ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Позор за владиката Николай! Охули велик българин – двигател на Съединението
Автор: Любомир Минчев 16:03 / 06.09.2021Коментари (15)14753
В двора на катедрален храм "Успение Богородично“ беше открит паметник на Гаврил Кръстевич, губернатор на Източна Румелия по време на Съединението. Изненадващо митрополит Николай охули Захарий Стоянов – двигател на българското Съединение.

"Неговите заслуги за Съединението и за България са много големи. И все пак в периода 1884 - 1885 година като публицист в Пловдив той е излял тонове мастило, за да ругае, обижда и подиграва областния управител Гаврил Кръстевич във вестниците. Това днес се нарича реч на омразата! Захарий Стоянов ни е оставил едни от най-добрите образци в жанра "политическа реч на омразата", който жанр и днес е обхванал българския политически живот и заразява цялото наше общество.

Благодарени на вестникарските писания на Захарий Стоянов на 6 септември 1885 година Гаврил Кръстевич е бил унизително разкарван и осмиван по улиците на този град и накрая е бил изгонен от него като псе. От днес цветя ще може да получава и Гаврил Кръстевич - така е редно и справедливо", каза владиката Николай.

Да, редно е да получава цветя и Кръстевич, но за какво по-точно? Кръстевич е доверено и лоялно лице на султанската власт. И така успява да спаси от заточение знаменития водач на борбата ни за църковна независимост Иларион Макариополски.

Гаврил Кръстевич има огромна заслуга за султанския ферман от 28 февруари 1870 година, с който се учредява и признава от османското правителство независимата българска църква. Неговата правна грамотност, познаването на църковната и политическата история на Балканите и влиянието, с което е разполагал по високите етажи на властта в Цариград, са достатъчни за издаването на прочутия ферман на Абдул Азис, в чието написване и той самият взема дейно участие. Нещо повече – Кръстевич е душата на Народния църковен събор (23 февруари – 24 юли 1871 година), който начертава основните правила и начала за нормалното функциониране на независимата ни църква.

Затова са разбираеми пристрастията на митрополит Николай към Кръстевич. Да, Кръстевич е убеден патриот, но работи за просперитета на Османската империя. Това положение го противопоставя на Захарий Стоянов, който издава вестник "Борба" и публикува там политическия си очерк "Трябва ли да съществува Румелия?" С превъзходния си публицистичен стил и икономически данни авторът доказва, че румелийската форма на управление задържа развитието на областта. Той се обръща към Европа и убеждава, че тя е длъжна да приеме и признае обединението на България.

Това, което се случва около Съединението и цялата дейност на Захарий Стоянов, са непонятни неща за губернатора Кръстевич. Той е трябвало съвестно и в рамките на закона да изпълнява функциите си на висш турски представител, докато революцията на 6 септември 1885 година не го изхвърля не само от пловдивския конак, но и от голямата политика. Този път завинаги. Заслугата на Кръстевич е, че не предприема нищо на 6 септември и така не се пролива кръв.

И когато брани Кръстевич от Захарий, владиката Николай знае, че "усилията“ на Кръстевич водят до схизмата, обявена от цариградската патриаршия на 16 септември 1872 година. Вторият път катастрофата е пълна, когато е изпратен от официалните турски власти за главен секретар и директор на вътрешните работи при княз Алеко Богориди (1879-1884) и за генерал-губернатор на Източна Румелия (1884-1885).

Изумително е как владиката Николай противопостави двама големи българи и омърси единия за сметка на другия в деня на българското Съединение. Това е нечуван позор - български владика да охули български герой.

Ако се организира хайка за дявола, трябва да го търсите в Пловдивската митрополия. Там дяволът може да бъде приклещен и поруган публично.

А днес, когато Николай  мърсеше с думите си Захарий Стоянов, трябваше да бъде залят с кофа студена вода и да спре този невиждан цинизъм.

Още интересни местни и национални новини и коментари можете да четете на ZaPlovdiv.bg!



Още по темата: общо новини по темата: 234
07.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Русофилството е ,като п***растия. Неосъзнати боклуци с обратна резба ,които си мислят ,че е правилната щото им осигурява кеф. А кефа има цена. Кефа на Кольо го осигурява Гергов ,а русофилството им е в задника. Затова щом имат техни,трябва да има и "врагове". Да оплюеш Захари Стоянов ,заради Кръстевич е висша форма на антиБългарщина и п***растия.
Сподели какво ново....
на 07.09.2021 г.
0
 
 
Така или иначе на религиите са преброени дрните. Българите са фактически в мнозенството си неосъзнати атеисти или агностици.
+2
 
 
От един пе*ал какво да очакваш.Пе*ерастки номера на поп Кольо.
Нищо не пишете - днес в Пловдив, в спортната зала има волейболен мач за суперкупата на България.
на 06.09.2021 г.
+4
 
 
Тоя червен мизерник, навремето Параванов го докара в Пловдив за митрополит, под натиска на Л.Гоцев и Димитър Иванов-Гестапото! Та, до сега!
+3
 
 
Закономерно. Тези, които отровиха Захари Стоянов, днес контролират БПЦ.
+5
 
 
добре че вярата и църквата нямат нищо общо... а пък тоя боклук го бутат за патриарх лека полека..
+5
 
 
Тоя е един жалък мошеник! Никаква владика не е и не може да бъде!!! Срам за църквата! Да говориш глупости по адрес на Захари Стоянов е все едно да плюеш по България!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: