ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Дай Бюджет, Дай бюджет!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:31 / 24.11.2007Коментари (0)3078
© в. "Капитал"
Общо 118.5 млн. лв. от държавния бюджет ще получат през 2008 г. БНТ, БНР и БТА, ако предложението на правителството бъде прието от парламента.

Сумата е с 16 млн. повече в сравнение с бюджета им за тази година. Най-голям е предвиденият бюджет за БНТ - 66.7 млн. лв., което е със 7 млн. повече от тази година. БНР получава с около 10 млн. лв. повече при предвидени 47.4 млн. лв. в бюджета за догодина. Генералните директори на държавната телевизия и радиото по традиция са недоволни от сумите. Ръководствата и на двете медии аргументират това недоволство с факта, че с дадените им пари трябва едновременно да се грижат за разнообразни и интересни програми, да гарантират нормално заплащане на журналистите, да плащат високи такси на БТК заради предавателната мрежа на телеком оператора, която използват, както и редица други разходи.

Генералният директор на БНР Валери Тодоров обясни, че "5.5 млн. лв. от бюджетната ни субсидия отива директно в БТК, защото 98% от предавателната ни мрежа е в ръцете на частен оператор. Тази година БТК увеличи с 53% таксата, която плащаме. Предупреди ни, че и догодина ще има увеличение", каза Тодоров.

Ситуацията за БНТ не е различна. Държавната телевизия отказа да коментира бюджета си и приоритети по него пред "Капитал". В рамките на заседанието на медийната комисия обаче генералната директорка на държавната телевизия Уляна Пръмова обясни, че "в субсидията на БНТ са включени и 3 млн. лв. от европейските структурни фондове, които телевизията ще използва за цифровизация". Пръмова обясни още, че големите разходи в бюджета на БНТ изискват отразяването на спортните предавания, филмопроизводството, поддръжката на регионалните телевизионни центрове и архива.

Бюджетната субсидия на двете национални медии се определя на базата на час програмно време или, с други думи, 57.766 млн. лв. от бюджета на БНТ се дават за 21 960 часа тв програма. Иначе казано, за да ви спестим малко сметки, БНТ харчи парите на данъкоплатците със скорост от 2630 лв./час, или 43 лв. в минута... Тази сума включва разходите освен за 24-часовата програма на "Канал 1" и за програмите на сателитния канал "ТВ България" (12 часа) и четирите регионални тв центъра в Русе, Варна , Благоевград и Пловдив, които развиват 6-часова собствена програма. Отделно от това държавните медии печелят пари и от реклама, като за миналата година БНТ има приходи от 36.365 млн. лева.

Директорът на БНР Тодоров обясни, че радиото се нуждае от над 2 млн. евро само за да прехвърли "Златния фонд" на съвременни носители. Той припомни, че държавното радио има три национални и шест регионални програми, освен това финансира шест музикални състава. "През следващата година планираме да увеличим общото си програмно съдържание с общо 54 часа, като в това число влизат регионалните радиостанции и новото ефирно столично радио "София", коментира Тодоров. И БНР, и БНТ изпитват големи затруднения в изплащането на увеличаващите се суми за авторски права. Генералният директор на БНТ отбеляза пред комисията, че само за осигуровки по договорите, които сключват актьорите с телевизията, БНТ трябва да изплати близо 900 хил. лв. в течение на една година, а тези средства не са предвидени в бюджета. "Дружеството за колективно управление на права ПРОФОН иска от нас да плащаме годишна такса в размер 4% от цялата ни бюджетна субсидия. Разбирайте 2 млн. лв. "Музикаутор" пък искат от нас възнаграждение 1,2% от общата ни бюджетна субсидия", обясни Тодоров. Директорът на БНР коментира, че част от служителите в БНР работят в абсурдни технически условия за една електронна медиа. "Културната програма на БНР "Христо Ботев" се нуждае от компютри, защото осем човека в програмата работят на един", обясни Тодоров.

И двете държавни медии БНТ и БНР имат сериозни проблеми с предавателните мощности, т.е. сигналът и на БНТ, и на БНР в пограничните райони често е заглушаван, тъй като не могат да предавателите са стари и слаби. "За да се увеличат мощностите ни от БТК ще поискат допълнително пари", уточни Тодоров.

Генералните директори на БНР и БНТ се оплакаха пред парламентарната медийна комисия, че въпреки повишаването на субсидиите не могат да покрият увеличаващите се разходи не само за текущата им работа, но и за започване на изключително скъпия процес на медийна цифровизация. Комисията е съгласна с доводите на двете медии и препоръча при определянето на бюджета за 2009 г. това да бъде взето предвид.

Министерският съвет отново предлага промени в параграф 2 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за радиото и телевизията, с които финансирането на БНТ и БНР от предвидения фонд "Радио и телевизия" се премества с още една година напред. Планирано е фонда да се попълва от такси, събирани от гражданите. "Събирането на радио- и телевизионна такса би позволило финансирането на БНТ и БНР постепенно да се откъсне от опеката на правителството и да придобие обществен характер", се казва в официалното изявление на медийната комисия.

Всъщност проблемът на БНТ и БНР не е количеството пари, което им плащаме, а как и за какво ги харчат. В държавното радио работят 1500 човека, а в БНТ - около 2000. Двете ведомства поддържат огромна и сложна структура от сгради и паразитни дейности, в които потъват без какъвто и да е резултат огромни суми пари. През последните години БНТ и БНР все повече са се превърнали в структури, чиято основна цел е да гарантират собственото си съществуване. Помислете си само - ако от утре няма БНТ, ще се случи какво? И тогава защо трябва да им се дават не само много пари, но и още повече?



Източник: в.Капитал







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Частично бедствено положение в Карловско
Парламентарни избори 2024
Автобус се обърна край Своге, има много жертви
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: