс в женското тяло. Един от тях е възрастта на жената, високите нива на ежедневен стрес, някои заболявания и др.

Инсулинова резистентност

Както вече споменахме, инсулиновата резистентност може да бъде следствие от Синдромът на поликистозните яйчници. Той обаче не е единствената причина за възникването на състоянието. Генетичната предразположеност и наднорменото тегло са сред основните фактори за появата на инсулинова резистентност.

Какво на практика е инсулиновата резистентност? Най-просто казано, тя представлява състояние на силно влошена инсулинова чувствителност – факторът, който помага на тялото да разбере от какво количество инсулин се нуждае, за да се справи с усвояването на глюкозата.

Една от вредите, до които води инсулиновата резистентност е нарушаването на хормоналния баланс в женското тяло. Това съвсем не бива да Ви учудва, тъй като инсулинът е хормон. Инсулиновата резистентност представлява състояние, в което този хормон се произвежда от тялото в големи количества, макар и то да има силно намалена чувствителност към секрецията му.

Завишените количества инсулин в женското тяло при състояние на инсулинова резистентност оказват негативно влияние върху ефективността на яйчниците и правилното производство на основните полови хормони. В резултат, организмът потиска появата на овулация и шансовете за зачеване драстично намаляват.

Оксидативен стрес при мъжа и жената

Оксидативният стрес е състояние, което се характеризира с нарушен баланс между съществуващите в тялото реактивни свободни радикали и способността му да им противодейства. Неутрализирането на вредното им въздействие се случва посредством антиоксиданти.

При мъжа, наличието на оксидативен стрес е сигурен знак за повишено количество на токсини в организма. За разлика от тях, жените са по-малко податливи на оксидативен стрес, заради по-ниското ниво на произведените в женското тяло свободни радикали.

Свободните радикали представляват атоми, групи от атоми или молекули, които се образуват в резултат от естествения процес на метаболизма, при който се извършва обмен на вещества. Когато процесите протичат по естествен и здравословен начин, свободните радикали помагат на тялото в борбата му срещу вредните патогени. Когато обаче оксидативният стрес засегне организма, броят на свободните радикали в тялото многократно се увеличава. Така засяга по един или друг начин нашето здраве.

Оксидативният стрес при мъжа е често срещана причина за проблеми със забременяването. Това е така, тъй като семенната течност, която е богата на полиненаситени мастни киселини, е особено уязвима, що се отнася до действието на оксидативния стрес. В резултат, се нарушава качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност.

При жените, оксидативният стрес може да доведе до неуспех при извършването на някой от познатите методи за асистирана репродукция. При жени, страдащи от ендометриоза пък, е установено, че оксидативният стрес се засилва от заболяването и нивата на свободни радикали в перитонеума, намиращ се в коремната кухина.

Също така, оксидативният стрес би могъл да е причина за неизяснен стерилитет при някои двойки. Тъй като свободните радикали участват и в процеса на узряване и разпукване на фоликула, прекомерното им количество, би могло да доведе до увреждане на фоликула, преди той да освободи яйцеклетката.

Мъжки фактор

На последно място, бихме искали да откроим значението на мъжкия фактор в хода на опитите за зачеване. Много често той е подценяван и причината за неуспех се търси основно у жената. Все повече изследвания обаче доказват, че мъжкото репродуктивно здраве се оказва водещ фактор за проблеми със забременяването.

Състоянията, водещи до мъжко безплодие са различни, а симптоматика много често липсва. Затова редовните профилактични прегледи са от изключително значение. Най-често срещаните състояния на мъжко безплодие са:

Тератозооспермия – нарушена морфология на сперматозоидите,

Олигозооспермия – намален брой сперматозоиди,

Астенозооспермия – нисък брой подвижни сперматозоиди,

Азооспермия – пълна липса на сперматозоиди,

Варикоцеле – разширени вени на тестисите.

За щастие, повечето състояния, влияещи върху мъжкото репродуктивно здраве, са лечими и обратими. Сперматозоидите, за разлика от женските полови клетки, се възобновяват и образуват наново. Въпреки това, както и при жените, с напредването на възрастта процеса по образуване на мъжките полови клетки постепенно намалява и в даден момент – прекъсва.

Начинът на живот, правилното хранене и редовната физическа активност могат значително да подобрят репродуктивните способности както при мъжа, така и при жената. Затова ви съветваме да намалите нивата на ежедневния стрес, да се откажете от вредните навици и да се храните здравословно. Въпреки забързаното ежедневие, е добре да се постараете да обръщате малко повече внимание на своето здраве. Освен, че ще повишите цялостното си благосъстояние, това със сигурност ще повиши и шансовете ви за успешно зачеване.

Източник на информация: https://fertilaid.bg
Рекламна публикация
РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (886) 16%
Спас Гърневски (795) 14%
Д-р Иван Чомаков (544) 10%
Славчо Атанасов (1455) 26%
Иван Тотев (1492) 26%
Здравко Димитров (487) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: