Бюджетът на Пловдив – какво да очакваме

Автор: Георги Кирилов
Коментари (0)
15:37 / 23.01.2024
4717
Бюджет 2024 на Пловдив, какво да очакваме? Отговор – немного. Може да очакваме работа по стадион "Христо Ботев“, за "Локомотив“ все още не е сигурно, въпреки че са заложени прехвърляните от бюджет в бюджет 12 млн. лв. Бул. "Кукленско шосе“ – 6 млн., би трябвало да го видим завършен вече. "Голямоконарско“ - от държавните пари, евентуално старт на реконструкцията на ул. "Царевец“ от заема на предишния кмет Здравко Димитров. Работа по Дондуковата градина, ремонти в някои детски градини. Стартиране с държавни средства на ремонта на кино "Космос“ и "Форум Юг“.

В презентацията на Община Пловдив са вписани и още обекти – бул. "Хаджи Димитър“, вече открит от предишния кмет Здравко Димитров, басейнът "Младост“, с направена първа копка през далечната 2019-та, подлезът на ул. "Модър“, по който се работи вече 5 години и ул. "Владая“, и тя толкова.

Реконструкция на бул. "Рогошко шосе“ няма да има, други преасфалтирания - почти не. Евентуално тук-там по няколкостотин метра с оскъдните пари на районните администрации. Изключение ще е ул. "Георги Странски“ в район "Източен“ – и тя проект от миналия мандат. Ремонт на тротоари - не, нови велоалеи – отново не. Да не говорим за продължение на бул. "Северен“, мостове, надлези, Математическа гимназия и т.н. Отговорът е – не.

Ще се изпълни ли като приходи така предложеният бюджет? Отговорът отново е по-скоро не. Неизпълнението през 2023-та година е около 60 млн. лв, при 243 млн. лв. заложени местни приходи. Сега отново се залага близка сума – 235 млн. лв. Не е трудно да се прогнозира около 35-40 млн. лв. неизпълнение.

Сега малко по-подробно. Видимо това е бюджет по инерция, инерцията на предходния мандат, с малко обещания за пари от държавата. Пари, които още не са съвсем сигурни. Няма подписани договори между кмета и министъра на МРРБ, а и ще се усвояват в тригодишен период.

Изпусна се моментът за бързи реформи. Внасяне на нова структура с намаление на раздутия щат. Съкращения на неефективни, да не се каже и безсмислени общински звена, като дирекция "Здравеопазване“, ОП "Жилфонд“ и т.н. Следване на принципа "икономия от мащаба“, обединение на общински предприятия. От 278 млн. лв., което е реалният бюджет на града, а не представения по медиите 680 млн. лв., където влизат заплатите на учителите и т.н. държавни дейности, при които общината е само "пощенска кутия“, близо 60 млн. лв. са заплати и осигуровки, а 86 млн. лв. са за издръжка на администрацията.

Поради огромните разходи за заплати, издръжка и т.н. "задължителни плащания“ като собствени данъци, лихви и главници по кредити и други ангажименти на общината, се налага изготвяне на бюджет с нереална приходна част. От това следва задържане на разходи през годината, най-често капиталови. Така е и сега, примерите са очевидни. В параграфите, касаещи данъчните приходи, е заложен приход от 103 млн. лв., при положение че през 2023-та е бил заложен 105 млн. лв. и не е изпълнен с близо 25 млн. лв.

Само неизпълнението при данъка при придобиване на имущество е бил 11 млн. лв., от 44 млн. лв. заложен приход. Как при видимото намаляване на сделките с имоти се очаква през 2024-та да се съберат 42,5 млн. лв.? При данъците на автомобилите неизпълнението за 2023-та е 6 млн. лв. При недвижимите имоти е 7 млн. лв. Залагат се същите суми и да очакваме, че тези данъци ще се изпълнят?

При общинските такси положението е същото. Близо 19 млн. лв. неизпълнение на приходите за 2023-та и залагане на същите показатели за 2024-та, но вече при увеличени разходи. План-сметката по чл. 66 от ЗМДТ или т.н. "План-сметка Чистота“ е вече над 53 млн. лв.

В параграф "Глоби, санкции и наказателни лихви“ нещата изглеждат малко по-добре. При планирани 10 млн. лв. и изпълнени малко над 5 млн. лв. за 2023-та г., сега се залага приход от 8 млн. лв. Тук изглежда, че дупката в края на годината ще е по-малка - около 2 млн. лв.

Планират се и продажби на общинската част от "Транспортна болница“ и общински апартаменти на правоимащи.

В приходната част на бюджета е заложена голяма "бомба“, която цъка като с часовников механизъм – приход от 30 млн. лв., дадени като безлихвени заеми по европроекти. При забавени плащания, отказ от верифициране и водене на дела, рискът за бюджета е огромен. Тогава най-вероятно ще се търси отново помощ от Министерство на финансите.

При такава приходна част, разходната няма как да бъде по-добра. Капиталовата програма е почти нулева, пълна с преходни от минали години проекти. Единственият свеж полъх би бил стартирането на ремонта на кино "Космос“ и "Форум Юг“ – и двете с държавни пари. Малко средства в районните администрации, изключение е район "Източен“ с два по-големи проекта – ул. "Г. Странски“ и евентуално реконструкция на ул. "Славянска“, средствата за която все още не са осигурени.

Заложени в бюджета са и 2 млн. за отчуждаване и близо 12 млн. лв. за закупуването на част от парк "Отдих и култура“ по договора с "Теа инвест“. Отново 10 млн. лв. за превозвачите по линиите на градския транспорт.

При общественото объждане на бюджета би било добре да се открие и какво се съдържа в параграф 10-20 "Раходи за външни услуги“ във Функция 3 – Образование, сумата от 11 млн. лв., 1,5 млн. лв., от които - местни дейности е значителна. 186 000 лв. от тях са в дейност "Други дейности за младежта“, а 1 161 000 лв. в "Други дейности по образованието“.

Изобщо дейностите "Външни услуги“ и "Други дейности по ...“ трябва да бъдат по-аналитично показвани или разказвани от администрацията, тъй като в тях се съдържат значителни средства, само условно разпределени и с лесна смяна на предназначението през годината.

Разходите по звената и общинските предприятия, извън заплатите и издръжката, са незначителни и не може да се очаква забележима промяна в работата им. Маркировка, нови пътни знаци и указателни табели, осветление - всичко това ще е на нивата от 2023-та. Малко нови паркомати за "Синя зона“ и поредните средства за зала "Дунав“.

Нещо като обобщение. Бюджет, по нищо неразличаващ се от предходния. Притеснителното е, че в предходния мандат подобни бюджети водеха до взимане на заеми. Дано сега не е така.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (35):
11.04.2024 Николай Гюров: Бюджетните прогнози на новия Димитров са като на стария Димитров, с раздути приходи и съмнителна изпълняемост
09.04.2024 Община Пловдив не планира нов общински заем до 2027 г., свива разходите
04.04.2024 Изчисляват по нов начин такса "смет"
28.03.2024 ОбС Пловдив гласува 32 млн. лева за училища и детски заведения
03.03.2024 Близо 1,8 млн. лв от хазната на Пловдив отиват за охрана на 9 общински
обекта
01.03.2024 В Пловдив започна плащането на данък сгради и такса смет
Още новини от Аналитични новини:
"Политическата коректност" на господин Пеевски - истинската полит...
ГЕРБ в Пловдив се цепи бавно, тихо и страхливо, а Борисов не пита...
Проектът Небет тепе – разхищение за 4 млн. лв. общински пари
За кожата на една Дондукова градина – "червените ескадрони" срещу...
Две унизителни минути за Денков и другарите му: Прецакахме се, да...
Politico: Смъртта на Навални бележи края на краткотрайния експери...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).