ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
За Ботев да говорим нормално. И да захвърлят венците
Автор: Любомир Минчев 14:33 / 02.06.2018Коментари (2)10902
©
На 6 януари и 2 юни казваме по нещо за Ботев. Обикновено  едно и също. Така правим и за Левски. А е хубаво в тези дни на почит и признание да мълчим и само да сложим по едно цвете. Нищо повече. Само че ние искаме да приказваме.

А на словата на тези дати са съвсем нормални и очаквани – с патос и чувство, като за национален герой. Но така се получава, че с подобни слова – каквито хората очакват, неглижираме героите си. С годините сме ги превърнали в портрети, които висят по кабинетите.

 Как, всъщност, трябва да се говори за Ботев?

Така се е случило, че към Ботев са посягали анархисти, комунисти, либерали и народнолиберали, демократи и радикалдемократи, републиканци и монархисти, националисти, фашисти. Всички припознават Ботев като свой идеологически баща.

Защото това е Ботев. Той няма съдбата на Левски да бъде общ, на всички. Битката е била за Ботев – чий да бъде. Общото между двамата е, че сме ги убили. Единият с въже на шията, а другият с куршум – в челото, в сърцето или гърба.

В определението "националист“, "национал“ нямало нищо лошо, както и в "социалист“. Цялата мръсотия идвала от тирето между тях.  С подобни спекулации Ботев беше краден и използван. На един му е нужен само поетът, на друг – публицистът. На един му е нужно словото, на друг – единствено делото.

През 1929 г. вестник "Български фашист“ обявява, че Христо Ботев е "предтеча на българския фашизъм“, защото "той пръв възвести и умре за неговите принципи: международна солидарност и общочовешко благоденствие чрез национална свобода и национален възход, свобода и възход чрез дълг, меч,себежертване за националното благо, труд, социална правда и народно добруване.“

"Символ – верую на българската комуна“ го превръща в знаме на комунистите, макар че авторството на Ботев  върху този текст е оспорен.

"Гордо знаме ни е Ботев,

пръв учител Димитров“

Четяхме, че: "Ботевото "Символ-верую на българската комуна" става оня потребен, насъщен мост между българското националноосвободително движение и наследниците на великото народно дело – българските революционери марксисти."

Комунистите му сложиха едно тире и Ботев стана мост. Откраднаха го от фашистите. Каква съдба! Каква мръсотия!

А Ботев е нанавиждал подобни онанисти.  "Сифилис и онанизъм се разпространяват в нашия обществен живот – онанизъм  в науката и мисълта, онанизъм в литературата и журналистиката, сифилис и онанизъм в мозъците  на нашите цивилизатори  и водители народни“, пише Ботев в "Независимост“ през 1872 година.

Пише и за руската "любов“ към българите в  руската част на Бесарабия – руснаците ги колят и изнасилват, както и турчин не го е правил, три години преди да ни "освободят“.

Но на 6 януари и 2 юни сме решили, че не е редно да говорим по този начин. Страхуваме се, че много от поклониците ще захвърлят венците и ще си тръгнат. Голяма работа!  Но те са достатъчно страхливи за  подобно действие . Първо ще си сложат венеца и тогава ще си тръгнат. За да сме сигурни, че комунистите го имат за свой човек, фашистите също, демократите също, анархистите също. 

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ponko
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: