ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Ще стане ли жертва Европейската прокуратура у нас на интереси като тези, които ликвидираха спецправосъдието ни?
Автор: Георги Кирилов 08:47 / 06.03.2023Коментари (1)2917
©
Нещо се случва с Европейската прокуратура у нас. Някой слага прът в колелата й, подобно на българската. След година и половина работа трима от назначените до момента девет делегирани прокурори са напуснали. А още миналата година по искане на Лаура Кьовеши прокурорите от България под нейно ръководство трябваше да са 15.

Сега няма кандидати за постовете. Масово напускат и служители с дългогодишен опит и умения, отказвайки се от възможно най-високите възнаграждения. Обезлюдяването на българския офис съвпадна с годишния отчет за работата на Европейската прокуратура. Според статистиката в момента тя води 143 разследвания (16 от тях за корупция и 3 за пране на пари) за нанесени щети на европейската хазна за почти половин милион евро.

От създаването си е приключила окончателно само едно дело с условна присъда след признаване на вина. За едни това е лош атестат, за други е спорно, но едно е безспорно – резултатите са крайно незадоволителни. Но понеже е "европейско“, а не "българско“, критиките са по-малко. Пък и всяко начало е трудно.

Обект на разследване от европейската прокуратура са престъпленията на т.нар. "бели якички“ – изобретателни, добре прикрити, изискващи анализ на огромен обем документация, тежки експертизи, разнищване на иновативни измамни схеми. Изисква се време, често в продължение на месеци, да се събират доказателства за повдигане на обвинения. Изисква се и капацитет, наред с осигуряване на нормални условия за работа.

Последното го има – каквото е зависило от нашите власти, както и от българската прокуратура, то е предоставено. Големият проблем в случая не е толкова в това, че едва едно дело е приключено с осъдителна присъда, а в това, че едва шестима делегирани прокурори трябва да работят по 143 тежки разследвания. И то, разбира се, ако не напусне още някой. Радушното посрещане на Европейската прокуратура като "освободителка на България от корупцията“ се оказа наивна мечта и самозаблуда, дори залъгалка, развявана удобно (дори умишлено) от някои политици.

Какво друго е Европейската прокуратура, ако не Специализирана прокуратура за разследване на измами и злоупотреби с европейски средства? Пазач на общоевропейските пари, част от които са предоставени за развитието на България съгласно общите договорености. Някой ще възрази – нелепо е да се правят сравнения на Европейската прокуратура или на неин клон в конкретна държава, с която и да е национална Специализирана прокуратура, в т.ч. с вече закритата у нас. Но е безспорно, че общи се явяват много от принципите и методите в работа им.

Факт е, че български спецпрокурори доскоро работеха и по дела за измами и злоупотреби с европейски средства. Е, значи българските спецпрокурори не са били толкова лоши, колкото ни внушаваха. След като дори европрокуратурата трудно се справя с "високите етажи на властта“. Важното беше да се внушава, че спецправосъдието е провал, за да бъде ликвидирано. Правеха го същите тези, които днес хвалят Европейската прокуратура, при далеч по-скромни резултати. Но не смеят да го признаят, още по-малко да вдигнат юмрук срещу румънката Лаура Кьовеши. Няма да е политкоректно, нали?

Дано причината за проблемите на Европрокуратурата у нас, не се корени в побългаряването на всичко, дошло отвън, в неспирните и ожесточени опити на определени бизнес кръгове и техните политически остриета или да овладеят всичко, или поне да имат свои хора навсякъде. Съмнения за това подхранва изборът на българския представител на Европейската прокуратура в Люксембург.

Теодора Георгиева бе изпратена в централата, въпреки че не бе класирана първа на проведения за поста конкурс. Стана известно и още нещо, че е близка до определени бизнес среди и партията "Продължаваме промяната“ – същата, която открито обяви, че залага на философията "наши хора в прокуратурата“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 06.03.2023 г.
+1
 
 
Каква смешна статия! Или по-скоро жалка. Жалка смешка!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: