ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Няколко неща, които няма да намерите в Библията
Автор: Неделчо Михайлов 18:00 / 21.05.2020Коментари (3)5880
©
Св. Св. Констанин и Елена всъщност са син и майка.

Още преживе император Константин е наречен Велики. За да го нарекат така, неговите поданици-християни са имали доста сериозни основания.

Той е първия римски император, който спира гоненията, изтезанията и убийствата на християни. През 313 сл. Хр Константин издава едиктът от Милано и християните си отдъхват. Епохата, в която първите вярващи в един-единствен бог са разпъвани на кръст и хвърляни на лъвовете от Нерон вече е в историята. Нещо повече – самият император става ревностен християнин. По негово време е изработен  и "уставът“ на християнската църква. "Указанията“ в какво трябва да вярва истинският вярващ са наречени "Символът на вярата“. Строят се църкви. Ако сте се чудили защо Истанбул се е наричал Константинопол – не се чудете. Градът е кръстен точно на този Константин. Той премества столицата на Римската империя от Рим в този град, построен специално за целта. Всъщност "Истанбул“ е зле произнесено и сдъвкано "Константинопол“…

Любопитното за този бележит християнски светец е, че въпреки цялата си любов, защита и  развитие на християнството, Константин става християнин едва на смъртния си одър…Всъщност той прави Църквата официалната институция на християнството. За добро или зло. Или и за двете…

Библията (βιβλία –книга от  βιβλίον – хартия, свитък на старогръцки) e настолната книга на християнството. Това доказано е най-популярната книга на човечеството. Съществуват пълни преводи на светата книга на 451 езика и частични преводи на още около 2500… Било е време, когато писанието – макар и в различни варианти е било единствения източник на просвещение и информация въобще. Стотици поколения са вярвали в непогрешимостта на библията. Днес, при по-внимателен прочит лесно ще се откриват логически грешки, чисти заемки от легенди и предания, времеви несъответствия, а  според някои и чисти измислици за наивници. В крайна сметка, вярата е вътрешно усещане, което не се нуждае от доказателства. Но все пак… При сериозен преглед на християнските канони ще открием обаче неща, които са широко прокламирани от Църквата, обаче не присъствам в Светата книга.

Ето някои от тях. .

- Никъде не е написано, че Адам и Ева са изяли точно ябълка. Обяснението още в началото е за "плодно дръвче“, "плод“, но никъде не е спомената думата "ябълка“.

- В Библията никъде не се споменава за седемте смъртни гряха. Всичко това е добавено към доктрината на Църквата 600 години след разпъването на Христос. Всъщност основната информация за това идва от "Божествената комедия“ на Данте…

-  В Библията никъде не се споменава за чистилище – "временната спирка на изпитание“ между рая и ада. Това е измишльотина на католиците чак от 13 .

- Исус не е роден нито на 25 декември, нито на 7 на януари. Никъде в Евангелията не се посочва точната дата на раждането му. Всъщност 25 декември е рождена дата на една сюрия предхристòви божества.  Богът на Слънцето - Хор е роден на 25 декември около 3000 г. пр. н. е. от девицата Изида Мери. Древногръцкият Дионис също е черпил на тази дата. Големият конкурент на Христос по време на Римската империя – бог Митра също е роден на тази "божествена“ дата…

Най-важното според мен. Което обръща доста от станалите задължителни християнски обичаи и донякъде смисъла на вярата  :

- В Библията никъде не се кръщават деца. Само възрастни! Самият Исус е кръстен на 30 години.  "Който повярва и се кръсти – той ще бъде спасен." Това променя доста правилата на Църквата, нали… Де факто пеленачетата се кръщават, без да имат право да изразят свободна воля... И без никой да ги пига. Предрешението на религиозната принадлежност е един от "греховете“ на Църквата. Лично мнение на автора, разбира се.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много хубава статия, жалко че рядко религиозни хора изследват своите вярвания. Интересно е и следното за императора от едно издание: "Резултатът от съюза на Константин с епископите била религия с доктрини, които отчасти били християнски и отчасти езически. Това не би могло да е по друг начин, тъй като целта на императора била религиозен плурализъм, а не стремеж към религиозна истина. Той бил преди всичко владетел на езическа империя. Един историк обяснява, че за да угоди и на двете страни, Константин умишлено „избягвал да бъде конкретен в действията и управлението си като цяло“. Константин твърдял, че подкрепя християнството, но същевременно се интересувал и от езически практики. Например той се занимавал с астрология и гадателство, които Библията осъжда. (Второзаконие 18,10–12) На арка в Рим, носеща името му, Константин е изобразен да принася жертви на езически божества. Той продължавал да почита бога на слънцето, като заповядал да поставят образа на божеството върху монети и поощрявал поклонението към него. След време Константин дори позволил в малък град в Умбрия (Италия) да бъде построен храм на него и семейството му, в който назначил жреци." (Цитат от Пробудете се! 2/14 стр. 12–13)
-1
 
 
1.Никой нормален християнин не вярва, че плодът, който са яли Адам и Ева е бил ябълка. 2. Седемте смъртни грехове са измислица на католическата църква, която за жалост няма нищо общо с нашата православна. Всички грехове са смъртни. 3. Чистилището е отново измислица на католиците. Чистилище в пълния смисъл на думата е земята, където е единственото място, на което човек има възможност да се очисти, или респективно омърси повече. 4. Никъде не е писано кога е роден Иисус (пише се с две И-та, изхождаме от най-стария преведен текст от Писанието, където е изписано с две И-та). За празниците е писано с тонове, защо и как е избрана датата, стига да му се чете на човек. 5. Децата се кръщават по усмотрение на родителите, които се “презастраховат” ако се случи нещо с детето. Никой не го ограбва от свободната му воля по-нататък, разбира се и ако реши да е друг по вероизповедание, то кръщенката реално не е никаква пречка. Религия и вяра не могат едно без друго в този контекст и е абсурдно да ги приемаме за отделни неща. Религиозността е порядък на съществуване, тоест определяне към нещо, към дадената вяра. Комичен опит за малка пропаганда, вероятно на протестант.. България е православна от повече от хиляда години (повече от която и да е деноминация или секта на християнството).. просто мнение на автора, не друго.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1516) 16%
Спас Гърневски (1321) 14%
Д-р Иван Чомаков (899) 10%
Славчо Атанасов (2435) 26%
Иван Тотев (2406) 26%
Здравко Димитров (814) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: