ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Езикова реформа "Борисов"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:38 / 26.08.2009Коментари (14)14208
© Plovdiv24.bg
Явно ставаме свидетели на нова и съвременна езикова реформа. Тя е малко странна, съвсем в синхрон с пост, постмодерното ни време и „постсъстоянието" на държавата при кабинета „Борисов".

Премиерът започва методично, но с твърда ръка да моделира речника на своите министри. За момента им е забранено да използват думите „ще", „замразяване" и „спиране". За в бъдеще обаче се очакват табу-та и върху други думи от речниковия ни фонд. Най-малкото, ще пострадат синонимите на горепосочените понятия. Това ще се направи с цел - министрите да не се изхитрят случайно и да заобиколят премиерското вето върху думичките.

Не можем да отречем революционния подход на министър-председателя. Така, от една страна той предпазва министрите си от евентуални глупави и неизпълними обещания, а от друга поне вербално облекчава гражданството.

Защото, едно е „само" да ти замразят заплатата и спрат помощите, а съвсем друго е и непрекъснато да слушаш за това. Може би презумпцията е, че при първия вариант несгодите ще бъдат посрещнати по-леко и хладнокръвно от потърпевшите.

Въпросът обаче е, че езикът ни има доста богат речников фонд, а пък 4-годишният мандат е много време, така че най-вероятно броят на забранените думи ще се увеличава - може би право пропорционално на засилване на икономическата и финансова криза.

Най-вероятно МС ще трябва да задели малко целеви средства и да издаде брошурка, съдържаща всички забранени за употреба от министрите думи.

Въпросът е възможно ли е отсега да предвидим бъдещите забрани, така може пък да облекчим премиера.

На първо време премиерският пуризъм (все пак става въпрос за изчистване) би трябвало да засегне основни понятия от рода на „намаляване" и „увеличаване", след това понятия, стресиращи гражданството - „парно", топла вода", „ток", тук му е мястото да предвидим и словосъчетание от рода на „13,14 и т.н заплата", а защо не и самите думи „заплата" и „пенсия" - така много министерски главоболия ще бъдат спестени.

А и най-вероятно ще бъде опростен и облекчен бъдещият парламентарен контрол, чиито въпроси трябва да бъдат съобразени с наличния речников фонд, разрешен на министрите.

А пък ако премиерът иска да остане завинаги в историята ни като велик езиков реформатор, то нека да убеди академиците от БАН да премахнат пълния член и, примерно, правилата за слагане на запетая. Така би получил обичта и преклонението на поколения ученици и студенти. И почти сигурен втори, трети и т.н. мандат.

Източник: news.bg







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 29.03.2012 г.
0
 
 
за да сме на това положение ,не е виновен Б.Борисов ,а всички преди него .Запомнете го добре.
+1
 
 
Дрън-дрън,като критикувате когото и да било за думички защо за какво,вкарая на краищата се губи защо изобщо пишете,а аз пък ще Ви направя забележка:презумпция-Бг.дума,предположение,пуризъм
-Чистота.Аз не съм езиковед,ама и Вие като претендирате да корегирате Президента,най-напред ползвайте български думи.За улеснение Ви ги преведох.А Б.Борисов е целял нещо по-дълбоко със забраните си,което явно Ви е убягнало.Кой Ви позволява да побликувате въобще?Защо не си чешите "богатия"си речник някъде другаде?
0
 
 
Това не е реформа а анти-реформа. Ръководителите на нацията трябва да говорят умно, а не с улични и хашлашки изрази.
+1
 
 
В тази статия има истинска публицистика! Похвално!!! Пожелавам на автора неуморно да боде политическите задници с остро публицистично слово!
Aнонимен
на 24.09.2010 г.
-1
 
 
Отново ТАТОВА ВРЕМЕ.....ами то какво друго е видял човека и без това...
Aнонимен
на 21.05.2010 г.
-3
 
 
...а предишните правителства ако се стараеха само наполвина колкото неговото...сега нямаше да живеем толкова зле...а между другото аз предпочитам грешен изказ,но от честен човек,от колкото много добър изказ,но от жалък крадец!!!
Aнонимен
на 12.05.2010 г.
-1
 
 
ами то май ще остане само "пълния член"
+1
 
 
Ммммммм ще предложа на бат Бойко по често да исползва думи като затвор , сьд , линч и всичко свьрзано с раздаване на правосьдие до унищожаването на крадливите и гнусни сьграждани
Aнонимен
на 16.10.2009 г.
0
 
 
Дръж ги здраво бати Бойко-тези кухи комунистически лейки и един по един в топлото заведение-там им е местата!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: