ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
И просякът ще стане брат на принца
Автор: Неделчо Михайлов 14:47 / 09.05.2020Коментари (9)10077
©
9 май или 9 май? 

22 юни 1941 година :

Рано призори Германия напада Съветския съюз на три фронта.

22 юни 1945 година.

Четири години по-късно:

Около обед на Червения площада е изведен белоснежен жребец. "Бащата на народите“ Йосиф Сталин, вече на възраст, приближава и с помощта на охраната го възсяда. Дръпва поводите. След миг победителят във Втората Световна война се изтърсва по гръб. При това си удря доста тежко и главата. Решението е взето малко по-късно.

Първият Парад на победата ще бъде приет от маршал Жуков!

Виктор Суворов в романа си "Последната република“ има друга теория, която с оглед на горните факти изглежда много глупава. Never mind.

Парадът през 1945 година не е бил на 9 май. Съвсем разбираемо. Датата, на която той се състоял е 24 юни. Валяло дъжд. Приемащият парада маршал Жуков язди бял, а водещият парада маршал Рокосовски – черен жребец.

Двата коня –Кумир и Полюс влизат в историята заедно със своите ездачи.

В Съветския съюз 9 май е обявен за Ден на победата едва 20 години по-късно – чак през 1965 година. Да не задълбаваме, че всъщност реално първото подписване на капитулацията е било ден по-рано. Въпрос на часова разлика и сложна процедура на подписване и преподписване на капитулацията на Германия.

В случая важното е, че някъде тук спорът дали датата избрана за Ден на Европа е реверанс към Русия приключва. Защото поводът тази дата да бъде избрана за Ден на Европа е бил доста по-рано от 1965 г.

Поводът е "Декларацията Шуман“, публикувана на 9 май 1950 година.

Този Шуман не е австрийският композитор, лудият пианист който от много свирене си осакатил безименния пръст на дясната ръка. Робер Шуман (почти еднакви имена…) e французин и е живял около сто години по-късно. Това е френския външен министър след Втората Световна. Преди това е премиер на Франция в най-тежките следвоенни години.

Негова е идеята, изложена в Декларацията, която носи името му, да бъде създадено общо европейско тяло, което да излъчва контрол върху производството на стомана и въглища. Двете най-чувствителни теми на европейската икономика. Другото интересно при Робер Шуман е, че е французин, но е немски възпитаник. Завършил е университетите в Бон, Берлин и Мюнхен.

Това е бащата на бъдещия Европейски съюз!

Предложението на Шуман се счита за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

В негова чест Денят на Европа е 9 май.

Амин.

***

За истинско обединение на Европа обаче вече е било късно.

Чърчил feat. Гьобелс

Светът вече е разделен на две. Макар и на страната на добрите във войната, Съветският съюз е напъден от чадъра на свободния свят. А и самият Съюз няма особено желание да е там. Между доскорошните съюзници вее хлад. Дебелият англичанин с пурата вече е дръпнал "желязната завеса“.

Чърчил произнася една безкрайно дълга реч на 16 март 1946 в затънтения колежа Уестминстър, Фултън, Мисури. Току що изгубил изборите в Англия, той се съгласява до отиде на това далечно от дома му и забравено от Бога място. Отива само защото президентът Труман обещава да го придружи. Там споменава "желязната завеса“.

Този легендарен израз на Чърчил всъщност е кражба. Документирана кражба. И не кражба от случаен човек, а от Гьобелс! Кралят на пропагандата на Райха.

Да сравним изказванията на Чърчил и Гьобелс :

1."От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо море желязна завеса се е спуснала над континента.“ – това са думите на Чърчил във Фултън, Мисури, 16 март 1946 г.

2. "Западните държави не трябва да позволяват на Съветския съюз да завладее Източна Европа, защото ще се спусне желязна завеса“ - Това пък са думите на Йозеф Гьобелс, казани пред списание "Das Reich“ на 23 февруари 1945 г.

Единият предвидил, другият – просто констатирал вече предвиденото. Не след дълго Чърчил ще е Нобелов лауреат по литература. Можеше да се постарае повече.

Всъщност има една друга негова реч, която е доста по-важна. Това е речта му, произнесена в Цюрих, Швейцария същата 1946 година, половин година по-късно, на 19 септември. Историята не знае дали Робер Шуман е чул тази реч на Чърчил. Но ето какво казва той в нея :

"Ние трябва да създадем нещо като Съединени европейски щати. . Първата стъпка за възстановяване на европейското семейство трябва да бъде договор за сътрудничество между Франция и Германия".

Трябва да отдадем дължимото на стария Уинстън.

***

UNITED STATES of EUROPE или ЕX RES PUBLICA ROMANA?

Светът дължи себе си на европейския вариант на светоусещане и цивилизация. Или поне Европа си мисли така. Преминало през окрупняване на големи империи и разпокъсване на малки държавици, това място от света отдавна не е само география. Ако намерението на строителите на съвременна Европа е било да прекопират под индиго идеята за създаването на САЩ – не им се е получило. Няма и как. Твърде много история между племената и народите. Твърде много кръв между държавите.

Европейския съюз не може да избяга от географските и духовните граници на Римската империя. Римската империя обаче от един момент насам и Европа са били изключително християнски клуб. Европа никога не е била континент на исляма.

Днес Европа със странно спокойствие наблюдава как това е на път да се промени.Европа сякаш няма желание да се пребори за себе си или дори да се защити.

И всичко това много започва да прилича на гибелта на Рим. Варварите обаче вече не са пред портите. Отдавна преминаха през тях.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
За каква Европа говорите...!!! Ако на бяха руснаците , сега всички щяхме да говорим на немски...!!!???
+2
 
 
Погребвачите на ЕС са същите тези дето величаеха победата на комунизма в онези години. Умря им системата,но мерака да погребват не спря. Варварите Неделчо са стигнали чак до Виена през 1529г. Владяли са 1/4 от Европа. Някъде и 5 века и повече. Европа има инстинкт за самосъхранение. Както и България.Пренарежда си пъзелите от време на време ,но то и при варварите е така!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: