ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Гущерът къса опашката си след парния чук от САЩ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:27 / 03.06.2021Коментари (0)6020
©
Истинска поразяваща мълния се оказаха обявените вчера в късния следобед санкции, които американският президент Джо Байдън наложи над български бизнесмени и политици, обявявайки ги за корумпирани, пише Димитър Попов във "Фактор".

Първия най-голям публичен финт направи силовият министър на МВР Бойко Рашков. Почти паралелно с разпространението на новината от САЩ стана ясно, че Рашков е освободил, ама съвсем неочаквано, от заемания пост шефа на политическия си кабинет, който назначи само преди месец. Става дума за скандалната Елена Фичерова, която бе осветена като учредител на партията на Васил Божков "Българското лято“, като член на ръководството й и кандидат за депутат на изборите от 4 април.

Никога досега в българската държавна администрация не се е случвало подобно чудо. Член на висшето ръководство на партия, свързана с обвиняем от правосъдната система по редица тежки престъпления, да оглави политическия кабинет на вицепремиер и силов министър. Въпреки сериозните обществени критики и поисканата дори оставка на Рашков за това назначение, той отбиваше надменно атаките, като в редица интервюта заяви, че няма никакво значение, че Фичерова е свързана с Божков, защото е голям професионалист и той й вярва. Вътрешният министър подмина с надменност и критиките, че съпругът на Фичерова е също тясно свързан с хазартния бос, а и самият той е уличен за връзка с укриващия се в Дубай бизнесмен. 

Безмълвен по скандала остана и президентът Румен Радев, който е тарторът на служебното правителство и носи отговорност за него. Всъщност Радев също дължи обяснения по казуса с Божков, защото преди време обяви: "Васил Божков звучи по-убедително от неговите обвинители“, намеквайки за прокуратурата.

Вчера Бойко Рашков си изми ръцете, освобождавайки Фичерова, но без да даде обяснение какви са му мотивите да се раздели толкова бързо с този добър професионалист, кой му е препоръчал дамата за това място? Просто я изчегъртаха за миг, по-бързо отколкото трябваше да се случи с ГЕРБ. Пределно ясно е, че 

Фичерова вече е токсична,

след като САЩ сложи черен печат на  бизнесмена Божков, а това  негативно отношение автоматично се мултиплицира и върху протежетата му. 

Фичерова също замълча като гроб – тръгна си от МВР като фантом, без обяснения, а и не стана ясно – докато е била шеф на политическия кабинет на Рашков, дали е заемала и важния партиен пост. Всъщност  паническата реакция към Фичерова след мълнията от Вашингтон просто потвърждава 

връзката на служебното правителство с Васил Божков

Всъщност, освен Фичерова и други назначения от служебния кабинет се свързват с Васил Божков, дори отдавна се говори, че хазартният бос е основен стълб на започналите през миналото лято протести, а президентът Радев прокарва волята му. След като под санкциите на САЩ е и партията "Българското лято“, възможно ли е присъдружното на Божков правителство на президента да работи за интересите на България?

Без съмнение тежък е и политическият удар срещу ДПС – САЩ удариха 

най-свидната им рожба Делян Пеевски

Депутат от движението три мандата, издиган от тях за евродепутат, избиран от ДПС и БСП за шеф на ДАНС, овладял държавата и т.н. Вчера Илхан Кючук се усука като мокра връв, обяснявайки, че ДПС не е запознато със санкциите по закона "Магнитски“, които се налагат на Пеевски. Днес от Сараите се измъкват с обяснението, че чакат неопровержими доказателства. Скриването на Пеевски през последните месеци и изтеглянето му от кандидатдепутатските листи беше знак за задаващата се буря. Тепърва ще научим какво вещае по темата морфичният резонанс от Сараите, но тепърва много хора ще се отрекат от Курполентния и ще забравят за връзките си с него. В черния списък от САЩ има и друг  галеник на Сараите - Илко Желязков. За него поне в архивите на парламента е записано от стенографите, че лично ДПС го предлага и избра за зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. По скандала с Пеевски и Желязков трябва да нарушат мълчанието и от партията на Европейските либерали, които години наред си затваряха очите за превръщането на ДПС в тумор, за метастазите, които хора като Доган, Пеевски и Желязков, създадоха в обществото.

Ударът срещу ДПС ще обърка и сметките на Румен Радев, който сякаш успя да се спазари със Сараите, давайки им право да разкриват секции в Република Турция там, където има желаещи да гласуват. Само преди четири години същият президент водеше коренно противоположна политика, но явно сега очакваната подкрепа от Сокола за президентските избори е по-важна от принципите на държавника.

За сега думите на убития бос на родната мафия и олигархия Илия Павлов се повтарят като действие със страшна сила – гущерът си къса опашката, за да оцелее отново.

Още интересни местни и политически анализи може да четете в ZaPlovdiv.bg!


Още по темата: общо новини по темата: 88
12.06.2023 »
18.02.2023 »
15.02.2023 »
15.02.2023 »
13.02.2023 »
13.02.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: