ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
20 интересни факта за ключарството
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:36 / 25.03.2020Коментари (1)3818
©
Ако се замислите, ключарите и ключарският занаят винаги са били важни. Още от най-древни времена хората са търсели начини да си защитят собствеността и имуществото си. Не е тайна, че има много загадки и неясноти около ловките похвати на професионалните ключари, сякаш са магьосници. Вярвате или не, сред магьосниците е имало и бивши ключари. Четете по-надолу няколко интересни факти за ключарите и как се е развил техният занаят до днес.

Сигурността отдавна е проблем

Ключарската индустрия е от хиляди години. Първите брави, които знаем са от египетска култура, преди около 4000 години. Най-старите брави с ключове са направени през 704 г. пр.н.е. Най-много се е развил занаята обаче по време на римската култура. През това време римляните правели брави от желязо и бронз. Често създавали ключове за дръжки с невероятни детайлни и дизайнерски модели. Колкото по-сложна била бравата, толкова по-заможно е било семейството. Ключалката и ключовете също са били знак за богатство.

Умението за създаване на ключалки комбинира множество умения

Може би смятате, че работата на ключаря е проста и изглежда доста лесна. Наистина, те успяват да отворят една брава за секунди, но това е заради придобития им опит,  а не защото е лесна задача. Всъщност ключарите притежават умения в различни важни отрасли, като машиностроенето, дърводелството, железарията и др. Много често им се случва да трябва да прилагат всичко, което знаят, за да се справят с някоя стара брава.

Отключването е ключов компонент на индустрията

Разбиването или отключването на ключалки по филмите изглежда атрактивно и лесно. Ключарите наистина трябва да са способни да разбият ключалка, защото много хора изпадат в ситуация да се заключат в някое помещение и да не могат да излязат или извън колата си или апартамента си. Това обаче не означава, че ако покажете една врата на ключар и го помолите да я отвори, той няма да провери, дали вие сте собственик на имота.

Хари Худини е бил ключар

Известният илюзионист Хари Худини е работил като ключар години наред. Изучил е занаята и се е специфицирал в отключването на всякакви ключалки. Дори си е предоставял услугите безплатно, когато някой се е нуждаел от помощ. Неслучайно един от основните му сценични номера е свързан с отключване.

Не всички ключари имат еднакви умения

Погрешно е схващането, че можете да се обадите на всеки ключар и да получите същия тип и качество на обслужване. По-скоро това, което ще откриете е, че повечето ключари предоставят много специфичен фокус за услугите. Това показва, че ключарите не винаги са обучени и имат опит във всички области. Нужно е, когато избирате ключар, да подберете такъв, който ще ви е от полза за вашия вид заключване.

По-добре е да изчакате до сутринта, за да се обадите на ключар

Ключарите ценят времето си, както всеки един човек, който предлага вид услуга. В Пловдив има достатъчно денонощни ключари, така че ако нещо се случи посред нощ и нямате друг изход можете да позвъните. Ако обаче проблемът не е спешен и може да изчака до сутринта, тогава не си оскъпявайте излишно услугата. Това е така, защото повечето ключари ще таксуват значителна сума за аварийните или извънработните часове. Това е същото, както при всяка друга индустрия, например водопроводчик или електротехник.

Ключарите имат прозрачни цени

Нещо, което ще забележите, когато се обадите на ключар за помощ, е че те са много запалени по работата си. А всеки, който си обича занаята си оценява и труда. Почти всички ключари имат точен ценоразпис и ще ви го дадат предварително. Ако намерите ключар, който работи на много ниски цени, това трябва да ви е ясен сигнал, че има нещо нередно.

Ключарската индустрия расте и то бързо

Ключарската индустрия не е старомодна индустрия с малко клиенти, които се нуждаят от нея. Всеки ден има хора, които се нуждаят от ключар, а самата индустрия непрестанно се подобрява, заради новите технологии и дигитализацията, която малко по малко навлиза и в апартаментите и къщите ни.

Кой е Уолтър Шладж?

Купувайки нова брава, неминуемо ще се натъкнете на името Шладж. Това е едно от най-известните и уважавани имена в бранша. Но повечето хора не знаят историята зад него. Уолтър Шладж е основател на компанията Шладж. Той създава първия тип цилиндрична ключалка Тя служи за вид заключване, което и до днес се смята за добра опция. Компанията е на пазара и до днес.

Ключарите се движат към биометрията

Мислите ли, че всички онези случаи във филмите, в които звездата е сканирала окото си, за да получи достъп до сграда или стая, са далеч в бъдещето? Помислете отново. Биометрията - включително пръстовото отключване, вече е в телефоните ни, не е много далеч да стане и навсякъде другаде. Дори вече има ключалки, които се правят с такава технология и се отключват с пръстов отпечатък. За съжаление, цената им все още е доста висока.

Добрите ключари могат да дубликират почти всеки ключ

Ключарите могат да направят копие на всеки ключ, макар на някои ключове да е написано "Да не се дубликира“. Това е предназначено  за ключарите, макар клиентът да иска копие от този ключ, то не трябва да се прави такова и е нужно собственикът да се свърже с фирмата производител.  Компаниите целят да се смени ключалката, ако ключа се загуби, за по-висока сигурност. Заради това и на резервните ключове често пише, че не трябва да им се правят копия.

Комбинираното заключване е от 1857 г.

Представете си шкафчето ви във фитнеса или заключването на един банков сейф - това е комбинирано заключване и го използваме от 1857 г. Това е и едно от най-важните открития на този занаят през 18 век.

Само ключар може да монтира езика на бравата

Езиците са най-сложната част в една брава - отговарят за сигурността. Почти всички входни врати имат езици. Езикът и болтовете изискват известно ниво на опит, за да могат да се наместят правилно.

В САЩ почти е нямало ключалки

Хората, живеещи в колониална Америка са нямали брави на вратите си. Бравите били скъпи и трудни за правене. Заради това обикновените хора не си заключвали вратите, а ценните вещи в кутии - малките ключалки били по-евтини.

Надеждни ключари никога не пазят копия от нечии ключове

Дори и да помолите ключаря да запази копие от вашите ключове, за всеки случай, той ще ви откаже. Основната причина е, че това не е безопасно.

Източник: Ferismith.bg - ключар в Пловдив







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.03.2020 г.
0
 
 
"Представете си шкафчето ви във фитнеса или заключването на един банков сейф - това е комбинирано заключване и го използваме от 1857 г. Това е и едно от най-важните открития на този занаят през 18 век." 1857 г. е през 19-ти век :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1547) 16%
Спас Гърневски (1343) 14%
Д-р Иван Чомаков (918) 10%
Славчо Атанасов (2487) 26%
Иван Тотев (2459) 26%
Здравко Димитров (835) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: