ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Игрите на властта! Превратите в българската история
Автор: Неделчо Михайлов 16:34 / 19.05.2020Коментари (1)7202
©
В късната вечер на 18 май 1934 година в дома на улица "Иван Вазов“ в София са се събрали десетина мъже. Работят тихо, предимно писмена работа. От време на време се консултират един с друг полугласно. Около полунощ всички заедно се преместват в централния полицейски участък на столицата. Към 4 часа на 19 май всичко е приключило. Извършен е държавен преврат. Двама - генерал Пенчо Златев и Кимон Георгиев отиват при цар Борис III. В 9 сутринта на 19 май царят подписва всички подготвени от предната вечер укази : ново правителство с лидер Кимон Георгиев, сливане не  министерства, уволнения на политици и офицери…

Това е един от няколкото успешни държавни преврата в българската история. Може би най-коментирания и най-посочвания за пример. В това отношение трудно можем да се мерим с нашите съседи Турция и Гърция. Само за последните 60 години в Турция има 4 опита за държавен преврат, а за  Гърция е достатъчно да споменем за хунтата на "черните полковници“.  Къде сме ние? Колко опити за държавни преврати е имало в историята ни?

Какво точно е държавен преврат?

Това, което отличава революцията от преврата е природата на участниците в двете събития. Революцията се извършва от по-широки слоеве, обикновено извън предишното управление. Превратът, обратно на това се извършва от по-тесен кръг участници, свързани със свалената власт, но недоволни от нея. Както революцията, така и превратът по същество винаги са в разрез с действащите закони. Цели техническо, а в доста случаи и физическо отстраняване на представителите на предната власт. Много учени смятат преврата за успешен, когато узурпаторите завземат и държат власт поне седем дни. Понякога границите между революция и преврат се размиват или променят идеологически. Такъв е случаят със смяната на властта на 9.IX 1944 година в България. Доскоро официалната теза беше, че това е "народнодемократична революция“, а в същината си това е държавен преврат съчетан с чуждестранна окупация. Ще се спра и това събитие. Ще спомена само по сериозните опити за държавен преврат. Опитите в България започват още в Първата българска държава.

Бунтът на боилите от 52-на болярски рода. Чист опит за преврат.

Неуспешен. След приемането на християнството аристокрацията тръгва да сваля властта на Борис I  и да връща старата религия. Номерът не минава. Борис ги наказва със смърт. Християнството взима първите се жертви и е живо и до днес.

Преврат на княз Александър I Батенберг (1881)

Успешен. В дъното на преврата стои княза, подкрепян от Руската империя. Причината е малките права, които му дава Търновската конституция. Следствие на преврата тя е временно отменена до 1883 година, когато са възстановени и изборите.

Преврат и контрапреврат (1886)

1.Превратът : Успешен. Насочен срещу Батенберг. Организатори са висши военни от министерството на войната. В заговора участва и руският военен аташе в България. Батенберг е принуден да подпише  абдикация. Изведен е от България.

2. Контрапревратът. Успешен. Извършен само два по-късно, на 10 август, благодарение на волята на Стефан Стамболов. Батенберг се завръща, но управлява още само 9 дни. Русия не го ще. Отново абдикира, този път окончателно. Съдбата  и Русия дават шанса на Фердинанд да влезе в българската и световната история…

Деветоюнски преврат (1923)

Успешен. Свалена е властта на БЗНС и министър-председателя Александър Стамболийски. Премиер става професор Александър Цанков. Стамболийски е убит.

Превратът на 19 май 1934

Успешен. Може би най-популярният преврат в българската история. Забранени са всички политически партии. Народното събрание е разпуснато. Не се провеждат избори. Царят управлява с декрети. Това положение продължава до 1939 година.

Превратът на 9 септември 1944

Успешен. Най-спорния в историята. Наричан по различни начини, включително и "народно-демократична революция“. Фактите показват, обаче, че в същността си това е насилствено завземане властта в България от коалиция Отечествен фронт. Извършен е малко след навлизането на съветската армия при положение на частична окупация. Организиран е набързо и включва завземането на няколко сгради в самия център на София. Скоро след това България е обявена за република. Започва периода  на управление на БКП.

Общото между трите преврата – 1923,1934 и 1944 е името на Кимон Георгиев. Вездесъщият играч във властта винаги е замесен и винаги оцелява. Като през 1934 и 1944 е и министър-председател след превратите!

Опитът за преврат през 1965 година.

Неуспешен. Всъщност това буквално е война между бивши партизани-комунисти. Отряд "Гаврил Генов“ срещу отряда "Чавдар. Групата за преврат е създадена от  командирът на гаврилгеновци Иван Тодоров-Горуня. Към тях  се присъединява ген. Цвятко Анев. Има мнения, че участникът в групата армейския генерал Петър Панчевски – бивш министър на народната отбрана е организирал опита за  покушение над Тодор Живков във Враца. Заговорът е разкрит. Според официалната версия Горуня са самоубива с личния си пистолет. Останалите превратаджии са осъдени на големи срокове затвор. Любопитното е, че въпреки тежките присъди повечето от главните участници доживяват до дълбоки старини. 80 и 90+…

С редки изключения, положението на страната ни след извършен преврат е ставало по-зле. Истинско общото за всички преврати, обаче – независимо дали успешни или не е, че непосредствено след тях страната е била заливана от насилие и терор. Или от страна на успелите превратаджии, или от страна на загубилите преврата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: